14 zile pentru starea de bine: ce beneficii vizibile îmi aduce sportul

Aşa că am început să alerg încă din prima zi a anului şi m-am ţinut de treabă cu extrem de multă seriozitate. În acest context, “Provocarea Activia”, programul de 14 zile pentru starea de bine, coordonat de Cori Grămescu, a fost şi este oportunitatea perfectă de a mă ţine de rezoluţia numărul 1 a anului pe care aş vrea să o transform într-un proiect al sănătăţii pe termen lung şi, de ce nu, foarte lung.
  • Publicat:
14 zile pentru starea de bine: ce beneficii vizibile îmi aduce sportul

Pentru mine, prima şi cea mai importantă rezoluţie pentru 2018 a fost să fac sport cât mai des, de cel puţin 3 ori pe săptămână, iar dacă am perioade mai relaxate, chiar zilnic. Şi nu vorbesc de mers pe jos sau activităţi fizice uşoare. Mi-am propus să ajung la sală şi am făcut din aceasta unul dintre proiectele mele personale căruia aş vrea să-i aloc timp, determinare şi, bineînţeles, puţin ajutor, aici referindu-mă la dietă.

Aşa că am început să alerg încă din prima zi a anului şi m-am ţinut de treabă cu extrem de multă seriozitate. În acest context, “Provocarea Activia”, programul de 14 zile pentru starea de bine, coordonat de Cori Grămescu, a fost şi este oportunitatea perfectă de a mă ţine de rezoluţia numărul 1 a anului pe care aş vrea să o transform într-un proiect al sănătăţii pe termen lung şi, de ce nu, foarte lung.

De ce spun asta? La o simplă observaţie a stilului de viaţă al celor mai longevive persoane, am observat adesea elementul comun: faptul că sunt active până la vârste înaintate. Mişcarea făcută regulat, chiar zilnic, este numitorul lor comun, indiferent de regimul alimentar adoptat. Şi nu numai că persoanele care fac sport toată viaţa arată mai bine decât cele sedentare, dar au un tonus mai bun, se îmbolnăvesc mai rar şi se bucură de viaţă în orice moment.

Poate par obiective îndepărtate, însă este extrem de motivant să vezi cum oamenii cu 20, 30 de ani mai în vârstă decât tine au mai multă energie şi mai mult tonus. Aşa că m-am pus pe treaba şi mi-am propus să particip la cât mai multe programe propuse de antrenoarele de la LadyFIT.

M-am bucurat de energia programelor de sport, de exerciţiile pentru coapse, abdomen şi braţe atât de bine explicate şi susţinute, de relaxarea şi stretchingul orelor de yoga, dar şi de bucuria şi energia dansului.

Am reuşit performanţa de a face şi două antrenamente într-o zi: am combinat un antrenament cardio cu o sesiune de yoga şi a fost cea mai inspirată alegere din tot programul. Chiar am simţit că ofer un restart inegalabil corpului după o zi solicitantă la job.

10 avantaje ale sportului combinat cu regimul alimentar echilibrat

Dacă tot am ajuns la beneficii, trebuie să trec în revistă cât mai multe, pentru că există persoane destul de reticente la ideea de sport. Asta în condiţiile în care au kilograme în plus, se plâng de dureri osteoarticulare şi sunt lipsite de energie, în ciuda faptului că unele nu au nici măcar 30 de ani. Aşa că dacă le-aş putea prezenta măcar un motiv ca să facă din sport un obicei pe viaţă m-aş bucura enorm! Iată ce am constatat pe pielea mea!

Mişcarea mă ajută să arăt mai bine. Cum? Foarte simplu! Accelerează circulaţia, iar pielea este mult mai bine hrănită cu nutrienţi.

Sportul îmi dă energie. Dacă aleg antrenamentele care mi se potrivesc, starea de oboseală trece repede şi mă simt excelent.

Mişcarea accelerează metabolismul. Se ştie că înaintând în vârstă, rata metabolismului scade la fiecare perioadă de 5 ani. Aşa că are nevoie de un boost ca să nu ne îngrăşăm, deşi ne menţinem constant numărului de calorii ingerate. Soluţia? Tot sportul.

Sportul îmi topeşte grăsimile. Dacă ne menţinem pulsul într-o anumită valoare dictată de vârstă, greutate şi înălţime, vom arde din grăsimile în exces, pe care noi, fetele, le avem depozitate de multe ori şi pe unde nu ne dorim: abdomen, coapse, fese.

Mănânc sănătos. Eu consider dieta corectă şi sportul zilnic combinaţia perfectă pentru sănătăte. După ce am ars 200, 300 de calorii la un antrenament, parcă nu-mi vine să mă refugiez în pâine şi prăjituri. În plus, dacă optez pentru proteine din peşte, iaurt, legume, fructe şi cereale integrale, beneficiez de tot suportul nutriţional pentru a face faţă efortului.

Nu ratez proteinele. Masa musculară în proporţie optimă în corp este garanţia menţinerii unui metabolism bun. Dar ea trebuie antrenată şi hrănită cu cele mai bune surse de proteine, iar preferatele mele sunt iaurtul, ouăle si peştele. Consum zilnic cel puţin o salată cu peşte sau ouă şi un iaurt Activia Finesse, fie la mic dejun, fie drept o gustare.

Mă destresează. Povestea cu endorfinele date de sport este atât de veche, dar atât de nouă, pentru că stresul afectează persoane din ce în ce mai tinere. Iar cel mai sănătos remediu este secreţia naturală de hormoni ai stării de bine care se are loc în timpul sportului.

Sportul îmi îmbunătăţeşte postura. E atât de importantă prezenţa antrenorului care te ajută să-ţi menţii spatele drept şi ne dăm seama de asta după ce tensiunea din umeri dispare cu timpul şi ne simţim ca şi cum am fi fost eliberaţi dintr-o menghină. Da, sportul are această putere.

Respir mai bine. Rareori, ştim să respirăm la capacitatea noastră optimă, lipsa de oxigenare a creierului şi a altor organe ducând la oboseală şi letargie. În timpul programelor de sport, putem deprinde şi respiraţia corectă, ceea ce schimbă în bine starea de sănătate a întregului organism.

Dorm mai bine. Orice zi cu mişcare este urmată de un somn mai bun. Însă trebuie să am grijă să fac dimineaţa antrenamentele mai intense, seara fiind ideală pentru yoga şi pilates.

Ce ne sfătuieşte Cori Grămescu în privinţa slăbirii?

Există încă multe persoane care cred că sportul este cel care le slăbeşte. Însă adevărul este că eliminarea kilogramelor în plus nu se produce dacă nu accelerăm metabolismul, iar soluţia este acest duo perfect dintre dieta echilibrată şi exerciţii fizice, pe care le recomandă şi Cori Grămescu, coach de lifestyle şi nutriţie, coordonator al programului “Provocarea Activia”.

“Slăbirea se întâmpla în bucătarie. Accelerarea metabolismului o putem face evitând curele de slăbire repetate şi adoptând un regim alimentar echilibrat. Exerciţiile cu greutăţi cresc calitatea masei musculare şi contribuie la menţinerea unui metabolism activ. De asemenea, e bine să mâncăm alimente naturale, integrale” concluzionează Cori Grămescu.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult