Regimul alimentar echilibrat alături de sport fac minuni în procesul de slăbire. Așa cum nu orice regim alimentar se potrivește oricui, nici orice tip de mișcare nu se potrivește oricui. Nu ține doar de voință și motivație ci și de factori fizici, constituție etc. Dr. Șerban Damian, nutriționist sportiv vorbește despre testele recomandate înainte de un program de slăbit.
“Toată lumea își dorește să slăbească ușor, repede, frumos și să scape de celulita. Planul alimentar nu este însă suficient într-un proces de slăbire. La fel de importantă este și componenta sportivă. Pe lângă faptul că te va ajuta să menții un ritm bun al pierderii kilogramelor de grăsime, în specialcea viscerală, îți va permite o restricție calorică mai relaxată și va veni cu o mulțime de beneficii adiționale privind starea de sănătate.”, explică Șerban Damian, medic nutriționist sportiv.
Însă trebuie să știm de la bun început că nu toate tipurile de sport ne ajută la fel de bine să slăbim. Din acest motiv cei mai mulți dintre noi, renunță pe parcurs și ajung chiar să se îngrașe mai mult decât au slăbit. Exercițiile fizice regulate sunt o modalitate eficientă de a pierde din greutate și de menține greutatea sub control. Dar a începe o nouă rutină de antrenament atunci când vorbim de multe kilograme în plus, poate fi greu, mai ales dacă vorbim de sedentarism. Concentrarea pe beneficiile exercițiilor vă poate motiva să începeți și să continuați.
Înainte de a începe un program de exerciții consultați medicul pentru a vă asigura că starea de sănătate este optimă și vă permite acest lucru. Începerea unui program de exerciții nu înseamnă că trebuie să mergi la sală sau să începi antrenamentul pentru un semimaraton. Există o serie de analize specifice care să va ajute să aflați nivelul de antrenament. Una dintre cele mai precise este testareacardiometabolică. Cu ajutorul acesteia se măsoară gazele respiratorii și pulsul la diverse trepte de efort, într-un mod controlat, ceea ce permite stabilirea pragurilor aerob și anaerob, precum și măsurarea VO2max.
În centrele specializate , mai ai la dispoziție și analiza corporală 3D . Aceasta îți va oferi informații interesante despre postură, distribuţia greutăţii corporale pe tălpi, procentul de grăsime şi rată metabolismului bazal. O poziție corectă ajută oasele și articulațiile să se mențină în formă bună, reducând stresul asupra ligamentelor.
”Trebuie să știti care sunt tipurile de activitate fizică și care sunt beneficiile acestora. Așadar vorbim de exerciții cardio sau aerobe, precum mersul alert, înot, alergarea pe distanțe lungi, ciclism, vaslit, clase cardio sau dans și exerciții anaerobe precum sprinturi, HIIT, antrenament cu greutăți, box, etc, diverse sporturi în care se combină tipurile de efort” a mai explicat dr. Șerban Damian.
Dr. Șerban Damian, medic nutriționist specializat în nutriție sportivă