De curand, am vazut
rezultatele unui studiu recent care vizeaza obiceiurile alimentare
ale mamicilor din Romania si mi-a atras atentia tendinta de a se
administra copiilor calciu, nu neaparat la recomandarea medicului.
Asa ca m-am gandit sa trec in revista cele mai importante studii
privind impactul consumului de calciu.
Calciul este unul dintre cele mai incriminate minerale atunci cand
femeile si chiar si unii barbati, am remarcat, acuza stari de
oboseala, lesin, tremuraturi etc. Este adevarat ca un calciu
intramuscular sau o capsula efervescenta reprezinta un panaceu,
indiferent de cauza reala. Asadar, calciul nostru cel de toate
zilele! Te intrebi atunci oare, de ce exista atat de multe femei cu
osteoporoza pe la noi?
Dar pe mine ma face sa ma intreb daca nu cumva acest obicei
impamantenit are legatura cu frecventa uriasa a litiazei renale si
biliare la romance? Este adevarat ca majoritatea mamelor sau
bunicilor au bune intentii atunci cand administreaza suplimente de
calciu copiilor, in ideea ca le stimuleaza intarirea
oaselor?
Intreband insa o serie de specialisti am aflat ca studii recente
realizate in Australia, la nivel national, infirma aceasta teorie
si chiar demonstreaza ca
suplimentele de calciu nu au decat un efect minor
asupra sanatatii sistemului osos al copiilor. Si, mai mult decat
atat, ei sustin ca ele nu au nici un efect asupra densitatii
oaselor.
Tot alimentatia ramane baza
Concluziile obtinute i-au determinat pe specialistii australieni sa
puna sub semnul intrebarii importanta pe care o au suplimentele de
calciu asupra dezvoltarii sistemului osos al copiilor, evident in
scop preventiv. Cercetarile insa confirma inca o data importanta
vitaminei
D pentru intarirea oaselor la copii, avand un rol
esential si in sanatatea sistemului osos la adult. Organismul
obtine vitamina D din alimentatie si o poate sintetiza singur
prin expunerea pielii la soare.
Pentru copiii sanatosi, ideala este combinatia de alimente bogate
in vitamina D, cum ar fi lactatele integrale,
pestele mai gras si a alimentelor bogate in calciu, in special
legume si fructe. Asimilarea calciului pe cale naturala este
garantat mai sanatoasa si eficienta, fara a starni controverse de
genul celei mentionate anterior.
Citeste mai multe in editia tiparita a revistei Ce se
intampla, Doctore?
Citeste si: Dozele prea mari de calciu cresc riscul de
atac de cord