Dieta de detoxifiere cu fructe, legume, lactate, cereale

Regimul se bazează pe consumul de fructe, legume, lactate şi cereale, crude(solide) şi gătite cu aport caloric calculat personalizat de aproximativ 1.200 kcal/zi.
  • Publicat:
Dieta de detoxifiere cu fructe, legume, lactate, cereale

Acest regim de detoxifiere a fost recomandat de medicul nutriţionist Luminiţa Florea pentru o persoană cu un regim alimentar preponderent bazat pe proteine (carne) în cadrul „operaţiunii de detoxifiere” testate de redacţia CSID.

Regimul se bazează pe consumul de fructe, legume, lactate şi cereale, crude(solide) şi gătite cu aport caloric calculat personalizat de aproximativ 1.200 kcal/zi.

 

Micul dejun = 300 kcal

Varianta 1: – lapte/ iaurt cu cereale, oleaginoase şi fructe de sezon :
                     – lapte 1,5-2% / iaurt simplu (max. 2% grăsime)- 150-200 ml/ 100-125 g= 100 kcal;
                     – cereale integrale – muesli – 2 linguri cu vârf – 15-20 g= 70-80 kcal;
                     – ananas proaspăt (sau portocale sau căpşuni sau kiwi) – 250-300 g sau banană – 150-200 g = 150 kcal

Varianta 2:  – tartine cu caşcaval şi salată verde:
                     – pâine integrală/ neagră/ secară- 40 g- (aprox 1,5 felii toast mare) = 100 kcal
                     – caşcaval – normal 25-30% grăsime – 50- 60 g= 200 kcal sau dietetic 16-18% grăsime -70-80g= 200 kcal
                     – salata verde/ iceberg/ andive- 100 g= 15 kcal.

Varianta 3: – mozzarella/ caş degresat cu roşii,ardei, măsline :
                     – branză mozzarella light (8-10%-12%) în zer/ caş degresat -120 g= 200 kcal
                     – roşii şi/ sau ardei gras verde/ roşu – 300 g=70-80 kcal
                     – măsline- 50 g= 50 kcal; ierburi aromatice şi condiment după gust: busuioc, oregano, pătrunjel, mărar, usturoi, sare, piper, etc.

Varianta 4:  – prajiturică cu brânză :- brânză cottage/ Făgăraş cu fructe uscate şi dulceaţă dietetică :
                      – brânza Făgăraş ( 2-max 5% grăsime) – 200 g = 200 kcal
                      – fructe uscate bucăţele (amestecate) – 3-4 caise uscate/ 3-4 prune/ 3-4 smochine/ 3-4 curmale= 100 kcal
                     – dulceaţă / gem de fructe pentru diabetici (fără zahăr) – 1-2 linguriţe (1 linguriţă =10 g) = în total cam 20 g dulceaţă= 30 kcal .


Gustarea de dimineaţă= 100 kcal

Varianta 1: – 25-30g de oleaginoase: migdale; nuci; caju; fistic- crude, fără sare

Varianta 2: – 1 porţie de fruct la alegere :
– 250-300 g de :  grapefruit/ pepene galben/ pepene roşu/ lămâi/ căpşuni SAU
–  150-200 g de : portocale/ mandarine/ pomelo/ kiwi/ ananas/ caise/ piersici/ nectarine/ zmeură/ fructe de pădure/ măr verde, SAU
–  100-150 g de : banane/ struguri/ prune/ pere/ gutui/ fructe exotice (mango, papaia, smochine, curmale).

Prânzul = 400 kcal

Varianta 1: – varză  la cuptor cu mămăligă pripită:
                     – varză proaspătă tocată -450 g = 120 kcal gătită la cuptor cu roşii (proaspete sau cubuleţe din conservă) – 200 g = 40 kcal şi 1 lingura de ulei = 100 kcal, ceapă – 50 g = 20 kcal, condimente şi ierburi aromatice – sare, piper, cimbru – după gust.
                     – mămăligă pripită, moale -125 g (aprox 2-3 linguri mari )= 120 kcal.

Varianta 2: – budincă de conopidă la cuptor, pâine integrală:
                     – conopidă fiartă- 400 g=100 kcal
                     – cremă de brânză pentru budincă: ouă de găină 1 buc= 80 kcal amestecat cu brânza de vaci cu smântână (Făgăraş) 5-6% grasime – 100g ( ½ cutie) = 100 kcal
                     – pâine integrală/ neagra/ secara- 20 g  = 40-50 kcal
                     – 1 linguriţă de ulei =40 kcal- se unge vasul  termorezistent şi se dau la cuptor.

