Daca, la fel ca mai toata lumea, iti umpli frigiderul si camara cu alimente procesate, ar trebui sa iti faci griji in ceea ce priveste aditivii alimentari folositi. Cat de sanatosi sunt, stii?
1. Colorantii artificiali
Colorantii artificiali alimentari sunt vopsele chimice folosite pentru a da culoare produselor alimentare si bauturilor.
De ce sunt controversati
Sunt suspectati ca ar cauza hiperactivitate la copii. De asemenea, colorantul galben nr.5 este considerat ca agraveaza simptomele astmului.
2. Fructoza
Fructoza este un indulcitor facut din porumb. Este mai ieftin si mai dulce decat zaharoza, fabricata din trestie de zahar. Ea se gaseste in multe tipuri de alimente procesate, nu doar in dulciuri. Majoritatea bauturilor racoritoare non-dietetice sunt indulcite cu un o cantitate destul de mare de fructoza.
De ce este controversata
Unii experti sugereaza ca oamenii metabolizeaza fructoza intr-un mod care creste riscul obezitatii si al diabetului de tip 2 intr-o masura mai mare decat zaharoza.
Ce arata studiile
Pentru a indulci alimentele si bauturile cel mai des se foloseste un compus din 55-58% fructoza si 42-45% glucoza. Asociatia Medicala Americana a declarat ca nu exista suficiente dovezi pentru a sustine ideea ca fructoza este mai rea decat zaharoza. Consumul exagerat al oricareia dintre acestea doua este nesanatos.
3. Aspartamul
Aspartamul este un indulcitor artifical, cunoscut prin diferite nume de marca. El este frecvent folosit pentru indulcirea bauturilor racoritoare dietetice.
De ce este controversat
Cel mai recent, aspartamul a fost suspectat ca provoaca afectiuni maligne. Exista si unele rapoarte potrivit carora aspartamul provoaca convulsii, dureri de cap, tulburari psihice si reduce performantele mentale. Un alt studiu publicat in 2005 sugereaza ca aspartamul poate cauza leucemie la soareci.
Ce arata studiile
Zeci de studii pe oameni si animale au testat efectele posibile legate de aspartam. Majoritatea acestora au aratat ca durerile de cap, convulsiile, problemele emotionale si mentale nu apar din cauza aspartamului mai des decat din cauza unui ingredient placebo, chiar si in doze mult mai ridicate decat ar consuma cineva vreodata.
Mari studii epidemiologice nu au gasit nici o legatura intre aspartam si cancer.
Un studiu pe circa 500.000 de persoane sponsorizat de Institutul National de Cancer din America a comparat rezultatele inregistrate de persoanele care au consumat bauturi ce contin aspartam cu cele inregistrate ce cei ce nu au baut astfel de bauturi.
Astfel, s-a constatat ca bauturile cu aspartam nu cresc riscul de leucemie sau cancer cerebral.
4. Monosodiul glutamat (MSN)
Monosodiul glutamat arata asemanator cristalelor de sare sau zahar. El este o forma a glutamatului chimic. Glutamatul nu are o aroma proprie, dar imbunatateste alte arome si da un gust delicios. Tomatele, soia, algele marine sunt exemple de alimente care contin glutamat natural.
Unii cercetatori spun ca glutamatul este a cincea aroma pe care o putem percepe pe langa dulce, sarat, amar si acru.
De ce este controversat
Multe persoane pretind ca au reactii negative cand consuma alimente ce contin MSN.
Ce arata studiile
Cei mai multi cercetatori au ajuns la concluzia ca o sensibilitate sau alergie la MSN este extrem de rara. Studiile nu au gasit nici un model regulat de simptome care ar putea fi tipice reactiei la MSN.
5. Benzoatul de sodiu
Benzoatul de sodiu este un aditiv alimentar folosit cu rol de conservant. El se gaseste intr-o varietate de alimente si bauturi procesate.
De ce este controversat
Benzoatul de sodiu este suspectat de faptul ca poate creste hiperactivitatea la copii. In bauturile racoritoare, in adaos cu vitamina C (pentru a produce benzenul), se considera ca este o substanta ce provoaca afectiuni de tip cancer.
Ce arata studiile
In 2006 si 2007 a fost testat un esantion de aproape 200 de bauturi din magazine din diferite tari ce contineau benzoat de sodiu si vitamina C. Patru dintre aceste bauturi aveau niveluri de benzen peste limita de siguranta admisa.
Reteta bauturilor au fost ulterior modificata si astfel, au fost declarate sigure. Testele subliniaza astfel ca inca nu se stie sigur la ce cantitate de benzen pot fi expusi consumatorii de bauturi.
6. Nitratul de sodiu
Nitratul de sodiu este un aditiv folosit pentru maturarea carnii. El este de obicei gasit in conservele din carne, precum si in mezeluri.
De ce este controversat
Exista anumite teorii care sustin ca la un consum ridicat poate cauza cancerul gastric.
Ce arata studiile
Exista dovezi ca nitratul de sodiu ar fi putut fi de vina pentru o multime de tipuri de cancer gastric pe care oamenii le-au avut in trecut. Pana la inceputul anilor 1930, cancerul gastric a cauzat cele mai multe decese din America.
Apoi, producatorii au inceput sa foloseasca mai putin nitrat de sodiu in procesul de maturare al carnii, iar americanii au inceput sa foloseasca refrigerarea moderna. O data cu aceste schimbari, cazurile de moarte din cauza cancerului gastric au scazut mult.
7. Grasimile trans
Grasimile trans sunt create atunci cand producatorii adauga hidrogen uleiului vegetal. Ele sunt aditivi alimentari din produsele alimentare, desi cantitati mici de grasimi trans se gasesc si in grasimile animale.
Ele sunt folosite cel mai adesea pentru alimentele ce necesita coacere. Margarina este partial fabricata din uleiuri hidrogenate.
De ce sunt controversate
Se crede ca grasimile de tip trans sporesc riscul de boli cardiace si de diabet de tip 2.
Ce arata studiile
Cei mai multi oameni de stiinta sunt acum de acord cu faptul ca grasimile trans pot fi foarte daunatoare sanatatii. S-a descoperit ca acestea scad nivelul de colesterol bun si cresc nivelul de colesterol rau. Asociatia Americana de Cardiologie recomanda consumul a mai putin de 1% de grasimi trans din totalul de calorii necesar zilnic.
Tu ce parere ai despre siguranta aditivilor alimentari?
Citeste si Alimente periculoase, care favorizeaza cancerul