25 de întrebări pe care să ți le pui, ca să afli dacă glucoza din sânge este normală. Ce semne îți dă corpul când ai oscilații de glicemie mari

Folosind un glucometru cu monitorizare continuă, poți afla nivelul de glucoză pe parcursul zilei, în funcție de ceea ce mănânci. Iată ce simptome poți avea când glicemia crește brusc și scade la fel de repede.
  • Publicat:
  • Actualizat:
25 de întrebări pe care să ți le pui, ca să afli dacă glucoza din sânge este normală. Ce semne îți dă corpul când ai oscilații de glicemie mari
Sursa foto: Shutterstock

Glucoza influențează instantaneu felul în care ne simțim. Dacă glucoza este în dezechilibru, începem să ne îngrășăm, hormonii o iau razna, ne simțim obosiți, vrem să mâncăm permanent ceva dulce, apar coșuri, inima are și ea de suferit. În plus, ne apropiem cu pași mărunți de diabetul zaharat de tip 2 și alte boli cronice grave.

„Pentru a preveni toate aceste lucruri, trebuie să aplatizăm curbele glucozei. Altfel spus, să încercăm să nu avem suișuri și coborâșuri extreme ale glicemiei. Cum facem asta? Fiind mai atenți la ceea ce punem în farfurie și la reacțiile corpului nostru, dar și la ordinea în care consumăm alimentele”, spune biochimista Jessie Inchauspé, autoarea cărții „Revoluția Glucozei”, apărută de curând la Editura Publica, și care deține contul de Instagram @glucosegoddes, urmărit de peste 1 milion de oameni din întreaga lume.

Jessie a testat un aparat de monitorizare continuă a glucozei din sânge (glucometru – CGM) și rezultatele pe care le-a observat au fost uimitoare.

„Glucometrele cu monitorizare continuă sunt niște aparate micuțe, purtate pe partea exterioară a brațului, care urmăresc permanent nivelurile glucozei din organism. Ele au fost create ca să înlocuiască sistemele cu înțepătură în deget, pe care diabeticii le folosesc de zeci de ani și care măsoară glicemia (concentrația glucozei) de câteva ori pe zi. Cu un CGM însă, nivelul glucozei se măsoară o dată la câteva minute”, spune Jessie în cartea ei.

Urmărind cum oscilează glicemia în funcție de ceea ce mânca pe parcursul zilei, ea a observat că simptomele neplăcute cu care se confrunta – ceață cerebrală, lipsă de energie, nervozitate, lipsă de concentrare etc. – erau deseori consecința anumitor alimente din farfurie și a ordinii în care le consuma.

Cum stai cu glucoza? Răspunde la aceste întrebări ca să afli

Un studiu publicat recent în jurnalul Metabolic Syndrome and Related Disorders a arătat că numai 12% dintre americani sunt sănătoși din punct de vedere metabolic, adică au un organism perfect funcțional, inclusiv valori sănătoase ale glicemiei. Asta înseamnă că, după toate probabilitățile, și tu te confrunți frecvent cu vârfuri glicemice ridicate, urmate de scăderi abrupte ale glucozei și simptome deloc plăcute.

Iată câteva întrebări pe care Jessie Inchauspé îți recomandă să ți le pui, ca să afli dacă glu­coza ta este dereglată, indiferent că ai sau nu diabet și fără să ai nevoie de un glucometru cu monitorizare continuă.

Dacă bifezi multe DA-uri, e foarte posibil ca problema să fie glucoza, mai precis vârfurile glicemice.

  • Ți s‑a spus de către un medic că trebuie să mai scazi în greutate?
  • Încerci să slăbești, dar constați că ai dificultăți?
  • Circumferința taliei tale depășește 100 de centimetri, dacă ești bărbat, și 89 de centimetri, dacă ești femeie?
  • Ți se întâmplă să ai o senzație extremă de foame, pe parcursul zilei?
  • Te simți agitat sau nervos când ți‑e foame?
  • Simți nevoia să mănânci la fiecare câteva ore?
  • Ai uneori o poftă nestăvilită de ceva dulce?
  • Te prinde somnul pe la mijlocul dimineții sau al după‑amiezii ori te simți obosit mai tot timpul?
  • Ai nevoie de cofeină ca să te ajute să rămâi cu mintea limpede pe parcursul zilei?
  • Adormi cu greutate seara sau te trezești cu palpitații?
  • Ți se întâmplă să ai căderi de energie, stări când simți cum transpiri brusc sau că ți se face greață?
  • Suferi de acnee, inflamații sau alte probleme dermatologice?
  • Ai stări de anxietate, stări depresive sau tulburări de dispoziție?
  • Ai stări de confuzie și de minte încețoșată?
  • Starea ta de spirit este una variabilă?
  • Ți se întâmplă să răcești des?
  • Ai reflux acid (arsuri gastrice) sau gastrită?
  • Suferi de dereglări hormonale, amenoree, dismenoree, infertilitate sau sindromul ovarelor polichistice?
  • Ți s‑a spus vreodată că ai glicemia ridicată?
  • Ai rezistență la insulină?
  • Ai prediabet sau diabet zaharat de tip 2?
  • Suferi de boala ficatului gras nealcoolic (steatoză hepatică)?
  • Suferi de cardiopatie?
  • Ai dificultăți în a menține sub control diabetul gestațional?
  • Ai dificultăți de gestionare a diabetului zaharat de tip 1?

Boli și simptome puse pe seama oscilațiilor glicemice mari

Există o gamă largă de simptome nedorite, pe termen scurt, asociate cu maximele și minimele glicemice. Aces­te simptome variază de la o persoană la alta.

Pentru unii oameni e vorba de amețeală, greață, palpitații, transpirație bruscă, migrene, poftă imperioasă de dulce, foame permanentă, răceli frecvente și stare de stres. Pentru alții, e vorba de oboseală generalizată, minte încețoșată, probleme cu somnul, tulburări de memorie, proastă dispoziție sau anxietate.

Pe termen lung, procesele pe care vârfurile glicemice le pun în mișcare – stresul oxidativ, glicația, inflamația, excesul de insulină – duc la maladii cronice, începând cu diabetul zaharat de tip 2 și terminând cu artrita și depresia.

Alte efecte pe termen lung ale vârfurilor glicemice includ: acneea și alte probleme dermatologice, boala Alzheimer, reflux gastroesofagian, bolile de inimă, infertilitatea, sindromul ovarelor polichistice, rezistența la insulină, cataracta, steatoza hepatică.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult