10 trenduri culinare în 2020

După marile curente lansate în 2017, 2018 şi 2019 site-urile culinare propun noi alimente care schimba regulile jocului în gastronomie.
  • Publicat:
10 trenduri culinare în 2020
10 trenduri culinare în 2020

A fi la modă este o regulă care se aplică şi în dietă şi nutriţie. După marile curente lansate în 2017, 2018 şi 2019, privind agricultura ecologică, stoparea risipei alimentare şi eliminarea plasticului – teme care vor rămâne active şi în 2020, site-urile culinare propun noi alimente care schimba regulile jocului în gastronomie.

Continuă lupta cu zahărul industrial

Usturoiul negru

Originar din Coreea, usturoiul negru este, de fapt, usturoi obişnuit, lăsat la macerat în condiţii de umiditate şi lumină joasă pe o anumită perioadă. Usturoiul negru păstrează toate proprietăţile, dar pierde din mirosul şi gustul înţepător, ajungând la consistenţa smochinelor deshidratate. Specialiştii gastronomi îl recomandă pentru proprităţile sale antibacteriene, antioxidante şi anticancerigene.

Snacks-uri din ficat de vită deshidratat

Organele de animale sunt considerate unele din cele mai nutritive alimente. Snack-surile din ficat de vită sunt felii foarte subţiri de ficat deshidratate lent, cu sare sau alte condimente. Unii nutriţionişti le recomandă ca alternativă la snacks-urile tradiţionale.

Zahărul de cocos

Este, de fapt lapte de cocos cu apă, fiert până la consistenţa unui sirop. După ce s-a întârit, se granulează ajungând în forma asemănătoare cu zahărul brun. Deşi are calităţi nutritive şi multe vitamine şi provine dintr-o sursă naturală faţă de zahărul industrial, zahărul de cocos are multe calorii şi carbohidraţi.

Alternative la gluten: făina de banane şi de conopidă

Untul din seminţe

Există unt din seminţe de floarea soarelui, de dovleac, de susan, de cânepă, până şi de pepene. Considerate o alternativă la untul clasic pentru alimentaţia raw-vegană, ţineţi cont că ele sunt tot grăsime. Vegetală, dar grăsime.

Preparate din bucătăria Africii de Vest

Hibiscus, amarant, maringa, tamarind sunt deja prezente în meniurile chef-ilor de top. Bucătăria tradiţională vest-africană foloseşte combinaţia de tomate, chili şi ceapă în majoritatea preparatelor, condimentate intens cu ghimbir, lemongrass sau alune.

Înlocuitori pentru făina de grâu

După făina de migdale, hrişcă, mei, deja introduse în produse de patiserie, blaturi şi aluat,  noile tendinţe culinare sunt făina de banane şi cea de conopidă. Se folosesc bananele verzi, care au concentraţie mai scăzută de zahăr şi conţin un tip de amidon benefic pentru organism.

Millenialii regândesc meniurile copiilor

Mix de legume şi carne pentru burgeri

Continuă tendinţa marilor lanţuri de fast-food-uri de a adauga o componentă vegetală în meniuri. Unele branduri au crescut deja cu 25 % compoziţia de legume în preparatele combinate cu carne. De asemenea, au redus conţinutul de drojdie din chiflele speciale.

Peşte şi fructe de mare în locul cărnii procesate

Pornită din Australia, moda fructelor de mare de orice fel, murate, macerate sau afumate a cuprins şi marile bucărării europene. Octopus, creveţi, stridii, midii întregi sau preparate sub formă de aperitive sunt cea mai nouă variantă de a înlocui mezelurile din carne roşie.

Regândirea meniurilor pentru copii

Ultimele studii arată că în 2026, majoritatea millenialilor vor oferi copiilor variante culinare mai aventuroase. Tendinţa îngrijorătoare privind obezitatea infantilă obligă părinţii şi scolile să regândească meniurile, făcându-le mai colorate, prin urmare mai atractive.

De asemenea, combinaţia de texturi crocant/moale, crud/fiert poate convige copiii să încerce noi gusturi.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Raluca Neagu
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult