Alimentele bogate in antioxidanti nu aduc intotdeauna beneficiile scontate, ne atentioneaza cercetatorii americani care ne avertizeaza ca pastrarea acestora pe o perioada prea lunga de timp le anuleaza compet calitatile.
Studiile demarate de oamenii de stiinta de la Universitatea Washington, Statele Unite, converg catre una si aceeasi concluzie: daca vrem sa profitam din plin de valorile lor nutritive, ar trebui sa cumparam canitati mici de alimente, adica atat cat putem consuma pe perioade scurte de timp.
Ceaiul verde
Se stie ca frunzele de ceai verde contin un compus organic – catehina – ale carui calitati anti bacteriene au fost de nenumarate ori dovedite stiintific. De asemenea, catehina poate inhiba dezvoltarea unor tulpini de virusuri si chiar a tumorilor canceroase.
Cu toate acestea, ambalat in pliculete si asezat pe rafturile supermarketurilor, ceaiul verde asteapta uneori si cateva luni pana sa-si gaseasca sfarsitul in ceasca unui consumator. In aceste conditii, cercetatorii spun ca nu mai putem profita de acel efect antioxidant care i-a adus atata celebritate ceaiului verde.
Experimentele efectuate arata ca dupa sase luni de depozitare, nivelul celei mai comune forme de catehina (EGCG) scade cu 28 de procente, in timp ce urmatorul tip de catehina ca prevalenta (ECG) scade cu 51%.
Uleiul de masline
Uleiul de masline extra virgin, cunoscut pentru acizii grasi Omega 3 si pentru fenolii cu efect impotriva radicalilor liberi, se stie ca reduce riscul aparitiei unor forme de cancer, precum si a bolilor cardiace.
Cercetarile arata insa ca desi dupa trei luni de depozitare, uleiul isi pastreaza calitatile antioxidante, dupa sase luni acestea se pierd in proportie de 40%.
Antioxidantii nu au viata lunga
Descoperirile se explica daca ne gandim la faptul ca atat ceaiul verde disponibil in supermarketuri, cat si uleiul de masline sunt produse obtinute in urma unui proces tehnologic, prin care o parte din antioxidanti se pierd.
In plus, fructele si legumele proaspete sunt net superioare produselor procesate in privinta continutului de antioxidanti care sunt compusi chimici extrem de fragili.
Cum ar trebui sa procedam?
Pentru a profita la maxim de beneficiile antioxidantilor, ar trebui sa ne gandim de doua ori inainte de face o aprovizionare pe termen lung. Specialistii recomanda sa cumparam cantitati mici de fructe si legume proaspete, pe care le putem consuma intr-un timp scurt.
In privinta alimentelor procesate, este indicat sa urmarim data fabricatiei care sa fie cat mai apropiata de data achizitiei.
Cat despre depozitare, produsele bogate in antioxidanti se patreaza cel mai bine in locuri intunecate, ferite de razele soarelui. O atentionare speciala in privinta uleiului de masline vine din partea cercetatorilor italieni care ne sfatuiesc sa-l depozitam in recipiente mici de sticla, la o temperatura de 20 – 25º Celsius.
Citeste si Super idei pentru un organism purificat
Cosmeticele organice – ultima frontiera a frumusetii