Alimentele procesate sunt toate produsele la conservă, gătite, congelate, pasteurizate sau la pachet. Bineînțeles, zilnic poți consuma aceste produse, inclusiv legume la conservă, fructe congelate sau produse lactate pasteurizate, dar unele dintre ele conțin cantități uriașe de sare, zagăr, aditivi și conservanți care nu fac altceva decât să dăuneze sănătății.
Reducând consumul de alimente procesate este un mod eficient de a-ți îmbunătăți sănătatea și calitatea dietei. Din punct de vedere nutrițional, cel mai bun lucru pe care-l poți face pentru tine este acela să scoți din alimentație produsele procesate. Cum poți face asta? Cu aceste patru reguli simple pe care să ți le impui și care-ți vor schimba complet viața.
Când ești pe fugă cu siguranță te tentează să iei o gustare cu tine, dar ideal este ca alegerea pe care o faci să fie una sănătoasă. Ține la îndemână fructe proaspete, mix de nuci și alune, edamame și legume cu hummus, iar dacă ai mai mult timp la dispoziție poți lua cu tine un ou fiert, chips-uri din kale sau o gustare cu ovăz.
Una dintre cele mai eficiente modalități prin care poți reduce consumul de alimente procesate este aceea de a le înlocui cu variante mai sănătoase. Înlocuiește produsele rafinate precum paste, orez, pâine și tortilla cu alternative integrale ca orezul brun, paste integrale, pâine integrală, tortilla integrală. Nu numai că cerealele integrale conțin nutrienți importanți în cantități mai mari, dar totodată protejează și împotriva anumitor afecțiuni precum boli cardiovasculare, diabet și anumite tipuri de cancer.
Băuturile dulci precum sucurile carbogazoase, ceaiurile îndulcite, sucurile de fructe sau băuturile energizante sunt bogate în zahăr și calorii și scăzute în nutrienți esențiali. Încearcă să înlocuiești aceste băuturi cu apă pentru a-ți îmbunătăți calitatea dietei. Indiferent că alegi să consumi apă plată sau apă minerală, ambele sunt alegeri excelelente, la fel și apa cu infuzie de fructe proaspete sau ierburi.
Când îți prepari mesele acasă, include cel puțin o porție de legume pentru a crește cantitate de alimente sănătoase și neprocesate consumate într-o zi. De exemplu, lângă omletă poți adăuga niște spanacc sau broccoli saute. Legumele sunt bogate în nutrienți și sunt o sursă ideală de fibre, ceea ce te ajută să te simți plin între mese, iar astfel îți reduci și apetitul.