Pentru că în perioada Postului, multe persoane sunt tentate să consume alimente bogate în calorii, dar sărace în nutrienţi, am apelat la sfatul Mihaelei Posea, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice, care ne-a oferit trei exemple de meniuri de 1200 de calorii pe zi, create în urma experienţei cu pacienţii care suferă de exces ponderal şi obezitate.
„Perioada postului este în fiecare an o perioadă în care alimentaţia pacientilor care ţin postul tinde să devină dezechilibrată atât ca aport de macro şi micronutrienţi, cât şi ca aport caloric.
Pe scurt, oamenii au tendinţa de a mânca dezechilibrat şi mai mult decât au nevoie. Faţă de un pacient vegan sau vegetarian care îşi formează în timp deprinderi şi cunoştinţe care îi permit să îşi echilibreze alimentaţia, pacientul învăţat să consume din toate tipurile de alimente în restul anului, eventual şi multă carne, ajunge de multe ori să mănânce mulți carbohidraţi şi doar ceva legume în timpul postului.
Rolul medicului este de a-i crea pacientului o rutină pentru perioada postului, de a-i oferi câteva categorii de alimente pe care trebuie să le bifeze zilnic pentru a nu îşi pune sănătatea în pericol.
Meniurile concepute de medici pentru Post sunt exemple de echilibrare a aportului de nutrienţi şi de aceea veţi observa uneori caisele deshidratate introduse pe post de desert (conţin foarte mult potasiu) sau seminţele de susan adăugate în salate“ spune dr. Mihaela Posea.
Iată 3 variante de meniu de post, cu 1.200 kcal:
Mic dejun: Sandviş cu caşcaval vegetal. Fulgi de ovăz cu iaurt şi stafide
Ingrediente: 30g pâine integrală, 30 g caşcaval vegetal, 75 g ardei gras rosu, 150 g iaurt de soia, 10 g stafide, 15 g fulgi de ovăz
Prânz: Mâncare de ciuperci cu mămăligă şi salată de primăvară cu seminţe de dovleac
Ingrediente: 200g ciuperci albe, 30 g ceapă, 100 g roşii cubuleţe în suc, 10 ml ulei de măsline în mâncare, 150 g mămăligă, 100 g salată verde, 30 g spanac crud, 60 g ridichi crude, 10 g seminţe de dovleac crude, 5 ml ulei de măsline în salată
Cină: Măncare de năut cu spanac. Amestec de nuci cu caise deshidratate
Ingrediente: 100 g năut boabe, 100 g spanac, 30 g ceapă, 10 ml ulei de masline, 50 ml suc de roşii; 15 g nuci, 15 g caise deshidratate.
Mic dejun: Sandviş cu dulceaţă şi lapte de cocos. Mix de stafide şi fistic
Ingrediente: 50 g pâine integrală, 30 g dulceata/gem, 200 ml lapte de cocos, 15 g fistic, 15 g stafide
Pranz: Mâncare de fasole verde servită cu pâine. Fistic crud la desert
Ingrediente: 200g fasole păstăi, 20 g ceapă crudă, 100 g rosii, 10 g ulei de măsline, 50 g pâine integrală, 15 g fistic crud la desert.
Cina: Wrap cu avocado. Iaurt cu afine şi caise deshidratate
Ingrediente: 60 g lipie libaneză, 30 g salată verde, 60 g avocado pasat, 60 g roşii mărunţite, 5 ml zeamă lămâie, 100 g iaurt de soia, 20 g caise deshidratate, 50 g afine.
Mic dejun: Sandviş cu zacuscă. Mix de caju şi caise deshidratate
Ingrediente: 50 g pâine integrală, 70g zacuscă, 30g caise deshidratate, 15 g nuci caju
Pranz: Orez sălbatic cu caju şi legume în stil chinezesc, servit cu salată de primăvară
Ingrediente: 40 g orez sălbatic, 80 g morcovi, 75 g ardei gras roşu, 15 g nuci caju, 20 g sos soia; 50 g salată verde, 40 g ceapă verde, 40 g ridichi crude, 30 g spanac crud, 30 g tofu cubuleţe, 10 ml oţet balsamic, 3 pufuri ulei de măsline
Cina: Sandviş cu salată de vinete. Budinca de chia cu zmeură şi fulgi de migdale
Ingrediente: 25 g pâine integrală, 30 g salată vinete, 50 g roşii; 20 g seminţe de chia, 125 g lapte de cocos, 50 g zmeură, 10 g miere, 10 g fulgi de migdale.