Curcubeie vegetale la tine in farfurie

In fiecare zi mancam, unii dintre noi chiar prea mult, dar de cate ori am stat sa ne gandim serios la cat de bine sau de rau ne fac alimentele pe care le consumam cu atata drag si spor?
  • Publicat:
  • Actualizat:
Curcubeie vegetale la tine in farfurie
Curcubeie vegetale la tine in farfurie

In fiecare zi mancam, unii dintre noi chiar prea mult, dar de cate ori am stat sa ne gandim serios la cat de bine sau de rau ne fac alimentele pe care le consumam cu atata drag si spor? Pentru a ne mentine starea de sanatate si un tonus ridicat si pentru a da multe ocazii papilelor gustative (la parerea carora tinem atat de mult) sa simta noi si noi gusturi, criteriile dupa care triem alimentele ce ajung in farfurie sunt: natural, divers, sanatos, gustos, colorat.

Din cele cinci criterii enumerate, alegem natural si colorat. Avem o solutie care le inglobeaza pe toate: fructe si legume. Corect? Sunt naturale (Romania inca se bucura de alimente bio), sunt diverse (daca avem imaginatie le putem prepara in diverse moduri), sunt sanatoase (contin vitamine, fibre, minerale, antioxidanti), sunt gustoase (papilele confirma). De ce avem insa nevoie de vegetale cat mai colorate? Aflam in continuare.

Diversitate, gust bun – sanatate
Medicii ne recomanda ca zilnic sa consumam 5 portii de fructe si legume. Sugestia este facuta pe baza unor studii care au demonstrat ca un aport crescut de vegetale intareste rezistenta organismului, ajuta la pastrarea vitalitatii si a masei corporale. In multe tari, nu doar ca s-a facut publica aceasta recomandare, dar s-au organizat programe ample pentru informarea populatiei si constientizarea beneficiilor acestui obicei. Este si cazul SUA care a infiintat, in 1991, programul national „5 a Day for Better Health“.

Populatia este incurajata sa manance 5 – 9 portii de vegetale pe zi. Fructele si legumele sunt bogate in vitamine C, A, fibre si alti nutrienti si contin sute de fitochimicale. „Fito“ vine din greaca si se refera la pigmentii plantei. Pana acum, s-au descoperit mai mult de 900 de tipuri de fitochimicale. Acestea au efecte antioxidante, ajuta la detoxifierea organismului, stimuleaza sistemul imunitar, regleaza metabolismul hormonilor, sunt antibacteriale si antivirale.

Rezultate concrete
Iata care sunt beneficiile unei astfel de alimentatii. Daca o persoana respecta o dieta sanatoasa, cu multe fructe si legume, face miscare, pe langa faptul ca isi mentine greutatea corporala, isi intareste sanatatea – scade riscul de a dezvolta cancer, boli de inima, hipertensiune, infarct sau boli cronice. Vegetalele sunt sarace in grasimi si calorii si nu contin colesterol.

Cercetarile au demonstrat ca oamenii care consuma 5 sau mai multe portii de fructe si legume zilnic scad la jumatate riscurile aparitiei cancerului si riscurile de a dezvolta boli de inima comparativ cu oamenii care consuma rar fructe si legume. De asemenea, unele studii au relevat faptul ca fitochimicalele din fructe, legume si alune incetinesc procesul de imbatranire si reduc riscurile de imbolnavire.

Prietenii din fructe si legume
Fitochimicalele sunt continute de fructe si legume albe, maro si cafenii: piersici, curmale, stafide, mere, banane, pere galbene, nectarine, conopida, usturoi, ceapa, pastarnac, patlagina, ghimbir, ciuperci, cartofi albi, gulii. Mancandu-le regulat putem preveni cresterea nivelului colesterolului, aparitia celulelor maligne si a bolilor de inima.

Fructele de culoare rosie contin licopen – reduce riscul aparitiei unor forme de cancer, in special al cancerului de prostata – si antociani – substante care au proprietatea de a mentine vasele sangvine intr-o forma excelenta. Consumand fructe si legume rosii (capsuni, zmeura, rodii, portocale rosii, varza rosie, gogosari, sfecla, cirese etc.) vei avea: o inima sanatoasa, o memorie buna si vei beneficia de protectie impotriva maladiilor grave.

Galben si albastru pentru ochi si dantura
Substante antioxidante precum vitamina C, caroteni si flavonoide reduc riscul aparitiei cancerului, previn aparitia afectiunilor ochiului si a bolilor cardiovasculare, intaresc sistemul imunitar. Ele se gasesc in fructele si legumele galbene si portocalii: fasole galbena, rosii galbene, ardei galben, portocale, suc de portocale, grapefrut, mandarine, clementine, lamai, mango, papaya, fructul pasiunii, ananas, suc de ananas, nectarine, piersici, caise, mere galbene, pere galbene, pepene galben, morcov, dovleac, porumb, cartofi (dulci).

