10 alimente care înlocuiesc carnea. Sunt de post, bogate în proteine, fier și vitamine esențiale

  • Publicat:

Pentru vegetarieni, cel mai des întâlnită dilemă este dacă vor putea găsi alimente care înlocuiesc carnea și care să le asigure toți nutrienții de care au nevoie pentru a funcționa la parametri optimi. Aceste variante de alimente sunt bogate în proteine vegetale, gustoase și perfecte în dieta vegetariană.

E o concepție greșită aceea că lipsa cărnii din alimentație dă naștere unei carențe de proteine în organism. Trebuie să știm că natura ne oferă în acest sens o mulțime de alternative, alimente care înlocuiesc carnea, respectiv produse vegetale bogate în proteină, gustoase și extrem de sănătoase.

Iată cele mai bune alimente care înlocuiesc carnea.

Tofu și edamame

Sunt derivate din boabele de soia, o sursă foarte bogată de proteine. Acestea oferă organismului toți aminoacizii esențiali de care are nevoie.

Edamamele sunt boabe verzi de soia cu un gust foarte bun. Le putem găti la abur înainte să le consumăm. Le putem savura ca atare sau le putem adăuga în supe ori salate.

Tofu este făcut tot din boabe de soia, printr-un proces asemănător cu cel folosit în prepararea brânzeturilor. Nu are un gust anume, dar absoarbe foarte rapid aromele ingredientelor cu care îl preparăm.

Atât tofu, cât și edamamele conțin fier, calciu și proteine. Edamamele sunt totodată bogate în folat, vitamina K și fibre.

Linte

O porție de 200 de grame de linte gătită conține aproximativ 18 grame de proteine. O putem folosi în mai multe preparate, de la salate proaspete până la supe delicioase.

Lintea este o sursă excelentă de fibre, oferind mai mult de jumătate din necesarul zilnic de fibre. Aceste fibre hrănesc bacteriile bune din colon. De asemenea, este bogată în acid folic, mangan, fier și antioxidanți.

Fasole

Există numeroase tipuri de fasole și toate conțin o cantitate mare de proteine. De asemenea, sunt o sursă excelentă de carbohidrați buni, fibre, fier, folat, fosfor și potasiu.

Există studii care au demonstrat că o dietă bogată în fasole și alte leguminoase reduce nivelul colesterolului, reglează zahărul din sânge, ajută la scăderea tensiunii arteriale și ne ajută să slăbim.

Spirulină

Spirulina este o algă considerată un superaliment! În 14 grame de spirulină se găsesc 8 grame de proteină.

Este bogată și în alți nutrienți benefici pentru organism, precum acizi grași esențiali. Ficocianina, un pigment natural găsit în spirulină, are proprietăți puternice antioxidante, antiinflamatorii și anticancerigene.

Amarant și quinoa

O cană de aproximativ 185 de grame de amarant sau quinoa conține 8-9 grame de proteine. Un lucru mai puțin obișnuit atunci când vorbim despre cereale. Sunt surse extraordinare de carbohidrați complecși, fibre, fier, mangan, fosfor și magneziu.

Lapte de soia

Laptele de soia este obținut din boabe de soia, îmbogățit adesea cu vitamine și minerale. Este așadar o alternativă foarte bună pentru laptele clasic. O cană conține cam 6 grame de proteine și calciu, vitamina D și vitamina B12.

Atunci când cumpărați lapte de soia din supermarket, aveți grijă ca cel pe care îl alegeți să nu conțină zahăr adăugat.

Semințe de chia

O porție de 28 de grame de semințe de chia conține 5 grame de proteine și 10 grame de fibre. Sunt totodată bogate în fier, calciu, seleniu, magneziu, acizi grași Omega 3 și antioxidanți. Le putem folosi în diferite combinații, fie că vorbim de salate, smoothie-uri sau budincă de chia.

Ciuperci

Au o aromă bogată, o textură cărnoasă și reprezintă un înlocuitor foarte bun pentru carne. Bogate în proteine, ciupercile pot fi gătite în nenumărate feluri și sunt extrem de sățioase. E important să alegem însă ciuperci cultivate organic, în zone în care nu se utilizează pesticide.

Urmărește CSID.ro pe Google News