In bucataria italiana,
busuiocul proaspat este vedeta. Da un gusta inconfundabil sosurilor
pesto sau salatelor cu rosii. Insa dincolo de virtutile sale
culinare, busuiocul are multe calitati care il ridica la rangul de
planta medicament.
1. Imbunateste digestia. Consumul de busuic
reprezinta un remediu eficient impotriva crampelor, balonarii si
flatulentei. Aceste efecte benefice se explica printr-un element
continut in busuioc numit estragol. Totodata, busuiocul combate
durerile articulare si raul de miscare.
2. Previne cancerul intestinal. Datorita antioxidantilor
pe care ii contine, busuiocul amelioreaza efectul radicalilor
liberi care sunt fie toxine produse de organism, fie elemente
nocive din mediu. Radicalii sunt implicati in aparitia multor
cancere, iar busuiocul reuseste sa-i impiedice sa provoace
neajunsuri la nivelul aparatului digestiv.
3. Stimuleaza lactatia. Desi uleiul esential de
busuioc este interzis femeilor insarcinate si celor care alapteaza,
infuzia de busuioc poate stimula lactatia.
4. Este un bun energizant. Consumul de frunze de
busuioc are un efect euforic, insa uleiul esential este si mai
eficient. Are un efect tonic deosebit asupra sistemului nervos, iar
medicii il recomanda celor care se confrunta cu stari prelungite de
oboseala, persoanelor deprimate sau celor lipsite de energie.
5. Combate actiunea virusurilor. Are proprietati
antiinfectioase si antiinflamatorii, ceea ce il transforma aintr-un
adjuvant important in tratarea gripei, zona zosterului sau
herpesului.
Citeste si: Condimentele iti fac viata mai
buna!