Fructele si legumele de culoare albastru si violet contin fenoli si antociani – care au efect anti-imbatranire. Ajuta la memorare, la buna functionare a tractului urinar, lupta impotriva maladiilor grave. Consumati: vinete, prune, mure, afine, struguri negri, stafide, sparanghel, varza, sfecla etc. Luteina si indolii, antioxidanti care ajuta la mentinerea sanatatii vederii, a danturii si oaselor si scad riscul de cancer, se gasesc in fructele si legumele verzi: mere, pere, struguri, kiwi, avocado, varza, broccoli, spanac, mazare, dovleci, ardei verzi etc.

Muraturile ne mentin silueta
Dintotdeauna, romanii au fost mari consumatori de muraturi, iar fiecare gospodina care se respecta pune toamna legume la murat, fie in saramura, fie in otet. In cele 5 portii de fructe si legume pe zi putem include si muraturi. Acestea sunt sarace in calorii, de aceea sunt recomandate si in regimurile de slabit. Atentie! Conteaza foarte mult de catre cine sunt consumate si modul in care sunt preparate. Pe langa sare, principalul conservant, unele retete prevad si zahar, deci persoanele hipertensive, cu boli de inima sau de stomac ori diabet nu trebuie sa consume muraturi.

Muraturile la otet sunt foarte gustoase, dar trebuie sa ne bucuram si de faptul ca otetul are actiuni terapeutice de necontestat. Acesta contine aminoacizi, vitamine, minerale, enzime. Acidul acetic (componenta principala a otetului) ajuta la scaderea nivelului colesterolului crescut si a trigliceridelor, dupa cum arata un studiu de anul trecut. Doua lingurite de otet adaugate la mancare reduc indicele glicemic al alimentelor. Multe studii au indicat faptul ca otetul adaugat la mancare creste senzatia de satietate, astfel consumandu-se mai putine alimente.

Si mai multe laude primeste otetul din mere, socotit un adevarat panaceu. Condimentele au un rol bine stabilit pentru gustul inconfundabil al muraturilor: boabe de mustar (ajuta la reglarea nivelului colesterolului marit), marar (stimuleaza digestia, are efect diuretic, se foloseste si in curele de slabire), usturoi (efect antibiotic puternic, ajuta digestia si intareste rezistenta organismului). Totusi, medicii spun ca nu trebuie sa inlocuim fructele si legumele proaspete cele conservate, iar excesul de muraturi nu este recomandat nimanui.

Indicele glicemic al vegetalelor
Stim ca alimentele cu indice glicemic mare, consumate frecvent si in orice moment al zilei, fac casa buna cu kilogramele in plus. Cu aceasta ocazie, va mai dam un motiv sa alegeti cu toata increderea legume si fructe. Au indice glicemic mic, in marea lor majoritate si contin nutrienti esentiali. Convinge-te!

Mazarea are IG: 50, strugurii au 42, piersicile au 42, fasolea verde: 40, prunele au IG 39, merele au IG 38, mango: 55, dovleacul: 75, pepenele verde: 75, perele au GI: 38, smochinele au 35, caisele: 31, morcovii tineri: 30, lintea: 30, grepfrutul: 25, ciresele: 22, soia: 15, alunele: 15, ciupercile: 15, stafidele: 65, ananasul: 65, cartofii: 62, bananele: 65, pepenele galben: 60, caisele confiate: 57, floricelele de porumb: 55, kiwi: 55.

Culoare si putine calorii
Stim ca atunci cand auzi de diete hipocalorice ti se face pielea de gaina si instant se instaleaza senzatia de foame. Este destul de complicat sa stai sa numeri caloriile tuturor alimentelor pe care le pui in farfurie, mai ales pentru persoanele care au o viata activa (a se citi dezorganizata). Dar, mereu exista o varianta mai convenabila. Trebuie doar sa o cautam.

Legumele si fructele iti vin in ajutor. Iata de cate cantitati mari este nevoie pentru a atinge pragul de 200 de calorii (50 g de ciocolata). 200 de calorii se gasesc in: 1.425 g telina; 740 g mini ardei grasi; 588 g broccoli; 570 g mini morcovi; 550 g pepene galben; 475 g ceapa rosie; 385 g mere; 357 g mazare conservata; 308 g porumb dulce conservat; 328 g kiwi; 290 g struguri; 186 g fasole neagra conservata; 125 g avocado; 83 g caise uscate. Tot atatea calorii au si: 28 g unt, 34 g bacon prajit, 34 g unt arahide, 37 g chipsuri din cartofi, 50 g biscuiti sarati, 51 g cascaval Ceddar, 53 g de zahar brun, 52 g de gogosi cu glazura, 52 g de covrigei sarati, 35 g de fulgi de migdale, 33 g de mix de alune. Ce alegi?

 

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Balan si Petrisor, nedespartiti
Andreea Balan si Petrisor, nedespartiti