Adevarat sau fals in curele de slabire

Potrivit ultimelor studii, obezitatea este tot mai raspandita in randul tinerilor, iar cifrele indica o crestere alarmanta.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Adevarat sau fals in curele de slabire
Adevarat sau fals in curele de slabire

Potrivit ultimelor studii, obezitatea este tot mai raspandita in randul tinerilor, iar cifrele indica o crestere alarmanta. Ce trebuie sa stim este ca la baza cresterii necontrolate in greutate sta in primul rand un stil de viata nesanatos. Prin urmare, nutritionistii sunt de parere ca o alimentatie echilibrata respectata toata viata poate face ca acul cantarului sa indice greutatea dorita. Nu trebuie sa uitam nici de mersul la sala, de miscare in general. Iata cele mai raspandite 9 mituri despre dobandirea unui corp de reclama…

1. O dieta severa pe o perioada scurta, de 1-2 saptamani, te ajuta sa scapi de excesul ponderal.

Fals: Aceste diete duc la o scadere ponderala mai ales datorita pierderii lichidelor din organism. Dupa perioada de dieta, vei acumula kilogramele pierdute la loc, ba chiar si cateva in plus, in cel mai scurt timp posibil (asa numitul efect yo-yo). Organismul tau percepe cele 2 saptamani ca pe o amenintare si va acumula rapid „rezerve” de grasime pentru a fi pregatit unei eventuale noi „infometari”. Partea buna a acestor diete este ca te poti inspira din ele pentru a te orienta asupra meniului tau zilnic.

2. Pentru mentinerea unei greutati normale, dieta trebuie asociata cu exercitii fizice.

Adevarat: Cresterea masei musculare prin exercitii fizice practicate regulat duce la o accelerare a metabolismului, astfel incat si cand nu faci miscare vei „arde” mai multe calorii decat o persoana sedentara. Pe de alta parte, stim cu toate ca avem zone cu depozite de grasime (inesteticele „aripioare”, de exemplu), care se incapataneaza sa ramana la locul lor in ciuda celui mai sever regim hipocaloric. Singura metoda prin care poti scapa de aceste depozite este sa faci cat mai multa miscare, de 4-5 ori pe saptamana. 3. Exista diete minune, care te ajuta sa slabesti mai usor.

3. Exista diete minune, care te ajuta sa slabesti mai usor.

Fals: Majoritatea dietelor, de la cea cu ciorba de varza pâna la dieta doctorului Atkins, sunt de fapt diete hipocalorice. Tocmai din acest motiv, ele functioneaza in ceea ce priveste scaderea ponderala, dar sunt departe de a fi „diete-minune” deoarece, in timp, pot afecta starea de sanatate, din cauza dezechilibrelor nutritionale grave pe care le induc.

4. Poti obtine un corp de invidiat cu ajutorul unor dispozitive folosite acasa.

Fals: Reclamele abunda de solutii miraculoase, dispozitive pentru electrostimulare, centuri pentru obtinerea unui abdomen plat si tot felul de alte aparate care te asigura ca „doar in 10 minute pe zi” vei obtine un aspect suplu si atletic precum al domnisoarei care le face reclama.

Adevarul este ca persoanele folosite drept model in aceste reclame au petrecut ore in sir in salile de fitness, au un stil de viata ce combina exercitiile fizice cu dieta pentru a arata atat de bine. In ceea ce te priveste, este o idee foarte buna sa ai un stepper, o banda pentru alergat sau o bicicleta ergometrica in casa, cu siguranta te vor ajuta sa slabesti, dar nu te astepta sa dobandesti corpul unei campioane la culturism doar cu ajutorul lor.

5. Alimentele pe a caror eticheta scrie ca nu contin zahar sau grasimi sunt ideale pentru a slabi.

Fals: Faptul ca bomboanele sunt facute cu indulcitor sau sendvisul are un continut redus de grasimi nu inseamna ca automat au si un numar mai mic de calorii. De obicei, diferenta calorica este insignifianta in comparatie cu produsele similare ce contin zahar sau grasimi.

Pentru a scadea in greutate, trebuie sa-ti supraveghezi marimea portiilor si sa faci alegerile corecte in ceea ce priveste alimentele si continutul lor caloric, in loc sa consumi produse „dietetice” ori de cate ori poftesti.

6. Tin permanent evidenta alimentelor pe care le mananc si totusi nu reusesc sa scad in greutate.

Adevarat: Este posibil sa „trisezi” fara sa-ti dai seama. Gandeste-te daca nu cumva ai uitat sa aduni in cadrul ratiei tale calorice zilnice covrigelul luat in fuga de pe masa colegei de birou, crutoanele pe care le-ai adaugat la salata sau paharul de suc cu care te-ai racorit in parc! Toate aceste „nimicuri” pot adauga in medie 200 de calorii/zi, constituind un motiv intemeiat pentru a tine acul cantarului nemiscat.

7. Am încercat pe parcursul anilor diferite diete si îmi este din ce în ce mai greu sa slabesc.

Adevarat: Daca ai tinut diete peste diete, probabil ca organismul tau a devenit un expert in ceea ce priveste asimilarea caloriilor. Infometarea sistematica la care te supui este perceputa ca un stres si, prin urmare, corpul tau isi face „rezerve” in vederea urmatoarei incercari.

Acest fapt, impreuna cu inaintarea in varsta, transforma eforturile tale de mentinere a unei greutati normale intr-o adevarata provocare, deoarece se estimeaza ca, pentru fiecare 10 ani pe care ii adaugi la varsta ta, necesarul caloric scade cu 10%. De aceea, este foarte important sa ai obiceiuri alimentare sanatoase permanent, zi de zi.

8. Sunt predispusa genetic la obezitate si din acest motiv nu pot slabi.

Fals: Se estimeaza ca daca parintii tai sunt obezi, riscurile de a avea la randul tau aceeasi problema sunt cu 25-30% mai mari decat ale persoanelor care provin din familii de normoponderali. Aceasta nu inseamna ca daca ai gene „proaste” esti condamnata sa fii obeza, ci doar ca trebuie sa iti supraveghezi si mai atent stilul de viata.

9. Excesul ponderal este cauzat de tulburarile endocrine.

In majoritatea cazurilor fals: Uneori afectiunile endocrine se manifesta prin crestere in greutate, de cele mai multe ori fiind vorba despre hipotiroidie. Chiar si in acest caz, medicii au stabilit ca excesul ponderal produs de afectiunea tiroidiana in sine este destul de mic, in jur de 2-4 kg si este cauzat de obicei de retentia de lichide, nu de depunerile adipoase.

Cercetatorii de la Clinica Mayo afirma ca doar un procent de cel mult 2% din persoanele obeze se confrunta cu un surplus ponderal generat de afectiuni endocrine sau alte boli ce produc crestere in greutate.

Cititi si De ce nu functioneaza o cura de slabire?


Foto: SHUTTERSTOCK

Urmărește CSID.ro pe Google News