Principala cauză a îmbătrânirii organismului uman este atacul radicalilor liberi. Celebrul dr. Oz a întocmit o listă cu alimente bogate în antioxidanţi pe care le recomandă celor ce vor să se menţină cât mai mult tineri, să combată aspectul ridat şi lipsit de elasticitate al pielii, precum şi îmbătrânirea celulară.
Afinele – o singură porţie ne asigură mai mulţi antioxidanţi decât orice alte fructe sau legume.
Fasolea uscată – bogată în proteine, stimulează creşterea părului şi îl întăreşte, pentru un aspect sănător şi tânăr.
Merişoarele – preparaţi în casă un suc proaspăt şi veţi avea numai beneficii. Merişoarele previn îngălbenirea dinţilor şi formarea de tartru, iar datorită conţinutului de flavonide previn formarea cariilor.
Portocalele roşii de Sicilia – acestea conţin o cantitatea considerabilă de antocianine, antioxidanţi puternici ce combat efectele radicalilor liberi, precum şi pe cele ale radiaţiilor ultraviolete.
Morcovii – surse excelente de vitamina A, esenţială pentru un scalp sănător, un păr strălucitor şi o vedere… de vultur!
Nucile braziliene – sunt bogate în seleniu, un element mineral care stimulează regenerarea celulară şi încetineşte îmbătrânirea pielii. Sunt suficiente 2 nuci pe zi pentru a combate îmbătrânirea prematură!
Ciocolata neagră – datorită conţinutului de flavonoide, un grup antioxidanţi forte, acest desert ne menţine inima sănătoasă şi pielea radiantă.
Vinul roşu – dacă la producţia lui au intrat struguri negrii cu coajă şi seminţe, atunci este bogat în polifenoli, o clasă de antioxidanţi ce conţin resveratrolul, faimosul secret anti-îmbătrânire.
Codul – dintre toate categoriile de peşte, codul se remarcă datorită proprităţilor sale anti-îmbătrânire. Conţine seleniu, ceea ce înseamnă că ne protejează pielea nu doar de riduri, dar şi de efectele nocive ale soarelui.
Brânza proaspătă degresată – este bogată în proteine, ceea ce înseamnă că ne întăreşte podoaba capilară, pentru un aspect tineresc.
Castraveţii – sunt ideali pentru o piele frumoasă. Siliciul pe care îl conţin în coajă previne apariţia ridurilor şi stimulează producţia de colagen.
Guava – acest fruct exotic abudă în vitamina C care favorizează producţia de colagen. În felul acesta, pielea capătă elasticitate şi are un aspect tânăr. Două porţii de guava pe săptămână sunt suficiente pentru a combate efectele îmbătrânirii.
Roşiile – ne asigură o doză importantă de licopen, element care previne afecţiunile cardiace, creşterea nivelului de colesterol şi reduce riscul de cancer. De asemenea, reduce efectele nocive ale ultravioletelor asupra pielii. Pentru un efect maxim anti-aging, preparaţi termic roşiile.
Carnea slabă de vită – este bogată în fier care protejează unghiile.
Mango – fructul asigură 96% din doza zilnic recomandată de vitamina C.
Avocado – reprezintă una dintre cele mai bogate surse de grăsimi mononesaturate. În acelaşi timp, conţine biotiă, element indispensabil pentru o piele sănătoasă.
Rodiile – seminţele sale conţin un suc bogat în acid elagic şi o serie de alţi agenţi care combat atacul radicalilor liberi, salvând rezervele de colagen din piele.
Salata romană – este un soi de salată cu foi lungi, bogate în vitamina A, element care revitalizează pielea datorită faptului că stimulează regenerarea celulară.
Sardinele – sunt bogate în acizi graşi Omega 3 şi stimulează regenerarea părului.
Spanacul – este o sursă importantă de vitamina C de care organismul nostru are nevoie pentru a produce sebumul, substanţa grasă de la suprafaţa pielii care o ajută să se menţină hidratată, dând în acelaşi timp strălucire părului şi prevenind uscăciunea.
Seminţele de floarea soarelui – conţin fitoestrogeni, substanţe care previn pierderea colagenului şi fortifică depozitele de lipide ale pielii.
Pepenele verde – asigură o hidratare maximă şi, în plus, este bogat în licopen, substanţă care ne protejează pielea de razele soarelui.
Germenii de grâu – sunt bogaţi în zinc şi contribuie într-o foarte mare măsură la regenerarea celulară. Germenii de grâu au proprietăţi antiinflamatoare, previn apariţia eczemelor şi reduc acneea.
Coacăzele negre – conţin substanţe care întăresc vederea şi o cantitatea enormă de vitamina C (de 5 ori mai multă decât conţin portocalele!).
Tonul – conţine acizi graşi Omega 3, combate efectele nocive ale ultravioletelor, este bogat în niacină, un element din grupul de vitamine B şi în lipsa căruia pielea ar avea de suferit.
Noni – un fruct exotic cunoscut pentru proprietăţile sale anti-inflamatorii, combate apariţia tumorilor şi a ridurilor. Noni stimulează producţia de colagen, fiind în acelaşi timp bogat în antioxidanţi (polifenoli).