Varianta 3: – mâncare de fasole păstai (verde sau galbenă) cu pâine:
                     – fasole păstăi- 300 g (din conserva sau prefiarta) =100 kcal
                     – gătită cu  legume: morcovi -50 g=20 kcal, roşii – 100g= 20 kcal, ceapă -50 g=20 kcal, trase la tigaie cu ulei de măsline – 1 lingura= 100 kcal
                     – pâine integrală/ neagră/ secară- 40 g- ( aprox 1,5 felie toast mare) = 100 kcal

Varianta 4:  – mâncare de spanac cu pâine:
                     – spanac – fiert – 400 g= 100 kcal gâtit cu usturoi – 20 g= 30 kcal, ceapă – 50 g= 20 kcal, ulei – 1 lingură = 100 kcal, lapte 1,5-2%- 100 ml=50 kcal
                     – pâine integrală/ neagră/ secară- 40 g- ( aprox 1,5 felie toast mare) = 100 kcal

Varianta 5: – mâncare de mazăre sau linte cu legume şi pâine:
                     – mazăre – boabe fierte/  linte – boabe fierte  – 150-170 g= 200 kcal
                     – legume: – roşii proaspete/ cuburi din conservă – 75 g=15 kcal, ceapă -75 g=30 kcal, morcovi -75 g= 30 kcal; – ulei de măsline – 1 linguriţă= 40 kcal, condimente-sare, piper, cimbru, etc- după  gust.
                     – pâine integrală/ neagră/ secară- 40 g- ( aprox 1,5 felie toast mare) = 100 kcal

Varianta 6: – chiftelute de dovlecei,  cartofi si  morcovi cu branza telemea:
                     – dovlecei – 200 g= 30 kcal, – morcovi – 200 g= 60 kcal, – cartofi -100g- 80 kcal– se dau pe răzătoare, se storc bine de zeamă. Se amestecă apoi cu 1 ou= 80 kcal, sare, verdeaţă, condimente – după gust. Se pun cu o lingură mare şi se fac grămăjoare pe o folie de pergament bine unsă cu ulei (se turtesc uniform ca o mini clătită şi se coc la cuptor 10 min max – se pătrund foarte repede.
                   – la final se gratinează cu brânză telemea de vacă rasă – 2 linguri 30-40 g = 100 kcal (se mai dau puţin la cuptor  (1-2 minute)
                  – se servesc  cu salată verde -200 g= 30 kcal cu zeamă de lămâie şi 1 linguriţă de ulei de măsline= 40 kcal.

Gustare de după amiază = 100 kcal

– 1 iaurt de băut/ sana/ lapte bătut max. 2% grasime – 330 ml

CINA = 300 kcal

Varianta 1:  – brânză cottage/ Făgăraş şi legume :
                      – brânză cottage/ Făgăraş (2- max .5% grasime) – 170 -200 g = 200 kcal
                      – roşii – 300 g=50 kcal
                      – mărar, usturoi, condimente – (după gust pentru brânză şi roşii).

Varianta 2: – supă cremă de broccoli şi conopidă :
                      -brocoli – 200 g= 70 kcal,
                      -conopidă – 200 g= 40 kcal
                     – morcov – 100 g= 40 kcal
                     – ceapă -100 g=40 kcal
                     – legumele se fierb, şi se amestecă cu blenderul, se adaugă ulei de măsline -2 linguriţe = 80 kcal şi smântână 15 %- 1 lingură cu vârf = 25 kcal,condimente-sare, piper, pătrunjel, marar, et – după  gust.

Varianta 3: – wok de legume – de seară – ardei, dovlecei, vinete şi brânză :
                      – ardei gras roşu- 150 g= 40 kcal
                      – dovlecel – 200 g = 30 kcal – vinete – 200 g= 60 kcal – legumele se trag la wok cu ulei de măsline – 1 linguriţă= 40 kcal, condimente – sare, piper, pătrunjel, mărar, etc- după  gust şi se servesc cu brânză – cubuleţe.
                      – brânză telemea light- 40 g= 100 kcal

Varianta 4: – ciuperci/ dovlecei – zucchini la grătar gratinate cu parmezan şi ardei gras umplut cu brânză de vaci :
                      – ciuperci/ dovlecei la grătar- 200 g= 50 kcal, cu parmezan ras –1- 2  linguri – 10-15 g= 40 kcal
                     – ardei gras roşu/ verde – 150-200 g= 50 kcal umpluţi cu  brânză de vaci (cottage, perle de brânză 2-4 % grăsime) – 100 g= 100 kcal amestecată cu condimente, mărar, pătrunjel – după gust.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandări: