Pana nu demult, credeam ca tot ceea ce este bun ori este imoral, ori ilegal ori ingrasa. Insa, cand am (re)descoperit magiunul, mi-am schimbat parerea. In sfarsit, putem sa ne bucuram papilele gustative cu un produs 100% natural, delicios, slab caloric si sanatos.
Daca un cetatean strain aflat in vizita pe plaiuri mioritice ma intreba cu ceva timp in urma ce produs alimentar 100% romanesc (cu care sa ne mandrim) ii recomand sa cumpere, eram pusa in dificultate.
Acum, de cand am facut o pasiune pentru magiun (in sfarsit, nu mai am mustrari de constiinta cand mananc ceva dulce!) recomand in stanga si in dreapta delicioasa pasta preparata din 3 tipuri de prune.
Excelent din punct de vedere nutritional (100 g magiun au 27 mg magneziu, 27 mg fier, 45 mg calciu, 5,3 g fibre etc.). Magiunul poate fi folosit cu succes si la prepararea dulciurilor de casa.
Consumul de magiun are numeroase efecte benefice: reduce riscul constipatiei, determina scaderea colesterolului, previne aparitia maladiilor cardiovasculare si obezitatea.
De asemenea, aceasta delicatesa ajuta la mentinerea sanatatii oaselor, are efect in scaderea aparitiei unor maladii grave, stimuleaza sistemele imunitar si nervos, previne aparitia imbatranirii precoce si a celulitei si diminueaza stresul.
In plus, poate fi consumat si de catre persoanele suferinde de diabet, deoarece are un indice glicemic scazut (39). Este recomandat chiar si bebelusilor de peste 6 luni, in momentul inceperii diversificarii alimentatiei.
Ingrediente: 250 g fulgi de ovaz, 500 ml apa clocolita, indulcitor, 4 galbenusuri, 4 albusuri, magiun, scortisoara.
Mod de preparare: Din fulgii de ovaz, indulcitor, 500 ml apa clocotita si scortisoara se pregateste compozitia pentru o foaie de rulada. Se adauga 4 galbenusuri frecate si tot atatea albusuri batute spuma.
Dupa ce se raceste, compozitia se coace intr-o tava tapetata cu hârtie de copt, timp de 7-10 minute, la foc iute.
Pe un prosop ud se asaza foaia, se intinde magiun, apoi se ruleaza. Se unge din nou rulada cu magiun, se formeaza cu o furculita aspectul de scoarta de copac si se presara multa scortisoara.