A existat o buna perioada de timp in care a fost incetatenita credinta conform careia ar trebui sa bem 8 pahare de apa pe zi. Cercetarile actuale demonstreaza ca lucrurile nu stau chiar asa. Astfel, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca numai noi putem decide ce este suficient, cantitatea optima de apa consumata zilnic fiind relativa, in functie de preferintele individuale.
In alta ordine de idei, este important de stiut ca din multitudinea de bauturi pe care le gasim in comert si nu numai, ar fi de preferat sa alegem apa. Aceasta este curata, reconfortanta si nu contine calorii.
De cata apa avem nevoie?
Recomandarea recunoscuta pe plan mondial este de 11 cani pe zi pentru femei, si de 15 cani zilnic, pentru barbati. Ceea ce trebuie subliniat este ca acesta cantitate cuprinde totalul de fluide pe care le acumulam pe parcursul unei zile, in conditiile in care 20% provine din alimentatie. Astfel, aportul zilnic necesar pentru femei este undeva in jurul a 9 cani de apa. Exista alimente care contin multa apa, care furnizeaza organismului o buna parte din aportul zilnic necesar. Iata cateva exemple:
salata–> 95%
pepene–> 92%
broccoli–> 91%
grapefruit–> 91%
lapte–> 89%
suc de portocala–> 88%
morcov–> 87%
iaurt–> 85%
mar–> 84%
Cand ai nevoie de mai mult?
Atunci cand ai activitati fizice intense, cand esti supus la conditii de caldura extrema sau umiditate ridicata. In toate aceste cazuri, pentru a evita deshidratarea, trebuie sa ai mereu la indemana sticla cu apa. Alte situatii care necesita hidratare mai multa decat de obicei sunt starile cauzate de temperatura, de transpiratie excesiva, urinare frecventa sau diaree.
Cand este prea mult?
Pana acum, nu au existat cazuri de intoxicare cu apa. Niciodata nu este prea mult, atata timp cat pastrezi un echilibru intre sete si satisfacerea acesteia. Increde-te in instinctele tale, si nu vei da gres. Bea apa de cate ori simti nevoia, si nu vor exista probleme.
Apa si slabitul
De ceva timp incoace, apa a devenit principala recomandare adresata femeilor care isi propun sa slabeasca. Cu toate acestea, se stie deja ca apa nu satisface foamea, ci doar setea. Si cum foamea si setea sunt senzatii regulate de doua mecanisme cu totul si cu totul diferite, este lesne de inteles de ce apa intervine in procesul de slabire. Un studiu efectuat recent in America a demonstat efectele pe care apa consumata in timpul pranzului il are asupra organismului uman; astfel, se pare ca cei care beau apa dupa si in timp ce mananca, asimileaza mai putine calorii decat cei care nu consuma apa, ci alte bauturi, in timpul mesei.
Desi apa nu are, in sine, un rol activ in procesul de slabire, ea indeplineste totusi un rol direct daca inlocuieste bauturile racoritoare si pe cele alcoolice. Deasemenea, apa regasita in fructe si legume este foarte importanta pentru cei care tin diete, deoarece ofera satietate. In acest sens, este bine de stiut ca zeama de legume este mai satioasa decat legumele fierte in sine. Principalul beneficiu este ca astfel, cel care tine cura, mananca mai putina mancare, si bea mai multa apa.
Implicarea apei in dieta:
* alimentele bogate in apa tind sa par mari; aspectul lor este apetisant, mai ales ca pentru noi conteaza foarte mult felul in care arata ceea ce mancam.
* volumul mare al acestor alimente presupune stimulare orala crescuta, fapt din care reiese o mai buna stare a aparatului bucal, si o igiena crescuta.
* atunci cand apa este asociata cu mancarea, fie alternata, fie inglobata, ea incetineste procesul de absorbtie intestinala. Aceasta inseamna ca mancarea rezista mai mult timp in stomac, si astfel intarzie aparitia foamei.
* cu cat mananci mai mult, cu atat slabesti mai eficient. Legumele si fructele bogate in apa ar putea detine secretul pierderii kilogramelor in plus, rapid si sigur. Mananci pe saturate si slabesti.
Concluzii:
– consuma cat mai multe fructe si legume care contin multa apa
– bea cat mai multe lichide sarace in calorii, cum ar fi: lapte degresat, ceai, sucuri din fructe, si bineinteles, apa
– acorda atentie in permanenta eventualelor semne de deshidratare, precum senzatia de gura uscata si de urina concentrata.
Articol exclusiv online