Descoperă 10 categorii de alimente care scad colesterolul.
Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate la nivel mondial, iar colesterolul crescut este un factor major în apariţia acestora. Fumatul, alimentaţia nesănătoasă, obezitatea, diabetul şi istoricul familial de afecţiuni cardiovasculare se numără, de asemenea, printre posibilele cauze ce pot contribui la creşterea nivelului colesterolului.
Pentru a preveni creşterea colesterolului şi pentru a-l menţine în limitele normale, este foarte important să ai grijă la alimentaţie.
Descoperă mai jos 10 categorii de alimente care pot reduce valorile colesterolului!
Leguminoase – în această categorie sunt incluse lintea, mazărea, fasolea, năutul etc. Acestea sunt bogate în fibre, minerale şi proteine de calitate care au capacitatea de a reduce nivelul colesterolului „rău” LDL, dar pot fi la fel de benefice şi în dietele de slăbire, deoarece au puţine calorii şi sunt săţioase.
Avocado – este un fruct bogat în grăsimi sănătoase şi fibre, ingrediente esenţiale pentru creşterea colesterolului „bun” şi scăderea celui „rău”.
Fructe în coajă lemnoasă – în această categorie sunt incluse nucile, fisticul, migdalele, nucile de Macadamia, caju, nucile pecan etc. Acestea sunt surse excelente de grăsimi mononesaturate şi acizi Omega 3 benefici pentru sănătatea inimii. Migdalele în special sunt bogate în L-arginină, un aminoacid care ajută la producerea de oxid nitric, substanţă care reglează tensiunea arterială. De asemenea, astfel de fructe sunt bogate în fitosteroli, compuşi care reduc în mod natural colesterolul, şi minerale precum calciul, magneziul şi potasiul, care au efecte dovedite împotriva hipertensiunii.
Peşte gras – somonul şi macroul sunt cele mai indicate sortimente de peşte pentru persoanele care vor să reducă nivelul colesterolului, deoarece conţin o cantitate mare de acizi graşi Omega 3. De altfel, peştele este un aliment de bază în dieta mediteraneeană, considerată cea mai bună dietă de slăbire, dar şi pentru menţinerea sănătăţii. Este important însă ca peşte să fie gătit cât mai simplu posibil, de preferat la cuptor, la grătar sau la abur, în nici un caz prăjit în ulei.
Cereale integrale – sunt recomandate în special ovăzul şi orzul, cereale bogate în vitamine, minerale, fibre (betaglucan) şi alte substanţe care pot reduce în mod natural nivelul colesterolul.
Fructe – acestea ajută ficatul să proceseze mai eficient colesterolul, prevenind astfel depunerea acestuia pe vasele de sânge. Printre fructele recomandate se numără merele, strugurii, citricele, căpşunele, murele, zmeura, afinele etc.
Ciocolată amăruie – cacaua este principalul ingredient din ciocolata neagră, iar studiile arată că aceasta poate avea efecte benefice asupra vaselor de sânge, precum şi asupra nivelului colesterolului. Cu toate acestea, ai grijă la conţinutul de zahăr din ciocolata neagră, pentru că acest ingredient favorizează depunerea kilogramelor şi creşte riscul de obezitate şi diabet, factori de risc în apariţia bolilor cardiovasculare.
Usturoi – acesta este bogat în alicină, un compus care poate reduce presiunea arterială, precum şi nivelul colesterolului „rău”. Deoarece efectele benefice pot fi obţinute doar prin consumul unor cantităţi mari de usturoi, se recomandă suplimentele alimentare.
Legume – acestea trebuie să facă parte din orice regim alimentar, cu precădere în cel al persoanelor predispuse la apariţia bolilor cardiovasculare. Legumele sunt bogate în fibre, antioxidanţi, vitamine şi minerale, dar sărace în calorii, motiv pentru care sunt indicate şi în curele de slăbire. Printre legumele cele mai indicate se numără vinetele, morcovii, cartofii dulci, ardeiul gras şi bamele.
Verdeţuri – în această categorie sunt incluse spanacul, varza kale, salata verde, dar şi pătrunjelul, mărarul şi alte buruieni de primăvară bogate în substanţe cu rol protector asupra inimii, datorită proprietăţilor hipocolestemiante.