Una dintre cele mai importante reguli de sănătate este să avem grijă ce mâncăm. Specialiştii semnalează faptul că anumite alimente de ajută să ne menţinem echilibrul acido-bazic în limite optime, prevenind în felul acesta o serie de afecţiuni cronice instalate pe fondul unui mediu intern acid.
Alimentaţia secolului nostru, bogată în substanţe chimice, aditivi şi organisme modificate genetic nu ne ajută, ba mai mult, favorizează îmbolnăvirea şi ne-a redus consistent speraţa ne viaţă.
În plus, din pricina gusturilor intense şi a aspectului fals însă extrem de atractiv al alimentelor, coroborate cu anxietatea, stresul, depresia, oboseala cronică, tindem să mâncăm mai mult decât avem nevoie. Iar mulţi dintre noi se îndoapă peste limita saţietăţii cu mâncăruri ce provoacă aciditate în organism.
Aciditatea este unul dintre cei mai periculoşi inamici ai sănătăţii noastre, contribuind la fromarea proceselor inflamatorii care, mai departe, reprezintă baza multor boli, între care cancerul. Un organism sănătos ar trebui să aibă un pH de circa 7,365, valoare ce indică o uşoară alcalinitate.
Pentru a-şi păstra acest pH, organismul se foloseşte de nutrienţii proveniţi din alimentele consumate care, atunci când sunt alese corect, menţin echilibrul acido-bazic. Atunci când alimentaţia abundă în alimente care cresc aciditatea, organismul îşi extrage nutrienţii de care are nevoie pentru a se alcaliniza din rezervele proprii (din oase, musculatură etc.).
Atunci când şi aceste rezerve se epuizează, organismul devine ţinta sigură a bolilor cronice. Iar de aici începe lungul şir de tratamente medicamentoase care pe de-o parte rezolvă o problemă, dar pe de altă parte creează altele. Cea mai simplă soluţie de a preveni aceste neplăceri este adaptarea alimentaţiei în aşa fel încât ea să ne asigure un nivel normal de aciditate.
Alimente alcalinizante vs. Alimete acidifiante
Majoritatea mâncărurilor pe care le consumăm zilnic provoacă acidifiante: cereale rafinate lactate pasteurizate, carne, uleiuri vegetale, îndulcitori artificiali, zahăr procesat. Pentru că acestea predomină în meniul nostru, nu putem respecta recomandarea specialiştilor, şi anume aceea de a ne asigura că 80% din ceea ce mâncăm are efect alcalinizant, iar 20% – efect acidifiant.
De reţinut însă că nu doar mâncarea procesată conţine elemente acidifiante, ci şi cea naturală. Iată de ce este important să ştim care alimente sunt predominant alcalinizante, pentru a le include în dietă într-o mai mare măsură:
– castraveţii
– seminţele Chia
– smochinele
– varza
– fasolea verde
– rădăcinoasele (ridichi, morcovi, sfeclă, napul, hreanul)
– migalele
– avocado
– cruciferele (brocoli, conopida)
– nuca de cocos proaspătă
– laptele raw, integral
– verdeţurile (spanacul)
– stafidele
– lămâile
– piperul Cayenne
– cerealele integrale, naturale
– pepenii (verde, galben)
Printre alimentele care cresc aciditatea se numără: alcoolul, pâinea, carnea procesată, dulciurile, cafeaua.
Citeşte şi: Reglati-va echilibrul acido-bazic prin alimentatie
Alegeti apa plata alcalina pentru neutralizarea aciditatii din organism
Regulile alimentatiei echilibrate
Sursa: Naturalnews.com