Dupa episodul goji, a venit randul unei alte pasiuni pentru un fruct-minune venit de peste mari si tari: incan. Este mic, plin de vitamine si are un gust seducator.
Tineti minte urmatoarele cuvinte: „agauaymanto”, „mullaca”, „uvilla”, „uchuva”, „cape gooseberry” – sunt denumirile sub care incan berries este cunoscut in diverse parti ale mapamondului. La noi, i se mai spune si „catina incasa”. Insa oriunde v-ati afla in lume, nu dati gres daca cereti „Physalis peruviana” – denumirea oficiala.
Este nevoie sa retineti aceste nume pentru ca, o data ce ati incercat acest fruct, sunt mari sanse sa repetati gestul. Incan este considerat unul dintre cele mai gustoase fructe de pe Pamant. In varianta uscata (preferata noastra), gustul sau este dulce-acrisor, fin, seamana cu un serbet de lamaie dupa parerea unora sau cu drajeurile de vitamina C dupa parerea altora.
Proaspat, l-ati intalnit in special alaturi de prajituri sau torturi servite in restaurante. Are un gust interesant, acrisor insa nu il egaleaza pe cel din varianta deshidratata. Fructele proaspete sau uscate se consuma ca atare sau in diverse combinatii: smoothie-uri, gemuri, deserturi, salate. Daca sunt uscate se pot adauga si in cereale.
Campioanele gustului bun
Sunt bogate in fosfor, pectina, vitaminele A, C, B1, B6 si B12 (vitamina B12 este foarte importanta deoarece nu se gaseste decat in cateva vegetale, iar multi vegetarieni dezvolta carente). Mai contin si vitamina P, recunoscuta pentru proprietatile ei anti-inflamatorii, anti-oxidante si anti-virale.
De asemenea, sunt campioane si la continutul de proteine: 16%. O portie de fruct uscat, 28 de grame, contine 112 calorii, 170% DZR de vitamina A, 20% DZR vitamina C, 8% DZR calciu, 12% DZR fier.
Se pot cumpara din magazinele naturiste, supermarketuri (proaspete) sau pot fi comandate on-line in forma deshidratata.