Frisca, o alegere benefica?

Afla cat de buna sau daunatoare poate fi pentru silueta ta acest deliciu numit frisca.
  • Publicat:
Frisca, o alegere benefica?
Frisca, o alegere benefica?

Prajituri, torturi, salate de fructe, cafea sau inghetata, toate pot fi asezonate cu frisca, un topping vedeta al acestui sezon. Insa ne avantajeaza silueta si sanatatea?

Daca in copilarie eram obisnuiti cu frisca din smantana proaspata, plina de savoare, astazi sun­tem bombardati de zeci de sortimente de frisca: frisca ve­getala, frisca la tub, praf de frisca, frisca lichida, frisca light.

Suna bine sa ai la indemana atatea sortimente si sa economisesti timpul de preparare, dar ati studiat cu atentie eticheta? Special pentru asta am colindat cateva hipermarketuri din Bucuresti si am analizat etichetele a 15 produse.

Bile albe, bile negre

Aparent un topping nevi­no­vat, frisca la tub poate avea chiar si 9 E-uri! Asta ca sa nu mai vorbim despre numarul de calorii (in medie 270/100 g). Pe langa grasimile vegetale sau animale, frisca «de-a gata» mai contine emulgatori, amidon, zahar sau indulcitori artificiali, sare, arome.

Grasimile vegetale pot fi hidrogenate (au acizi grasi trans, ne­in­dicati spre a fi consumati cu regularitate) sau nehidrogenate.

Acestea nu contin colesterol, spre deosebire de smantana, spre exemplu – persoanele care sufera de afectiuni cardiovasculare trebuie sa aiba o dieta saraca in colesterol. Deci fiecare dintre aceste sortimente are si bile negre.

La capitolul „gust dulce” sortimentele de frisca se impart in doua categorii: cu zahar sau cu indulcitori artificiali. Aproximativ cu 50 de calorii are mai mult frisca cu zahar. Persoanele care prezinta alergii la indulcitori artificiali sau cele care sufera de diabet trebuie sa aleaga (daca este musai sa o consume) frisca potrivita.

Opteaza pentru varianta naturala

Evident, la capitolul calorii, frisca light sta cel mai bine: in jur de 220 ca­lorii la suta de grame, deci cu 80, 90 de calorii mai putin decat frisca integrala. Insa balanta se compenseaza la numarul de ingrediente. Atentie! Frisca nu este consumata niciodata singura, deci daca o prajitura care are deja 400 de calorii si se asezoneaza cu frisca are… Calculati voi, eu deja m-am ingrozit! T

otusi, daca alegeti sa preparati frisca din smantana proaspata si o lingurita, doua de zahar vanilat, va scutiti de o bataie de cap privind calculul ingredientelor si caloriilor (gen ce luam pe mere, dam pe pere), va bucurati de un gust mult mai bun si natural. Iar in ceea ce priveste numarul de calorii (310, 320 de calorii, in functie si de cantitatea de zahar adaugata), recomandam «Putin, dar bun!»

Citeste si Supa te face mai supla
                  Destinatii pentru o forma maxima

Foto: REUTERS

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Secrete ale dietei din jurul lumii
Secrete ale dietei din jurul lumii