Vine o vreme cand trebuie renuntam la rutina de zi de zi si sa acordam mai multa atentie trupului si spiritului nostru. Aceasta pauza nu poarta neaparat numele de concediu sau vacanta (cand exista chiar riscul de a face excese alimentare), ci se numeste detoxifiere. Este recomandata oricui? Chiar functioneaza? Aflam in continuare!
Cand vine vorba despre detoxifierea organismului, parerile sunt impartite. Unii specialisti recomanda 4 cure de detoxifiere pe an, altii, doua (primavara si toamna), iar cei mai optimisti dintre medici spun ca daca avem o dieta corecta si un stil de viata sanatos nu avem nevoie de detoxifiere.
In tarile dezvoltate, curele de detoxifiere la spa sau la un centru medical fac parte din ritualul de ingrijire si pastrare a sanatatii a multor oameni.
In Romania insa, moda curelor de detoxifiere a ajuns mai tarziu, ca multe altele, si multi romani sunt inca reticienti la ideea de a renunta pentru cateva saptamani la carne, zahar, alcool, alimente procesate. Functioneaza? Depinde.
Constiinciosii au remarcat ca se simt mai energici, au scapat de probleme deranjante, cum ar fi constipatia sau ca dorm mai bine ori au mai multa pofta de viata. Insa pentru cei care nu au luat foarte in serios cura, efectele nu au fost spectaculoase.
De ce avem nevoie de detoxifiere?
Organismul are capacitatea de a elimina toxinele prin piele, urina si materii fecale. Insa, in urma alimentatiei abundente cu produse procesate, bogate in E-uri, a nivelului ridicat de stres si de poluare, in lipsa hidratarii si a exercitiilor fizice, pot aparea dezechilibre in organism.
Acestea se manifesta prin: oboseala cronica chiar si atunci cand programul de somn este respectat, apatie, depresie, limba prezinta depozite albicioase, dureri de cap, indispozitie, reactii alergice, o senzatie de greutate a corpului, balonare etc. Rezultatele analizelor de sange, urina si de fecale pot indica necesitatea unei cure de detoxifiere.
Ce tip de cura alegem?
Ideal este ca un specialist sa stabileasca asta, in functie de particularitatile constitutionale, afectiuni, stil de viata. O cura de detoxifiere poate dura in medie intre 3 zile si 14 zile. Exista mai multe tipuri de detoxifiere, regimul alimentar impus de postul religios fiind cea mai cunoscuta metoda.
Un alt tip de cura de detoxifiere il reprezinta cel bazat pe consumul anumitor ceaiuri din plante.
Ceaiul de soc, ca si suplimentele alimentare din extracte de soc sunt considerate foarte eficiente pentru purificarea organismului, alaturi de infuziile de urzica, de ceai verde, de trei frati patati, de musetel. Corpul se poate detoxifia si cu ajutorul suplimentelor alimentare.
Acestea au la baza extracte din diverse plante – papadie, trifoi, urzica, brusture, anghinare, sofran, grepfrut, fibre alimentare din ovaz, Aloe Vera, in, toate menite sa regleze tranzitul intestinal si sa favorizeze diureza. Insa, fara hidratare optima si odihna, eforturile de detoxifiere sunt in zadar. Ar mai fi de evitat si stresul!
Listele alba si neagra a alimentelor
Recomandabile sunt mesele mici si dese formate din sucuri de fructe si legume, fructe uscate (prune, stafide, caise), cereale integrale fara zahar adaugat (ovaz, musli, grau) seminte de in, de floarea-soarelui (crude), alune neprajite, kefir, miere. Sunt de evitat carnea, mezelurile, conservele, afumaturile, prajelile, zaharul rafinat, ciocolata, biscuitii, bomboanele, uleiul rafinat, alcoolul, cafeaua (se inlocuieste cu ceai verde), sucurile carbogazoase, painea alba.
Patrunjelul este o alta planta recomandata in curele de detoxifiere. Se consuma salate de patrunjel (cu radacina) cu suc de lamaie si ulei de masline extravirgin, usturoi si seminte, sucuri de patrunjel cu apa sau amestecate cu alte legume, ceaiuri. Curele de detoxifiere nu sunt recomandate femeilor insarcinate si copiilor sub 12 ani.
Foto: SHUTTERSTOCK