Daunele la nivelul ADN-ului și mutațiile genetice pot cauza cancer la sân. Moștenirea mutațiilor în anumite gene, cum ar fi BRCA1 și BRCA2, poate, de asemenea, să îți crească riscul, la fel cum o pot face obezitatea.
Stilul de viață joacă de asemenea un rol critic. Cercetările asociază fumatul, expunerea la estrogen, consumul excesiv de alcool și anumite tipare dietetice — inclusiv dietele occidentale bogate în alimente procesate — cu un risc crescut de cancer la sân.
Studiile evidențiază că alte tipare alimentare, cum ar fi dieta mediteraneană, sunt asociate cu un risc redus de cancer la sân. Mai mult, anumite alimente ar putea chiar proteja împotriva acestei boli.
Ține cont că multe factori sunt asociați cu dezvoltarea cancerului la sân. Îmbunătățirea dietei tale poate îmbunătăți sănătatea generală și poate reduce riscul de cancer în general, dar este doar o piesă din puzzle.
Chiar și cu o dietă bogată în nutrienți, tot ai nevoie de screening-uri regulate pentru cancerul la sân, precum mamografiile și examinările manuale. În definitiv, detectarea precoce și diagnosticarea cresc semnificativ ratele de supraviețuire. Cere sfatul unui profesionist în sănătate despre screening-urile pentru cancerul la sân.
Totuși, cercetările sugerează că următoarele alimente ar putea reduce riscul tău:
Acestea sunt câteva din legumele cu frunze verzi care pot avea proprietăți anticancer:
– kale
– rucola
– spanac
– frunze de muștar
– sfeclă
Legumele cu frunze verzi conțin antioxidanți carotenoizi, inclusiv beta-caroten, luteină și zeaxantin. Nivelurile mai mari ale acestor antioxidanți în sânge sunt asociate cu un risc redus de cancer la sân.
Legumele crucifere, cum ar fi conopida, varza și broccoli, ar putea ajuta la reducerea riscului de cancer la sân.
Fructele citrice, cum ar fi portocalele, grapefruitul, lămâile, limetele și mandarinele, sunt pline de compuși care pot proteja împotriva cancerului la sân.
Consumul regulat de fructe de pădure, inclusiv de afine, poate ajuta la reducerea riscului de cancer la sân.
Fructele, în special piersicile, merele, perele și strugurii, au demonstrat că protejează împotriva cancerului la sân.
Peștele gras, cum ar fi somonul, sardinele și macroul, este cunoscut pentru beneficiile sale impresionante pentru sănătate. Grăsimile omega-3, seleniul și antioxidanții precum astaxantina pot proteja împotriva cancerului.
Alimentele fermentate, cum ar fi iaurtul, kimchi, miso și varza murată, conțin probiotice și alte nutrienți care pot proteja împotriva cancerului.
Fasolea este bogată în fibre, vitamine și minerale. Conținutul lor ridicat de fibre poate proteja împotriva cancerului la sân.
Ierburile și condimentele conțin compuși vegetali care pot ajuta la protecția împotriva cancerului la sân.
De exemplu, oregano conține antioxidanții carvacrol și acid rosmarinic. Un studiu din 2017 a descoperit că acești antioxidanți manifestă efecte anticancer semnificative împotriva liniilor agresive de celule de cancer la sân.
Curcumina, compusul activ principal din turmeric, a demonstrat de asemenea proprietăți anticancer semnificative, ca și apigenina, un flavonoid concentrat în pătrunjel.
Deoarece multe alte ierburi și condimente au, de asemenea, efecte anticancer puternice, este o idee bună să incluzi o varietate largă în dietă, cum ar fi cimbrul, amestecurile de condimente curry și ghimbirul.
Cerealele integrale, cum ar fi grâul, orezul brun, orzul, quinoa și secară, sunt bogate în nutrienți importanți și antioxidanți.
Adăugarea acestor alimente în dieta zilnică poate contribui la reducerea riscului de cancer la sân.
Sursă foto: Shutterstock
CITEȘTE ȘI: Top 5 alimente pe care să le consumi pentru a reduce inflamația din organism în mod natural