De la uleiul de măsline, cel de cocos şi până la cel din sâmburi de struguri, toate dau o savoare unică, particulară mâncărurilor. Supermarketurile sunt pline de uleiuri care mai de care mai sănătoase şi, mai ales, atractive. Pe care îl alegem?
Majoritatea uleiurilor au aceeaşi cantitate de calorii la linguriţă: circa 120. Însă, mai departe de acest detaliu, trebuie să ştiţi că fiecare ulei produce anumite efecte odată ajuns în organism, în funcţie de modul în care a fost preparat. În plus, chiar dacă reţetele conţinând ulei de avocado sau macadamia par exotice şi apetisante, aceste uleiuri pot fi de multe ori foarte greu de găsit. Cele mai comune şi mai sănătoase uleiuri sunt cel de măsline, de canola, cocos şi susan.
Uleiul de măsline extra virgin este, probabil, cea mai sănătoasă variantă de ulei. Adăugat la salate, sosuri sau consumat cu specialităţi de panificaţie, gustul este xtraordinar, iar beneficiile pentru sănătate sunt pe măsură. Uleiul extra virgin este minim procesat, este bogat în antioxidanţi, vitamina E şi grăsimi sănătoase, mononesaturate. În funcţie de varietăţile existente pe piaţă, acesta poate avea gust diferit: delicat sau picant, untos, fructat sau intens de măsline. Folosiţi-l ca atare şi nu în reţete care necesită prepararea termică pentru că nu rezistă la temperaturi înalte.
Uleiul de canola este un ulei delicat, neutru, care nu influenţează gustul final al unui preparat. În plus are rezistenţă termică, ceea e înseamnă că nu devine toxic atunci când este adus la temperaturi înalte. Îl puteţi adăuga atât la salate, cât şi la mâncăruri gătite. În plus, este bogat în grăsimi sănătoase.
Uleiul de cocos este o alternativă sănătoasă la celelalte două, mai cu seamă că despre el se spune că ne ajută să slăbim şi să prevenim maladia Alzheimer. Însă mare atenţie atunci când îl alegeţi de pe raftul supermarketului: acesta trebuie să fie în varianta sa nehidrogenată! Uleiul virgin de cocos la temeratura camerei este solid, aşadar rezistă la temperaturi înalte, atunci când gătim.
Uleiul de susan este uneori foarte închis la culoare şi are o savoare caracteristică. Se potriveşte perfect reţetelor asiatice însă nu îl folosiţi atunci când gătiţi pentru că nu rezistă la temperaturi înalte, grăsimile sale oxidându-se şi devenind periculoase pentru sănătate.
Citeşte şi: Topul grăsimilor anti-grăsime
Cum recunoaştem uleiul de măsline fals
Uleiul de coriandru trateaza toxiinfectia alimentara si anumite infectii rezistente la antibiotice