Principalul beneficiu adus de suplimentele pe baza de biotina este acela de regulator al glicemiei, dar multe persoane apeleaza la ele si pentru a-si intari unghiile si parul. In acest sens, vitamina se gaseste intr-o serie de produse de infrumusetare pentru piele si par, desi nu exista dovezi clare ca ea este cu totul absorbita la nivelul epidermei.
Biotina poate fi obtinuta si din albusul de ou, ca o alternativa la administrarea artificiala sub forma de suplimente, insa doar dupa ce il fierbeti inainte. Din fericire, bacteriile intestinale produc suficienta biotina, astfel incat foarte putine persoane inregistreaza deficiente in acest sens. Chiar si asa, daca apar pierderi de par, fie la copii, fie la adulti, medicii prescriu suplimente pe baza de vitamina B7.
Din pacate, biotina nu se gaseste la fel de usor in alimente precum alte vitamine, astfel ca singura maniera naturala de procurare a substantei este aceea de a consuma carne de pui, de miel, deporc, de vita, de vitel, ficat, drojdie de bere si alte drojdii bogate in substante nutritive, soia, lapte, branza, peste de apa sarata, faina si taratele de orez, albus de ou si orz.
Studiile au scos la iveala faptul ca biotina contribuie la imbunatatirea metabolizarii glucozei, ameliorand astfel diferitele tipuri de diabet. In plus, se pare ca ajuta si la restabilirea podoabei capilare, in cazul in care pacientul a pierdut mult par. De asemenea, stopeaza albirea acestuia.
Suplimentele pe baza de biotina contin intre 30 si 1000 de micrograme pe zi, iar concentratia activa difera in functie de dozaj, de forma prezentarii (capsule, tablete sau sirop). Femeile insarcinate, precum si cele care alapteaza trebuie sa consulte medicul inainte de a incepe administrarea.
Articol exclusiv online (A. Raicu)