Problemele digestive, cum ar fi gazele, constipația ori diareea, afectează milioane de oameni. Conform studiilor de specialitate, 15% dintre oamenii din țările occidentale se confruntă cu o formă severă de sensibilitate intestinală numită sindromul colonului iritabil.
Pentru a preveni aceste probleme, este foarte important ca în dieta noastră zilnică să se regăsească alimente ce susțin tranzitul intestinal.
Nutriționistul Gianluca Mech ne spune care sunt acestea.
Iaurt – iaurtul natural este o sursă excelentă de bacterii prietenoase, cunoscute și sub numele de probiotice. Căutați variante de iaurt fără zahăr și adăugați fructe proaspete pentru un mic dejun sănătos.
Chefir – această băutură cu bogată în probiotice este obținută prin fermentarea laptelui și este plină de bacterii bune ce susțin sănătatea intestinală.
Migdale – acestea au proprietăți probiotice bune, ceea ce înseamnă că ajută la sănătatea intestinelor. Un pumn de migdale reprezintă gustarea ideală atunci când simțim senzația de foame, între mese.
Ulei de măsline – intestinul are nevoie de o dietă bogată în acizi grași și polifenoli. Acestea se regăsesc din plin în uleiul de măsline. Există studii care au demonstrat că uleiul de măsline ajută la reducerea inflamațiilor intestinale.
Kombucha – apa este esențială pentru sănătatea intestinului, dar aflați că și kombucha este benefică. Aceasta este o băutură fermentată, foarte bogată în bacterii bune. Are un gust acru și poate fi consumată, din când în când, pe post de băutură răcoritoare.
Mazăre – bacteriile intestinale au nevoie de fibre pentru a înflori, așa că pe măsură ce consumați mai multe fructe și legume, cu atât mai bine. Mazărea este plină de fibre solubile și insolubile care mențin echilibrul la nivelul intestinelor.
Varză de Bruxelles – aceste legume conțin tipurile de fibre „pe placul” bacteriilor bune, precum și compuși cu sulf care ajută la combaterea bacteriilor nesănătoase.
Banane – conțin foarte multe fibre benefice pentru sănătatea intestinelor, dar și minerale esențiale pentru organism. Trebuie să le consumăm însă cu moderație, deoarece nu sunt foarte prietenoase cu silueta.
Usturoi – cu proprietățile sale antibacteriene și antifungice, usturoiul poate ajuta la menținerea sub control a bacteriilor intestinale „rele” și ajută la echilibrarea florei intestinale.
Ghimbir – cel proaspăt stimulează sistemul digestiv și contribuie astfel la rezolvarea problemelor tranzitului intestinal.