Din nefericire, persoanele obeze se caracterizeaza frecvent printr-o pofta exagerata, dificultate de a se abtine in fata mancarurilor. Factorii care favorizeaza acest aspect pot fi de mediu, familia, genetici, biochimici, culturali sau psihologici. De asemenea, excesul de calorii se transforma in grasime si conduce automat la cresterea in greutate.
Unele persoane au probleme medicale care favorizeaza cresterea in greutate. Altii prezinta un dezechilibru energetic, adica ei consuma mai multe calorii decat folosesc pentru activitatile in care sunt implicati. Alte persoane au probleme de natura emotionala sau sufera de tulburari alimentare. Acestea sunt persoanele care mananca ca raspuns la stres sau dispozitii proaste.
Paternul tulburarilor alimentare se refera la consumarea rapida a unei mari cantitati de mancare in conditiile in care nu-ti este foarte foame, ascunderea mancarii ca urmare a faptului ca persoana in cauza se simte jenata, mancatul pana la saturatie. In cele mai multe dintre cazuri, persoanele obeze sunt depresive, anxioase, au un comportament obsesiv – compulsiv, sunt impulsive, abuzeaza de medicamente sau au tulburari de personalitate.
Terapia individuala sau de grup
Schimbarile incep sa apara atunci cand persoana care urmeaza terapia incepe sa realizeze ca vechile metode de a se refugia in mancare nu mai dau rezultate. O data ce a fost inteles acest proces, acesta alege sa gestioneze starile neplacute aplicand noile strategii mult mai sanatoase. Persoanele care obtin rezultate sunt cele care vad schimbarea ca pe o solutie, o schimbare pentru care isi asuma responsabilitatea. Terapia dureaza intre cateva luni si cativa ani in functie de severitatea bolii si de motivatia pentru schimbare. Persoanele care nu cauta ajutor se invart intr-un cerc vicios, devin tot mai depresive. Fara ajutor, starea psihica si emotionala a acestor persoane se va inrautati.
4 pasi spre a spune adio mancatului emotional
Mancatul emotional este un fapt normal atata vreme cat nu devine o problema. Cand mancam ca raspuns la o emotie riscam sa mancam prea mult alimente de proasta calitate nutritionala. In acelasi timp, scad sansele sa ne bucuram de gustul mancarii pentru ca suntem prea preocupati de emotiile noastre.
1. Identifica legatura!
Inainte de a intreprinde o schimbare, este necesar sa identifici ce sortiment de mancare se asociaza cu ce emotie. De exemplu, poti observa ca-ti place sa mananci cartofi prajiti atunci cand te simti singur si esti plictisit. Cea mai buna cale de a identifica legatura este sa observi ce se intampla. Atunci cand esti stresat, frustrat sau trist, te opresti la un fast food sa-ti comanzi ceva „bun” de mancare? Cea mai buna cale de a schimba ceva este sa identifici si sa recunosti ce trebuie schimbat.
2. Gestioneaza-ti emotiile!
O data ce ai identificat ce emotie se asociaza cu ce anume fel de mancare, poti incepe sa gestionezi mai bine aceasta emotie. In primul rand, aceasta emotie trebuie redusa. Daca starea depresiva te impinge sa consumi inghetata, este important sa rezolvi problema depresiei.
Daca depresia este severa, este indicat sa consulti un terapeut. In al doilea rand, poti gasi altceva de facut, in loc sa mananci atunci cand emotia se declanseaza. Daca stii ca incepi sa mananci de plictiseala, fa o lista cu ceea ce ai putea sa faci inca de la primele semne. Ia aceasta lista cu tine tot timpul.
3. Controleaz-ti mediul!
O data ce ai descoperit ca mananci ciocolata de fiecare data cand esti stresat, ai grija ca acest lucru sa nu se intample. Daca ai o slujba stresanta, nu tine ciocolata in sertar sau la indemana. Desi pare evident ca asa ar trebui sa se intample, foarte multi dintre noi nu procedam asa. Ne gasim tot felul de scuze pentru a consuma mancare nesanatoasa sau fast-food. Daca obisnuiesti sa iei cina in bucatarie si esti ispitit de frigider, schimba locatia unde vei lua masa. Mergi in alta camera, cu atat mai mult in serile in care nu ai o dispozitie foarte buna.
4. Rupe legatura!
Sfarseste relatia dintre mancare si emotie, refuzand sa mananci atunci cand experimentezi emotia identificata. De fiecare data cand apare emotia si refuzi sa mai mananci, rupi legatura dintre emotie si mancare. De asemenea, poti rupe legatura si mancand un alt tip de mancare, cel opus, de exemplu. Daca asociezi anxietatea cu mancarea sarata, mananca ceva sanatos si dulce, un fruct.
De multe ori, cand ne aflam intr-o dispozitie proasta, ne permitem sa consumam alimente pe care in mod normal nu le-am consuma. O solutie ar fi sa ne permitem sa consumam foarte putin din aceste alimente, dar in nici un caz cand suntem intr-o dispozitie foarte proasta.
Foto: SHUTTERSTOCK