Detoxifierea înseamnă mult mai mult decât a elimina reziduurile acumulate în colon, cum putem fi tentaţi să credem. O dietă de câteva zile nu va reuşi să ne detoxifice organismul, iar noi să stăm liniştiţi până la următoarea cură de peste, probabil, câteva luni de zile. Şi nu există nicio dieta minune care să nă fereasca pe deplin de aceste substanţe toxice.
Detoxifierea trebuie să fie un proces continuu, care să aibă la bază, în primul rând, cunoaşterea organismului în detaliu. Ce înseamnă asta? Înseamnă că fiecare dintre noi are un mecanism propriu de eliminare a substanţelor care ne fac rău (agenţi poluanţi) şi cu care intrăm în contact zilnic, iar măsura în care facem asta în mod natural ţine de bagajul nostru genetic. Adică unii dintre noi o fac mai bine decât alţii. Înseamnă totodată că, atunci când mecanismul propriu este mai slab, el trebuie ajutat pentru a ne menţine sănătatea. Ultimele tehnologii permit acum să cunoaştem capacitatea proprie de eliminare a substanţelor nocive, prin testele genetice de detoxifiere.
Concret, zilnic suntem expuşi din ce în ce mai mult la substanţe toxice, care se produc sau pătrund în organismul nostru în cantităţi importante prin aer, prin alimente sau chiar prin apa potabilă. Un grătar, uneori recomandat în diete, vine şi cu o cantitate mare de radicali liberi, de exemplu. Este şi cazul pesticidelor din legumele şi fructele pe care le cumpărăm. Acumulate în organism, aceste substanţe toxice produc mai devreme sau mai târziu boli, unele destul de grave şi cu incidenţă mare.
Anumite gene sunt responsabile pentru producerea enzimelor care neutralizează toxinele însă, de cele mai multe ori, mutaţiile genetice limitează eficienţa, iar riscul de boală sporeşte. Capacitatea de detoxifiere a organismului variază semnificativ de la o persoană la alta.
„Organismul nostru este prevăzut cu mecanisme care fac detoxifierea, doar că performanţa acestor mecanisme este condiţionată genetic. De aceea, există persoane care, spre exemplu, fumează şi la 80 sau 90 ani fără să se fi îmbolnăvit vreodată. Pentru a şti cât de bine suntem dotaţi în această privinţă şi ce trebuie să facem dacă nu avem mecanisme prea performante, am putea recurge la teste genetice”, spune medicul Dorin Pirciog.
Cum ne protejăm? Este foarte important pentru persoanele cu enzime de detoxifiere insuficiente să cunoască riscul ridicat şi să ia măsuri: să consume o cantitate mai mare de antioxidanţi, cum ar fi beta-caroten, vitamina C, vitamina E, coenzima Q10 sau acetilcisteină, care vor spori capacitatea organismului de a rezista stresului oxidativ, adica agresiunii radicalilor liberi. Cantităţile potrivite fiecărui individ se pot stabili în urma unui test genetic pentru detoxifiere.
Ce informaţii primim după testele ADN de detoxifiere?
-Analiza genetică a capacităţii de detoxifiere
-Analiza stresului oxidativ (adică a echilibrului dintre cantitatea de radicali liberi şi mecanismele de eliminare a acestora)
-Program de acţiune pentru reducerea toxinelor
-Recomandări de micronutrienţi pentru filtrarea metalelor grele din organism
-Analiza a peste 9 variaţii genetice ce influenţează detoxifierea
-Efectele alcoolului, cafelei şi ale substantelor care induc dependenţa asupra organismului
-Recomandări de ajustări ale stilului de viaţă pentru o sănătate optimă
Testele se realizeaza din salivă, iar procedura de recoltare este foarte simplă şi durează câteva minute. Rezultatele vin în aproximativ 3-4 săptămâni, sub forma unui raport personalizat.