Detox la nivel celular

Un detox la nivel celular este o curățare profundă: de la celulele neuronale la cele de grăsime.
  • Publicat:
Detox la nivel celular

În fiecare an, auzim sfaturi despre cum să ne detoxifiem corpurile cât mai corect. Și uite așa începem – mai ales la debutul anului – o nouă dietă, facem un plan pentru suplimente alimentare sau ne apucăm de sport. Cercetătorii spun că, dacă vrem cu adevărat să ne maximizăm șansele de succes, trebuie să trecem dincolo de detoxifierea obișnuită de la început de an și să realizăm un detox la nivel celular, în profunzime. Iată cum putem să ne resetăm sănătatea celulară, metabolismul și să dobândim o stare de bine!

Aerisește-ți creierul

Eliminarea deșeurilor este esențială pentru orice sistem care funcționează bine. Același lucru este valabil și pentru creierul nostru. În 2012, cercetătorii au identificat „sistemul glifatic”, o rețea de drenaj din creierul nostru care ajută la eliminarea deșeurilor metabolice. Disfuncția sistemului glifatic a fost implicată într-o serie de patologii ale bolii, inclusiv migrene, diabet și glaucom, precum și în demență. Acest lucru i-a determinat pe cercetători să concluzioneze faptul că un sistem de drenaj glifatic care funcționează corect poate juca un rol cheie în promovarea funcției neuronale și asigurarea unei sănătăți optime a creierului. Află mai multe despre acest lucru și începe un detox la nivel celular!

Curăță celulele

În 2016, Dr. Yoshinori Ohsumi a câștigat un premiu Nobel pentru descoperirea autofagiei, un proces biologic care permite celulelor noastre să descompună și să recicleze componentele disfuncționale. Această cercetare substanțială ne-a ajutat să înțelegem că, asemenea unui șarpe care își pierde pielea, celulele noastre sunt capabile să își recapete „tinerețea”. De aceea a luat o atât de mare amploare fastingul care, făcut corect, poate genera autofagia.

Arde grăsimea viscerală

În lumea nutriției există „grăsimi bune” și „grăsimi rele”. Se pare că oamenii au două tipuri principale de grăsime, grăsimea brună și grăsimea albă. Cercetătorii consideră că un anumit tip de grăsime albă poate fi deosebit de problematică pentru starea noastră de bine (se numește grăsime viscerală). Iar dacă talia este mai mare de 101 centimetri (pentru bărbați) sau de 89 de centimetri (pentru femei), apare un risc crescut pentru problemele de sănătate ca urmare a unei cantități prea mari de grăsime viscerală.

Spre deosebire de grăsimea albă subcutanată care este stocată sub piele, grăsimea viscerală se află adânc în cavitatea abdominală, înconjurând organele noastre interne. Este asociată cu un risc mai mare de diabet, boli de inimă și chiar și un creier mai mic. Recent, mai multe tipuri de grăsime viscerală au fost legate de un risc crescut pentru dezvoltarea unor reacții adverse mai severe ale virusului COVID-19.

Îmbunătățește-ți expresia genetică

Epigenetica este studiul modului în care comportamentele și mediul nostru influențează expresia ADN-ului nostru. Acest concept fascinant face legătura între natură și alimentație, arătând că alegerile noastre privind stilul de viață influențează modul în care genele noastre sunt transcrise. În esență, înseamnă că am putea ajuta la reglarea propriei noastre expresii ADN.

În ultimul deceniu, cercetătorii au investigat epigenetica asociată cu diferite stări de sănătate precară. De exemplu, marcajele epigenetice pot ajuta la influențarea experiențelor timpurii ale vieții, cum ar fi stresul copilăriei și depresia adulților.

Exersează-ți neuroplasticitatea

În urmă cu peste 100 de ani, profesorul Santiago Ramón y Cajal a primit un Premiu Nobel pentru studiul sistemului nervos. Printre contribuțiile sale, el a descoperit că supunerea creierului la stimuli noi (pe care a numit-o „gimnastică cerebrală”) ar spori capacitățile cognitive. Neuroplasticitatea, cunoscută și sub numele de plasticitate neuronală, este abilitatea neuronilor noștri de a-și remodela continuu activitatea ca răspuns la semnalele pe care le primesc.

Costul fizic și psihologic al anului 2020 se acumulează în continuare, iar daunele existente vor necesita timp pentru a fi reparate. Incertitudinea și dificultățile ne tentează din ce în ce mai mult să încercăm orice soluție rapidă care promite o versiune mai bună a noastră în 2021. Dar dacă vrem cu adevărat să mergem la cauza unei stări proaste – psihice sau fizice – este important să uităm de o detoxifiere punctuale și să avem grijă și de creier.Vom reuși să ne oferim acea stare de bine completă, nu doar una de suprafață.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandări: