10 alimente şi ceaiuri ce ne pot ajuta în lupta cu astenia de primăvară

Astenia de primăvară poate afecta orice persoană, indiferent de vârstă sau sex. Aportul de vitamine şi minerale scade în sezonul rece, iar odată cu începerea sezonului cald resimţim o stare de oboseală generalizată, probleme musculare, dificultăţi legate de puterea de concentrare.
  • Publicat:
10 alimente şi ceaiuri ce ne pot ajuta în lupta cu astenia de primăvară

Astenia de primăvară poate afecta orice persoană, indiferent de vârstă sau sex. Aportul de vitamine şi minerale scade în sezonul rece, iar odată cu începerea sezonului cald resimţim o stare de oboseală generalizată, probleme musculare, dificultăţi legate de puterea de concentrare.

În general, o alimentaţie bogată în nutrienţi naturali ne poate ajuta să avem mai multă energie fizică şi o stare mai bună din punct de vedere psiho-emoţional.

 “E indicat ca la începutul primăverii să adoptăm un regim bazat pe alimente cu un conţinut bogat în vitaminele A, C şi vitamine din grupa B, care pot combate simptomele asteniei , ne redau echilibrul şi ne dau o stare de bine”, precizează nutriţionistul Florin Ioan Bălănică pentru Ce se întâmplă, doctore?!

Iată care sunt, în opinia specialistului, alimentele la care nu trebuie să renunţăm în acest sezon!

Verdeţurile de sezon (spanac, leurdă, lobodă, urzici, salată verde) care combat stările de nervozitate, senzaţia de ameţeală şi de slăbiciune în întregul corp. Conţin fier de care organismul are mare nevoie acum şi pot fi consumate la orice masă principală, în salate sau diverse preparate.

Pentru a combate depresia şi stresul un rol important îl au şi condimentele: rozmarin, turmeric, busuioc, pe care le putem adăuga ori de câte ori dorim la prepararea alimentelor.

Ceaiurile din plante medicinale: sunătoarea, cătina, măceşele, păpădia, cicoarea şi coada şoricelului au efecte tonice şi energizante.

Germenii de grâu pot fi consumaţi la micul dejun împreună cu un iaurt sub 2 % grăsime. Sunt bogaţi în multinutrienţi concentraţi, fibre şi substanţe imunostimulatoare.

Seminţele de dovleac aduc un aport de energie şi pot fi servite la gustarea de dimineaţă.

Spirulina reprezintă o sursă bogată de proteine şi conţine o gamă largă de aminoacizi, acizi graşi saturaţi şi nesaturaţi, polivitamine, oligoelemente. Supliment alimentar ecologic pur, spirulina are peste 50 de principii bioactive şi intervine în reglarea tuturor funcţiilor organismului.

Nucile sunt bogate în acizi graşi Omega 3, conţin grăsimi sănătoase pentru organism şi pot contracara starea de oboseală. Ba mai mult, ameliorează simptomele de depresie uşoară.

Ciocolata neagră conţine polifenoli care încurajează producţia de serotonină din creier, substanţe chimice care îmbunătăţesc starea de spirit şi reduc starea de oboseală.

Portocalele sunt ideale la micul dejun sau la gustarea de dimineaţă, deoarece sunt fructe bogate în vitamina C, substanţe antioxidante şi au proprietăţi tonice.

Sfecla roşie. Datorită nivelului ridicat de zaharuri naturale pe care îl conţine, sfecla este alimentul perfect pentru a-ţi recapata vitalitatea de care ai nevoie. Sfecla conţine vitamine (A, B, C, E) şi minerale (fier, magneziu, mangan, fosfor, potasiu, siliciu şi sodiu).

“Putem preveni astenia de primăvară cu o alimentaţie variată, bazată pe fructe şi legume de sezon, pentru un aport de vitamine şi nutriţieni”, adaugă medicul nutriţionist Florin Ioan Bălănică.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Simona TUDORACHE
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult