10 lucruri pe care nu le știai despre apă, explicate de Ana-Maria Drăgoescu, somelier de apă

Iată 10 lucruri surprinzătoare despre apă împărtășite de Ana-Maria Drăgescu, somelier de apă, din experiența sa în acest domeniu.
  • Publicat:
10 lucruri pe care nu le știai despre apă, explicate de Ana-Maria Drăgoescu, somelier de apă
10 lucruri pe care nu le știai despre apă, explicate Ana-Maria Drăgoescu, somelier de apă

Apa, esența vieții, este adesea considerată o resursă simplă și accesibilă, dar, în realitate, ascunde foarte multe secrete. Ca somelier de apă, Ana-Maria Drăgoescu a avut privilegiul să exploreze și să înțeleagă complexitatea acestei resurse fundamentale.

Iată zece lucruri surprinzătoare despre apă, care sunt mai mult sau mai puțin cunoscute și pe care ni le împărtășește Ana-Maria Drăgoescu din experiența sa în acest domeniu:

  1. Apa are „Terroir”

Fiecare tip de apă extrage caracteristicile distinctive, în funcție de sursa geologică de proveniență. Compoziția minerală a fiecărui izvor, compoziție ce este determinată de interacțiunea apei cu rocile și straturile de pământ specifice fiecărei zone, oferă o compoziție unică de minerale care îi conferă un profil gustativ distinct. Un somelier de apă își dezvoltă abilitățile prin care poate să identifice, să evalueze și să aprecieze aceste nuanțe subtile ce fac apa să aibă caracter, poveste și un gust distinct. Apa cu un conținut ridicat de bicarbonat poate prezenta o ușoară salinitate, în timp ce apa cu mult magneziu poate lăsa un gust amar, astfel mineralele nu doar că influențează gustul, ci fac ca apa să ne transmită povestea locului său de origine.

  1. Apa plată este și ea apă minerală

Toate apele naturale, extrase din surse certificate, cu certificări și buletine de analize – sunt ape minerale. Apa minerală provine exclusiv  din surse naturale și conține minerale benefice precum calciu, siliciu, magneziu, bicarbonat sau potasiu. Faptul că este plată nu înseamnă că nu este minerală, ci doar că nu conține dioxid de carbon. Apele minerale pot fi necarbonatate, fără bule și carbonatate. Așadar, nu există o apă care să fie doar plată și una doar minerală. Ambele sunt naturale și pline de beneficii pentru sănătate.

  1. Apa minerală nu este întotdeauna la fel 

Există diferite tipuri de apă minerală, care variază în funcție de conținutul lor de minerale și de locul de origine, sursa de proveniență. În România, avem o varietate impresionantă de ape minerale naturale, fiecare cu propriile caracteristici și beneficii pentru sănătate. Nu există noțiunea de „cea mai buna apă”. În calitate de Somelier de apă, Anei-Maria Drăgoescu îi place să împartă apele în categorii de mineralizate, începând cu apele cu mineralizate foarte scăzută, continuând cu apele cu mineralizate medie și ușor crescută și până la apele explozive, cu mineralizare foarte crescută. Această departajare face ca apa să nu fie la fel.

  1. Apa are memorie

Cercetări recente sugerează că apa poate „păstra” informații despre substanțele cu care a intrat în contact. Conceptul de „memorie a apei” se referă la ideea că apa poate reține și „stoca” informații despre substanțele cu care a intrat anterior în contact, chiar și după ce acestea au fost eliminate. Jacques Benveniste a adus această teorie în prim-plan în anii ’80 susținând că apa poate păstra o amprentă electromagnetică a compușilor dizolvați. Memoria apei este asociată cu ideea că moleculele de apă, datorită structurii lor unice și a capacității de a forma legături de hidrogen, ar putea crea structuri temporare care reflectă proprietățile moleculare ale substanțelor dizolvate. Deși memoria apei rămâne un subiect controversat, a ridicat și continuă să ridice întrebări fundamentale despre complexitatea structurii și funcțiilor acestei resurse aparent simple, deschizând uși către noi explorări științifice care ar putea redefini înțelegerea noastră despre apă și proprietățile sale.

  1. Apa poate influența aroma alimentelor

În mod surprinzător, apa folosită la prepararea alimentelor poate influența gustul final al acestora. De exemplu, apa bogată în minerale poate îmbunătăți gustul unei supe sau al unui ceai, în timp ce apa cu conținut scăzut de minerale poate fi mai potrivită pentru prepararea cafelei. Totodată, prin unicitatea mineralității sale, apa ne influențează modul în care percepem gustul alimentelor, iar când este corect aleasă, îmbunătățește textura si amplifică aromele oricărui preparat. Mineralitatea determină modul în care apa interacționează cu diferite preparate. Dacă la masă avem o apă bogată în calciu, aici identificăm o textură mai cremoasă și este ideală pentru preparate pe bază de lactate, pește gras sau paste cremoase. Când ne orientăm spre o apă cu un conținut ridicat de magneziu, aceasta poate avea un gust ușor amar, fiind potrivită pentru feluri de mâncare mai grele sau preparate din carne roșie. O altă apă vedetă care adaugă prospețime și poate curăța palatul între mușcături, făcând-o un partener ideal pentru mâncăruri bogate, grase sau cu sosuri consistente este apa carbogazoasă.

