Femeile în vârstă ale căror diete includ prea puţin calciu şi prea puţină apă – sau prea multă sare – prezintă un risc ridicat de a dezvolta pietre la rinichi, potrivit unui studiu publicat de curând în Statele Unite.
Pietrele la rinichi apar atunci când urina conţine mai multe substanţe capabile să cristalizeze – calciu, acid uric şi un compus numit oxalat – decât cantitatea maximă din aceste substanţe ce poate fi diluată de fluidele din corp.
Cercetătorii au descoperit că, în cazul a peste 78.000 de femei americane cu vârstele cuprinse în intervalul 50-70 de ani, riscul de apariţie a calculilor renali a scăzut atunci când consumul de calciu şi de apă a crescut. Pe de altă parte, acelaşi risc a crescut odată cu creşterea consumului de sare.
Risc cu 28% mai mic
În medie, femeile primeau circa 800 de miligrame de calciu pe zi. Femeile care primeau cele mai multe fluide prezentau un risc de calculi renali cu 20% mai scăzut în comparaţie cu femeile care primeau cele mai mici cantităţi de lichide într-o zi. Consumul mediu de lichide a fost de 1,5 litri pe zi.
În schimb, mai mult sodiu înseamnă un risc mai mare. Femeile care primeau cele mai mari cantităţi de sare în dietă prezentau un risc de calculi renali cu 61% mai mare în comparaţie cu femeile care primeau cele mai mici cantităţi de sodiu. Cele mai mari surse de sodiu din alimentaţia publică sunt alimentele de tip fast-food, carnea procesată şi alimentele din conserve.
Citeşte şi: Dietele restrictive pot duce la osteoporoză