Glucoza influențează instantaneu felul în care ne simțim. Dacă glucoza este în dezechilibru, începem să ne îngrășăm, hormonii o iau razna, ne simțim obosiți, vrem să mâncăm permanent ceva dulce, apar coșuri, inima are și ea de suferit. În plus, ne apropiem cu pași mărunți de diabetul zaharat de tip 2 și alte boli cronice grave.
„Pentru a preveni toate aceste lucruri, trebuie să aplatizăm curbele glucozei. Altfel spus, să încercăm să nu avem suișuri și coborâșuri extreme ale glicemiei. Cum facem asta? Fiind mai atenți la ceea ce punem în farfurie și la reacțiile corpului nostru, dar și la ordinea în care consumăm alimentele”, spune biochimista Jessie Inchauspé, autoarea cărții „Revoluția Glucozei”, apărută de curând la Editura Publica, și care deține contul de Instagram @glucosegoddes, urmărit de peste 1 milion de oameni din întreaga lume.
Jessie a testat un aparat de monitorizare continuă a glucozei din sânge (glucometru – CGM) și rezultatele pe care le-a observat au fost uimitoare.
„Glucometrele cu monitorizare continuă sunt niște aparate micuțe, purtate pe partea exterioară a brațului, care urmăresc permanent nivelurile glucozei din organism. Ele au fost create ca să înlocuiască sistemele cu înțepătură în deget, pe care diabeticii le folosesc de zeci de ani și care măsoară glicemia (concentrația glucozei) de câteva ori pe zi. Cu un CGM însă, nivelul glucozei se măsoară o dată la câteva minute”, spune Jessie în cartea ei.
Urmărind cum oscilează glicemia în funcție de ceea ce mânca pe parcursul zilei, ea a observat că simptomele neplăcute cu care se confrunta – ceață cerebrală, lipsă de energie, nervozitate, lipsă de concentrare etc. – erau deseori consecința anumitor alimente din farfurie și a ordinii în care le consuma.
Un studiu publicat recent în jurnalul Metabolic Syndrome and Related Disorders a arătat că numai 12% dintre americani sunt sănătoși din punct de vedere metabolic, adică au un organism perfect funcțional, inclusiv valori sănătoase ale glicemiei. Asta înseamnă că, după toate probabilitățile, și tu te confrunți frecvent cu vârfuri glicemice ridicate, urmate de scăderi abrupte ale glucozei și simptome deloc plăcute.
Iată câteva întrebări pe care Jessie Inchauspé îți recomandă să ți le pui, ca să afli dacă glucoza ta este dereglată, indiferent că ai sau nu diabet și fără să ai nevoie de un glucometru cu monitorizare continuă.
Dacă bifezi multe DA-uri, e foarte posibil ca problema să fie glucoza, mai precis vârfurile glicemice.
Există o gamă largă de simptome nedorite, pe termen scurt, asociate cu maximele și minimele glicemice. Aceste simptome variază de la o persoană la alta.
Pentru unii oameni e vorba de amețeală, greață, palpitații, transpirație bruscă, migrene, poftă imperioasă de dulce, foame permanentă, răceli frecvente și stare de stres. Pentru alții, e vorba de oboseală generalizată, minte încețoșată, probleme cu somnul, tulburări de memorie, proastă dispoziție sau anxietate.
Pe termen lung, procesele pe care vârfurile glicemice le pun în mișcare – stresul oxidativ, glicația, inflamația, excesul de insulină – duc la maladii cronice, începând cu diabetul zaharat de tip 2 și terminând cu artrita și depresia.
Alte efecte pe termen lung ale vârfurilor glicemice includ: acneea și alte probleme dermatologice, boala Alzheimer, reflux gastroesofagian, bolile de inimă, infertilitatea, sindromul ovarelor polichistice, rezistența la insulină, cataracta, steatoza hepatică.