Top ceaiuri pentru digestie şi detoxifiere din plante româneşti

Menta, pelinul, rostopasca şi păpădia vin în ajutorul celor cu probleme ale aparatului digestiv de mii de ani. Iată la ce folosesc infuziile din aceste plante.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Top ceaiuri pentru digestie şi detoxifiere din plante româneşti
ceaiuri pentru digestie şi detoxifiere: pelin, mentă, rostopască, păpădie - plante româneşti pentru digestie şi detoxifiere, foto Shutterstock

După Sărbători mulţi amatori de ceaiuri pentru digestie şi detoxifiere se arată. Interesul populaţiei creşte în special pentru ceaiurile ori infuziile din plante ce ajută digestia sau la procesul de detoxifiere (curele de detoxifiere sunt contestate de foarte mulţi specialişti în nutriţie, după cum bine ştiţi).

Vă prezentăm câteva plante care cresc în România şi care au proprieţăţi extraordinare pentru digestie şi susţin buna funcţionare a aparatului digestiv. Vă atenţionăm însă că înainte de a începe o cură de tizane (infuzia cu plante medicinale) trebuie să întrebaţi medicul curant dacă planta vi se recomandă şi dacă este cazul, dacă nu intereacţionează cu tratamentul medicamentos pe care îl urmaţi. Chiar şi aparent banalul muşeţel nu este recomandat femeilor însărcinate şi nici persoanelor care au probleme cu coagularea sângelui, de exemplu.

Iată top 4 ceaiuri pentru digestie şi detoxifiere din plante româneşti:

Pelinul – digestiv, antihemoroidal, luptă împotriva viermilor intestinali

Despre pelin ştim cu toţii cât de amar este şi probabil unii ne amintim cum bunicii consumau ceai de pelin neîndulcit, spre surprinderea nepoţilor. Infuzia din pelin prin ingredientele plantei (uleiul esenţial, flavonoidele, lignanii, acizii fenolici) susţine digestia şi funcţiile digestive, ajută la stimularea secreţiei de bilă şi la creşterea fluxului biliar. Pelinul are şi acţiune antiparazitară fiind indicat în cazul persoanelor care au viermi intestinali. Preparatele pe bază de pelin sunt indicate în cazurile de viermi intestinali, pentru stimularea apetitului, pentru detoxifiere, pentru vindecarea ulceraţiilor şi a rănilor purulente, în reumatismul articular, febră, infecţii, candidoză, hemoroizi.

Cui nu se recomandă pelinul?

Tizana din pelin sau produsele derivate se administrează intern numai cu avizul unui medic. De asemenea, preparatele cu pelin sunt contraindicate femeilor gravide sau care alaptează, persoanelor cu infecţii acute intestinale sau boli ale sistemului nervos. Atenţie, pelinul conţine şi un compus numit ”tujonă” ce devine toxic, dacă tizana este administrată în exces.

Cum se prepară infuzia din pelin?

Se prepară infuzie din 1 linguriţă plantă mărunţită la o cană cu apă.
Se beau 2 căni cu ceai pe zi, înainte de masă.

Menta – infuzia din mentă ajută sistemul digestiv, are efect antidiareic şi antibalonare

La fel de prezentă în viaţa noastră precum muşeţelul este menta. Şi nu este ajutor de neconstestat doar pentru zona noastră de lume, ci pentru toată planeta.
Comoara din mentă se numeşte uleiul volatil iar acţiunile sale sunt tonic digestiv, coleretic, colagog, antispastic, antiseptic, carminativ, astringent, antidiareic, antiemetic, secretolitic, descongestionant al căilor respiratorii, bronhodilatator, analgezic, uşor anestezic, uşor sedativ. Se recomandă şi în caz de balonare.

Cum se prepară tizana din mentă

Peste 2 linguriţe de mentă sau un pliculeţ se toarnă 250 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat un sfert de oră, iar apoi se strecoară şi se bea pe stomacul gol. Se administrează 3 căni cu infuzie pe zi, cu 30 minute înainte de mese.

Infuzie din mentă – contraindicaţii

Atenţie, există persoane care au alergie la mentă. Femeile însărcinate, bebeluşii, copiii mici şi nici pacienţii cu refluxgastrointestinal nu au voie să consume tizane din mentă.

Păpădia – bună pentru digestie, detoxifiere, ficat şi spilină

În copilărie se folosea mai mult pentru jocuri (cine nu a suflat în puful de păpădie şi şi-a pus dorinţe) însă planta are numeroase întrebuinţări medicale datorită proprietăţilor ei deosebite. Arabii folosesc păpădia pentru tratarea afecţiunilor ficatului şi a splinei, iar chinezii o asociază în tratamentul hepatitei. Iată acţiunile păpădiei

  • normalizarea secreţiilor digestive: gastrice, pancreatice şi intestinale
  • creşterea poftei de mâncare
  • eliminarea lichidelor reţinute în exces în corp
  • accelerarea tranzitului intestinal
  • detoxifierea organismului

Cum se prepară infuzia din păpădie?

Într-o cană, peste o lingură cu plantă se toarnă 250 ml de apă clocotită. Se menţine timp de 15 minute la infuzat. Se strecoară şi se bea la temperatura camerei pe stomacul gol, cu o jumătate de oră înainte de masă, de două sau trei ori pe zi.

Păpădie – reacţii adverse şi contraindicaţii

Infuzia din păpădie poate avea ca reacţii adverse hiperaciditate gastrică. Există şi persoane care sunt alergice la păpădie.

Rostopasca – bună pentru colesterol, ficat, fiere

Rostopasca este una dintre plantele comori ce creşte prin pădurile, grădinile şi câmpiile României. Pacienţii cu probleme ale fierei şi ale ficatului sunt foarte obişnuiţi cu infuziile cu rostopască la recomandarea medicilor. Acestă plantă are efecte precum producerea şi eliminarea de bilă, protejarea celulelor hepatice, reducerea spasmelor care pot apărea la nivelul căilor biliare şi tractului intestinal, menţinerea concentraţiei normale a bilirubinei, colesterolului şi grăsimilor în sânge.

Cum se prepară infuzia de rostopască?

Într-o cană, peste o linguriţă de plantă se toarnă 250 ml de apă clocotică. După 15 minute, se consumă 1,  2 linguri la 3 ore. A nu se depăşi o cană pe zi.

Contraindicaţii ceai şi produse cu rostopască

Fără acordul unui medic nu se va folosi rostopasca.În cazul intoxicaţiei (peste 7 grame pe zi) pot apărea ameţeli, vărsături, diaree, delir, greţuri. Rostopasca nu se va administra copiilor sub 14 ani, gravidelor, femeilor care alăptează sau persoanelor cu alergie la rostopască.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandări: