Crezi că știi totul despre zahăr? Mai gândește-te! Legislația complicată cu privire la modul în care zahărul adăugat este afișat pe etichetele produselor face dificil să afli exact cât de mult din această substanță se află în alimentele tale.
Iată trei lucruri pe care s-ar putea să nu le știi despre zahărul adăugat.
Deși știm că există mult zahăr în băuturile dulci, deserturi și dulciuri, acesta se ascunde și în locuri unde nu te-ai aștepta, cum ar fi mâncarea pentru copii și bebeluși, alimentele sărate și cele care poartă eticheta și renumele de „sănătoase”.
Alimentele pentru copii conțin adesea concentrat de suc de fructe, care sună sănătos, dar este doar o altă formă de zahăr adăugat.
Este ușor să te lași prins de promisiunile de marketing cu exagerările de genul „100% natural” și „făcut cu fructe reale”, dar conținutul de zahăr al acestor produse înseamnă că sunt departe de a fi sănătoase.
Chiar și alimentele sărate precum sosul de paste, mâncărurile gata preparate și chipsurile aromate care nu au gust dulce pot conține zahăr adăugat. Și nu te lăsa păcălit de alimentele „sănătoase”: chiar și produsele care pretind că sunt „100% naturale”, „organice” sau „fără gluten” pot fi pline de zahăr adăugat.
Zahărul este zahăr, nu-i așa? Dar este numit în multe feluri diferite în lista de ingrediente: zahăr de trestie, zahăr brun, glucoză, sirop de orez brun sau oricare dintre cele peste 40 de nume pe care producătorii le folosesc pentru zahărul adăugat.
Și deoarece zahărul adăugat poate fi dispersat în întreaga listă de ingrediente sub mai multe nume diferite în loc să fie grupat împreună, poate fi dificil să observi că acesta este unul dintre ingredientele principale.
Ai crede că lista de informații nutriționale ar oferi claritate când încerci să alegi un aliment cât mai sănătos, dar aceasta nu face distincție între zaharurile intrinseci și cele adăugate. (Zaharurile intrinseci sunt cele care se găsesc în mod natural în produse lactate, fructe și legume; zaharurile adăugate sunt cele introduse în timpul procesării sau a gătitului.)
Așa că este ușor să interpretezi greșit informațiile nutriționale pentru alimente precum iaurtul simplu care este bogat în zaharuri naturale (lactoză) și să presupui că sunt nesănătoase.
Bun, probabil că deja știi asta, dar totuși mâncăm cu toții prea mult zahăr adăugat.
De fapt, mai mult de jumătate din populația globului consumă mai mult zahăr adăugat decât cantitatea recomandată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), iar copiii și adolescenții mănâncă cel mai mult: aproape trei sferturi dintre cei cu vârste între 9 și 18 ani depășesc cantitățile recomandate.
Realitatea este că ne facem rău: zahărul adăugat este legat de o serie de posibile consecințe negative pentru sănătate: creștere în greutate, carii dentare, diabet de tip 2 și posibil chiar depresie.
De aceea este atât de important ca oamenii să poată să vadă cu ușurință cât de mult zahăr adăugat este în alimentele pe care le consumă.
Sursă foto: Shutterstock