Cercetările arată că ciocolata fără cantităţi mari de lapte, zahăr şi alte arome, cu minimum 75% cacao, este un adevărat panaceu pentru sănătate datorită bogăţiei de antioxidanţi şi vitamine pe care le conţine.
Potrivit profesorului în nutriţie David Wolfe, ciocolata reprezintă antioxidantul numărul 1 în lume şi are toate motivele să afirme acest lucru.
Iată câteva argumente în favoarea consumului moderat de ciocolată:
1. Antioxidanţii protejează inima
Ciocolata conţine flavonoizi, antioxidanţi naturali cu multiple beneficii pentru inimă, printre care amintim reducerea tensiunii arteriale şi minimizarea riscului de formare a cheagurilor de sânge în ardere, prevenind astfel blocajul substanţelor nutritive către organele vitale, inclusiv creierul.
De asemenea, antioxidanţii din cacao sunt de 15 ori mai puternici decât cei care se găsesc în afine, considerate până nu demult fruntaşele în topul celor mai bune alimente antioxidante.
2. Vitamine şi minerale esenţiale care oferă organismului tot ce are nevoie
Boabele de cacao sunt pline de vitamine importante şi minerale de care corpul tău are atâta nevoie pentru a funcţiona la capacitate maximă. Printre vitaminele conţinute se numără vitamina A, B1, B2, B3, C, E, iar la minerale amintim prezenţa magneziului, calciului, fierului, zincului, cuprului, potasiului şi a manganului.
În comparaţie cu alte alimente, cacaua conţine una dintre cele mai mari cantităţi de magneziu (499mg/100 gr cacao pudra). Acest mineral este esenţial pentru organsim pentru că ajută la dezvoltarea şi menţinerea sistemului muscular şi protejează sistemul nervos, ajută la întărierea oaselor şi păstrează la cote maxime sistemul imunitar.
3. Proprietăţi anti-depresie
Probabil ai observat că atunci când mănânci ciocolată, starea ta de spirit se îmbunătăţeşte imediat şi zâmbeşti fără motiv. Ei bine, află că există, de fapt, un motiv pentru care ciocolata are acest efect asupra noastră. Pe lângă catehine, izoflavone, antociane şi alte denumiri sofisticate de antioxidanţi, ciocolata mai conţine şi…resveratrol, un antioxidant despre care ai citit cel mai probabil în articole având ca temă vinul roşu.
Acesta se regăseşte însă şi în ciocolată şi stimulează producţia de endorfine şi serotonină, aşa numiţii hormoni ai fericirii, responsabili de starea noastră de bine.