10 moduri în care poți reduce tentația de a alege gustări nesănătoase

  • Publicat:
10 moduri în care poți reduce tentația de a alege gustări nesănătoase

Multe gustări din supermarket pot fi considerate nesănătoase, deoarece sunt puternic procesate, au multe calorii, dar nu și multe substanțe nutritive. Pentru un stil de viață cât mai sănătos nu este necesar să excluzi complet alimentele nesănătoase (este important să fii blând cu poftele tale), dar încearcă să fii atent și să iei în considerare următoarele modalități de a  reduce consumul acestora. Iată cum:

1. Feliază și împarte: încearcă să reduci dimensiunea porțiilor de alimente nesănătoase – mănâncă doar jumătate din acea felie de tort sau, mai bine, bucură-te de ea împreună cu prietenii.

2. Ochii care nu se văd se uită: dacă mereu cazi în ispită la vederea unei tablete de ciocolată, rezistă tentației prin aprovizionare. Sau mai bine zis, prin lipsa ei: încearcă să ai în casă cât mai puține gustări nesănătoase. Astfel, dacă nu le vezi, nu ți se face poftă. 

3. Exorcizează nevoia de o gustare dulce: ia în considerare o plimbare în jurul blocului înainte de a apela la un pahar de vin – o creștere a endorfinelor poate face minuni pentru poftă.

4. Alege alternative mai sănătoase când simți nevoia de ceva dulce: optează pentru soluții dulci și sărate, cum ar fi nucile, bastonașele de legume cu humus, popcornul fără ulei, ciocolata neagră și multe alte gustări dulci sănătoase.

5. Crește numărul meselor cu fructe proaspete – gândește-te la fructe din fiecare sezon precum fructe de pădure, kiwi, fructe cu sâmburi și mere. Variantele congelate pot fi, de asemenea, o modalitate excelentă de a adăuga în dietă fructe de calitate, congelate rapid, într-un mod mai rentabil.

6. Redu uleiurile procesate, untul și sosurile: aceasta nu înseamnă că trebuie să renunți la gust. Optează în schimb pentru lămâie și ierburi sau sosuri pe bază de roșii precum Romesco, Napolitano, arrabiata sau marinara. Usturoiul, ghimbirul și măslinele sunt, de asemenea, adevărate „bombe” de arome numai bune de adăugat în mâncare.

7. Nu uita de produsele lactate: asta înseamnă calitate și cantitate. Ghidurile alimentare recomandă cel puțin 2,5 porții pe zi de lactate (preferabil cu conținut scăzut de grăsimi), brânză, iaurt și/sau alternative pentru cei mai mulți adulți cu vârste cuprinse între 19 și 50 de ani. O porție din acest grup alimentar înseamnă un pahar (250 ml) de lapte, trei sferturi de pahar (200 g) de iaurt, două felii (40 g) de brânză, jumătate de ceașcă (120 g) de brânză ricotta sau alternative corespunzătoare.

8. Mănâncă cel puțin trei tipuri diferite de legume la masa principală. Legumele ar trebui să constituie aproximativ 50% din mâncarea din farfurie.

9. Pregătește legumele dinainte: morcovii, țelina, castraveții și ardeiul sunt minunate ca gustare de după-amiază cu humus sau salsa. Între timp, legumele pre-gătite precum conopida, cartoful dulce și dovleacul se adaugă excelent în salate.

10. Transformă legumele în eroii meselor tale. Fii creativ cu morcovii, dovlecii și cartoful dulce pentru a face spaghete de legume, care se gătesc în câteva minute în apă clocotită. Sau folosește un procesor de alimente pentru a face ‘orez’ de conopidă, apoi rumenește-l ușor într-o tigaie.

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult