Circulația proastă a sângelui crește riscul de infarct. Cum știi că ai o problemă și ce regim alimentar să urmezi

4 nutrienți pentru circulație periferică deficitară. Semnele care indică o problemă cu circulația sângelui
  • Publicat:

Dacă ai circulație periferică deficitară include în dietă alimente care conțin acești nutrienți. Celulele roșii au nevoie de aceste substanțe nutritive pentru a funcționa corect. Ele trebuie alimentate constant cu oxigen și nutrienți pentru ca sângele să circule corespunzător în corp și, implicit, să ajungă la organe vitale.

Carența în aceste vitamine și minerale duce adesea la circulație periferică deficitară, inflamații și multe alte probleme de sănătate asociate.

Descoperă mai jos 4 nutrienți pe care trebuie să îi incluzi în dietă dacă ai circulație periferică deficitară sau vrei să previi acest fenomen și cum se manifestă problemele cu circulația sângelui.

Cum se manifestă circulația periferică deficitară

Efectele circulației sanguine deficitare se resimt la nivelul întregului corp.

Printre semnele generale ale circulației periferice deficitare se numără:

Dacă nu este tratată la timp prin medicație și regim alimentar special, pacienții care suferă de circulație periferică deficitară sunt expuși unui risc crescut de apariție a unor probleme mai grave, cum ar fi hipertensiunea, angina pectorală, infarctul de miocard sau accidentul vascular cerebral.

Ce să mănânci dacă ai circulație periferică deficitară

Alimente bogate în fier

Fierul este esențial pentru producția de hemoglobină, o proteină din celulele roșii care se leagă de moleculele de oxigen și asigură țesuturilor substanțele nutritive necesare. Lipsa de fier poate duce deseori la anemie și circulație periferică deficitară, deoarece oxigenul bogat în nutrienți nu mai ajunge la celule.

Printre semnele anemiei se numără durerile frecvente de cap, oboseala, dificultatea în respirație, senzația de presiune în piept și infecțiile recurente.

Cele mai bune surse de fier le găsești în: carnea de vită, organe, verdețuri cu frunze de culoare verde închis, fasole, mazăre, conopidă și anghinare.

Alimente bogate în cupru

Cuprul și fierul sunt „un cuplu” ideal care ajută la producerea de hemoglobină. De asemenea, cuprul este important pentru secreția de colagen și elastină, două proteine care susțin sănătatea pereților vasculari.

Printre alimentele bogate în cupru se numără: carnea de crab, scoici, midii, migdale, caju, verdețuri, fasole și cartofi.

Alimente bogate în vitamina C

Pentru a beneficia din plin de efectele pozitive ale fierului, organismul are nevoie de „un transportor” eficient. Acesta este reprezentat de vitamina C, care extrage și fixează fierul din alimente.

De asemenea, vitamina C este un puternic antioxidant care ajută la sintetizarea colagenului, catecolaminei și a carnitinei. Aceste substanțe sprijină procesul de transformare a grăsimilor în energie și au un rol important și în răspunsul la stres al organismului.

Printre cele mai importante surse naturale de vitamina C se numără: ardeiul gras, cătina, măceșele, portocalele, broccoli, kiwi, cimbru, pătrunjel, coacăze, roșii, ardei iute, pepene.

Alimente bogate în calciu

Calciul joacă un rol foarte important în transportul oxigenului bogat în nutrienți către celulele din corp. Acest mineral ajută la reglarea tensiunii arteriale, conferă elasticitate și rezistență pereților vaselor de sânge, prevenind astfel circulația periferică deficitară.

Printre alimentele bogate în calciu pe care ar trebui să le consumi mai des se numără: parmezanul, tofu, lapte, sardine, migdale, iaurt, smochine, pătrunjel, spanac, fasole.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult