Treziţi-mă, vă rog, când sunt slabă!

Ei, iată un subiect croit pe placul meu: somnul şi dieta. Iubesc atât de tare odihna pe pernă încât cred că o muscă ţeţe a poposit niţel pe burta mamei înainte să îi vină sorocul. Iar de slăbit, cine nu vrea să mai slăbească de ici, de acolo? Se pare că există o legătură strânsă între talie şi dormit.
  • Publicat:
Treziţi-mă, vă rog, când sunt slabă!

Ei, iată un subiect croit pe placul meu: somnul şi dieta. Iubesc atât de tare odihna pe pernă încât cred că o muscă ţeţe a poposit niţel pe burta mamei înainte să îi vină sorocul. Iar de slăbit, cine nu vrea să mai slăbească de ici, de acolo? Se pare că există o legătură strânsă între talie şi dormit.

Somnul bun este esenţial într-o dietă, ne transmit cercetătorii de la Universitatea din Chicago, care şi-au publicat concluziile unei cercetări în Annals of Internal Medicine. Oamenii au descoperit aşa: când cei aflaţi la dietă dormeau bine noaptea, pierdeau acelaşi număr de kilograme precum cei care se odihneau mai puţin.

DAR, căci există un mare “dar”, când somnul avea durata recomandată (8 ore, aşa cum ni se spune peste tot), mai mult de jumătate din greutatea pierdută era reprezentantă de grăsime, când somnul le era insuficient, doar un sfert din greutate provenea din grăsime. În acelaşi timp, aceştia din urmă, simţeau şi mai des foame, pe parcursul zilei.

Când somnul nu le era de ajuns, ei secretau cantităţi mai mari dintr-un hormon botezat grelină, care este responsabil pentru declanşarea senzaţiei de foame, reduce consumul de energie şi are grijă ca grăsimea din organism să nu fie cheltuită. “Dacă scopul vostru din acest moment este să pierdeţi din grăsimea depusă, atunci săritul peste orele de somn este ca şi cum v-aţi pune singuri beţe în roţile bicicletei”, a încercat să explice plastic directorul studiului.

Din punctul lui de vedere, somnul insuficient, duşmanul societăţii moderne, ne împiedică teribil atunci când ţinem regim. În studiu, durata somnului suficient a fost stabilită la 8,5 ore, iar cea prea mică pentru a ne fi benefică la 5,5. Experţii au numit acest studiu primul care face o legătură clară între orele dormite şi grăsimea pierdută în timpul unei cure de slăbire.

Un pat, o pernă, multe kilograme
-Aşa cum spuneau şi cercetătorii din Chicago, explicaţia stă în reacţia noastră hormonală la lipsa somnului. Şi nu doar grelina face nazuri şi ne dă toată dieta peste cap, dacă nu ne odihnim atât cât ar trebui. Şi leptina şi cortizolul o iau razna dacă noaptea nu ne-am încărcat aşa cum trebuie bateriile.

Iar toţi aceşti hormoni sunt consideraţi hormoni-cheie în reglarea apetitului şi în influenţarea metabolismului. Când nu suntem odihniţi destul consumăm mai multe calorii, iar organismul nu e în stare să ardă grăsimea de care nu mai ştim cum să scăpăm.


-Îngrijorarea cercetătorilor în privinţa legăturii somn-regim alimentar nu îi vizează doar pe durdulii care încearcă să dea jos. După studiul de care vă vorbeam la început a urmat un altul, în ianuarie, făcut la Uppsala University. În cadrul lui, experţii au văzut clar, cu ajutorul RMN-urilor, cum o regiune a creierului, care joacă un rol în apetitul unei persoane, s-a activat mult mai tare atunci când participanţilor le-au fost arătate imagini cu mâncare după o noapte prost dormită. Ceea ce îi face pe doctori să avertizeze că şi oamenii cu o greutate normală, dar care au probleme cu somnul, ar putea ajunge supraponderali.

-O cercetare a canadienilor, care a vizat numai copii, spune că 26% dintre cei cu probleme de somn devin supraponderali. Şi se ştie că aproape 90% dintre copii între 6 luni şi 6 ani au cel puţin o problemă legată de somn din cauza coşmarurilor, a dinţişorilor sau a pătuţului ud. Pentru majoritatea e o problemă trecătoare, însă cel puţin 30% dintre cei între aceste vârste nu reuşesc să doarmă 6 ore consecutive. Iar canadienii spun că asta îi face hiperactivi şi grăsuni. 

-Desigur, ca peste tot în viaţă, ce e prea mult, strică. Aşa cum somnul insuficient ne poate zădărnici dieta, tot aşa unul prea lung ne poate ajuta să mai adăugăm câteva kilograme. Iar prin somn prea lung înţelegem 9-10 ore, ca să nu mai vorbim de ce trece peste ele. Cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru silueta noastră este să punem ceasul să sune mâine dimineaţă după 8 ore fix. Hai, 8 ore jumătate dacă sunteţi fanul numărul 2 al somnului. Numărul 1 sunt eu. 
 

 

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
3S - Sănătoasă, suplă, sătulă
3S - Sănătoasă, suplă, sătulă