10 lucruri pe care nu le știai despre apă, explicate de somelierul de apă, Ana-Maria Drăgoescu
Somelierul de apă, Ana-Maria Drăgoescu
  1. Textura apei contează

La fel ca vinul, apa are o textură sau o „senzație în gură” care poate varia de la o senzație ușoară și mătăsoasă, la o senzație puternică și robustă. Experiența senzorială poate varia considerabil în funcție de categoria de mineralitate din care face parte. Această caracteristică este determinată de complexitatea apelor de calitate și accentuează importanța unei selecții adecvate în funcție de asocierea preferințelor personale, dar și a contextului culinar.

  1. Degustarea apei este o artă. Un somelier de apă este capabil să identifice nuanțele de gust

Apa nu are doar rol nutritiv, de hidratare. Degustarea apei necesită o atenție specială la detalii, similară cu degustarea vinurilor. Un somelier de apă este capabil să identifice nuanțele de gust, să înțeleagă compoziția minerală și să aprecieze textura apei. Această artă necesită practică, o înțelegere profundă a chimiei apei, dar și o deschidere către o experiență senzorială sofisticată. Această artă implică practica constantă, un simt bine definit al gustului, dar și o apreciere estetică pentru echilibrul fiecărui profil al apei degustate.

  1. Apa este un element esențial al identității culturale

Analizând cultura din întreaga lume, apa joacă un rol important nu doar în hidratare, ci este adesea integrată în ritualuri și tradiții, simbolizând purificarea, viață și renașterea. În România, apele minerale sunt parte din patrimoniul național și este nevoie să fie apreciate pentru rolul lor în menținerea sănătății și bunăstării consumatorilor, însă este imperios necesar să acordăm importanță istoriei acestei resurse valoroase. Este nevoie să prețuim izvoarele minerale românești ca pe un dar primit moștenire, ce contribuie la bunăstarea generațiilor actuale și viitoare.

  1. Apa are un ciclu perpetuu

Apa de astăzi este una dintre cele mai vechi resurse de pe Pământ, având un ciclu perpetuu de regenerare de miliarde de ani. 

„În calitate de Somelier de apă îmi place să afirm că apa pe care o bem astăzi este un martor tăcut al planetei noastre. Apa pe care o bem astăzi este, în esență, aceeași apă pe care au băut-o dinozaurii și a fost parte din ecosistemele preistorice. Datorită ciclului apei, moleculele de apă sunt reciclate în mod constant prin evaporare, condensare și precipitații. Fiecare strop de apă care curge prin râuri sau chiar oceane are la bază procese vaste de transformări și mișcări, având ca scop legarea tuturor formelor de viață. Călătoria apei este esențială pentru echilibrul climatic și pentru fertilitatea solurilor, dar și pentru ciclurile vitale ale plantelor și animalelor. Astfel, apa rămâne, fără îndoială, un dar neprețuit al naturii care se regenerează constant”, ne spune Ana-Maria Drăgoescu.

  1. Somelier de apă: Apa poate avea o durată de valabilitate 

Apa în sine, ca substanță, nu expiră, însă apele îmbuteliate pot avea o „durată de valabilitate” din cauza materialelor de ambalare, dar mai ales a condițiilor de depozitare. Odată ce sticla de apa este deschisă, ea devine vulnerabilă la contaminarea din mediul exterior, totodată își poate pierde calitatea gustului și este predispusă la pierderea Proprietăților. Prin expunerea îndelungată la aer, bacterii sau alte particule calitatea apei se degradează, iar gustul său se poate schimba, devenind lipsit de prospețime. În funcție de modul în care este depozitată sau păstrată după deschidere, apa poate deveni un mediu propice pentru dezvoltarea microorganismelor, mai ales dacă este păstrată la temperaturi necorespunzătoare. Se recomandă păstrarea apei într-un loc răcoros, ferit de lumina directă a soarelui și consumul imediat după deschiderea sticlei, astfel ne asigurăm că apa îmbuteliată își păstrează calitatea și siguranța pentru consum.

„Apa este o sursă inepuizabilă de cunoaștere și experiențe. Ca somelier de apă, îmi doresc să aduc în atenția publicului diversitatea și frumusețea apelor naturale ale României. Astfel, vă invit să descoperiți și să apreciați aceste comori în forma lichida.  Vă invit să explorați și să înțelegeți apele, să-i cunoașteți detaliile și modul ei complex de prezentare, vă invit să descoperiți APA dincolo de rolul ei simplu de hidratare”, încheie Ana-Maria Drăgoescu, somelier de apă.

Foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult