Chiar și cele mai mici schimbări din dietă te pot ajuta să scapi de grăsimea de pe burtă și să-ți îmbunătățești starea de sănătate. Consumul de fibre și reducerea grăsimilor saturate pot ajuta la reducerea grăsimii de pe burtă, arată studiile.
Grăsimea de pe burtă este grăsimea care înconjoară organele vitale. Din păcate, nu există un aliment minune care să reducă grăsimea, dar o dietă sănătoasă și bogată în fibre poate ajuta la reducerea grăsimii abdominale. Fibrele solubile, care se regăsesc în fructe și legume, se transformă într-un gel în timpul digestiei. Astfel, oferă sațietate, reduce glicemia și ajută la tranzit.
Dr Kari D. Pilolla, autor al studiului, a menționat că „cercetarea arată că grăsimile trans și cele saturate sunt asociate obezității abdominale, în timp ce fibrele, în special cele solubile, nu. Este un start uriaș pentru a preveni și reduce obezitatea abdominală urmând o dietă care încurajează consumul de alimente bogate în fibre, precum legume, fructe, leguminoase și cereale integrale și limitarea alimentelor bogate în grăsimi trans și saturate, precum cărnurile grase, produsele de patiserie și alimentele ultra-procesate”.
Grăsimea abdominală este asociată diabetului, bolilor de ficat și hipertensiunii arteriale. Circumferința prea mare a taliei reprezintă un risc pentru bolile cardiovasculare, diabet și sindrom metabolic. Mai mult, se estimează că aproximativ 84% dintre persoanele care se confruntă cu obezitatea abdominală sunt nesănătoși din punct de vedere metabolic.
Studiile recomandă două diete în acest sens, diete care, urmate pe termen lung, luptă împotriva obezității. Este vorba de dieta DASH și dieta Mediteraneană. Iată 10 alimente pe care trebuie să le incluzi în dietă:
Dieta DASH presupune și ea consumul de fructe, legume și cereale integrale. De asemenea, include și:
Se recomandă limitarea zahărului, cărnurilor grase, produselor lactate grase, uleiului de palmier și alimentelor bogate în grăsimi saturate.