Dr. Mihaela Bilic: Detoxifierea nu este o cură de slăbire

Medicul nutriţionist Mihaela Bilic despre greşelile şi excesele de evitat dacă facem o detoxifiere a organismului.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Dr. Mihaela Bilic: Detoxifierea nu este o cură de slăbire

Pentru că tot suntem în plină campanie de detoxifiere, am stat de vorbă şi cu medicul nutriţionist Mihaela Bilic despre greşelile şi excesele pe care trebuie să le evităm dacă facem în această perioadă o curăţare a organismului după abuzurile alimentare din timpul Sărbătorilor. Detoxifierea și cura de slăbire sunt două lucruri foarte diferite. Iată ce ne-a declarat medicul Mihaela Bilic!

Detoxifierea şi digestia

Detoxul a devenit o modă şi de multe ori ca şi postul îl confundăm şi îl folosim ca instrument pentru a obţine alte rezultate. Detoxul este o perioadă pentru organism când punem metabolismul în repaus, când îi dăm posibilitatea să consume energia şi în altfel de procese şi asta înseamnă să-l cruţăm de tot ce înseamnă digestie. Pentru că digestia în organism şi metabolizarea substanţelor hrănitoare presupun un consum de 70, 80 la sută din energie. Şi dacă lucrul ăsta îl uşurăm, respectiva energie poate fi folosită în alte scopuri.

Detoxifierea şi cura de slăbire

Dar detoxifierea nu este o cură de slăbire, nu este un stil de viaţă, nu putem mânca aşa în fiecare zi şi atenţie, nu este un tratament pentru foarte multe mici probleme începând de la constipaţie şi până la colesterol. Deci nu printr-o cură detoxifiere putem normaliza nişte constante biologice pentru că ea până la urmă este un episod ţintit de scurtă durată pentru a da un fel de restart.

Când se recomandă detoxifierea

Detoxul a fost conceput în mod clasic să fie folosit de două ori pe an, primăvara şi toamna, tocmai că acestea sunt momentele când metabolismul nostru se schimbă radical. Trecerea de la alimentaţia din timpul iernii care este bogată în grăsimi şi făinoase la alimentaţia de vară seamănă cu trecerea unei centrale de pe cald pe rece. Acest switch are nevoie de o perioadă de reacomodare.

La fel şi toamna, pentru hibernare, pentru pregătirea organismului, din nou atunci putem să-i dăm organismului un pic de pauză, adică să-i dăm legume care în timpul toamnei sunt extrem de prezente pe piaţă, tocmai ca organismul să poată face o curăţire. Asta este cura de detoxifiere clasică, pe parcursul a 3, 5, 7 zile.

O zi pe săptămână putem consuma alimente pentru detoxifiere?

Dacă vrem să facem lucrurile şi mai echilibrate, am putea să facem acest mod de alimentaţie săptămânal, suprapunând modelul de alimentaţie pe care ni l-a sugerat religia, că vinerea se ţine post.

Ce însemna post înainte? Nu însemnau pateuri făcute cu margarină şi şniţele de soia, ci însemna o zi pe săptămână când mâncam mai mult frunze, verdeţuri, ne era foame, mâncam mai puţin decât aveam nevoie, deci era o zi în care nu eram sătui tocmai ca organismul să se simtă mai uşor.

Ce înseamnă detoxifiere excesivă?

În momentul în care folosim această strategie de detox, este bine să evităm şi excesele, pentru că detoxul împins la extremă poate consta în post negru, adică apa, poate consta în mâncat numai fructe sau poate consta în tot felul de legume şi fructe făcute suc, deci o dietă bazată pe lichide. Aceasta nu are nimic contraidicat atâta vreme cât nu durează zile şi săptămâni.

Tot ce este împins în extreme poate crea probleme ulterioare digestive tocmai pentru că organismul nostru este va fi învăţat să nu secrete, să nu funcţioneze dacă respectiva funcţie nu este cerută. Dacă obişnuim organismul să mănânce numai lucruri pasate şi numai lichid, cu siguranţă vom avea un anume tip de disconfort când trecem brusc la o alimentaţie solidă.

Caloriile şi detoxifierea

Deci lucrurile nu trebuie făcute în extremă, trebuie mers la o raţie calorică redusă. Dar nu trebuie să mâncăm sub 500 de calorii pentru că din nou punem echilibrul organimului în pericol. Nu trebuie nici să exagerăm cu numărul de calorii pentru că şi cantitatea are rolul ei în detox. Adică şi dacă mâncăm sucuri de legume şi fructe, dacă mâncăm 3000 de calorii pe zi, cu siguranţă organismul nu va fi pus în repaus.

Adică a metaboliza 3000 de calorii, chiar dacă provin din legume şi fructe, este complicat. Detox înseamnă de fapt un pic de cumpătare şi un pic de restricţie, dar lucrurile trebuie făcute cu măsură şi trebuie să ne gândim la beneficiile pe care le are organismul. Câteva zile de mâncat mai light nu pot să fie decât binevenite. Cu atât mai mult detoxifierea îşi găseşte locul în viaţa noastră cu atât mai mult cu cât abundenţa alimentară este o normalitate şi un fapt în sine.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
4 metode eficace pentru detoxifiere
4 metode eficace pentru detoxifiere
Recomandări: