Dacă ai primit diagnosticul de artrită sau vrei să eviți ori să amâni cât mai mult această problemă de sănătate, exclude sau redu consumul de alimente care îți dau dureri de oase. Acestea duc la inflamații în organism, ceea ce determină durerea și rigiditatea articulațiilor.
Primul aliment de pe listă care ar trebui consumat de maximum 2 ori pe săptămână este carnea roșie (vită, porc, miel etc.). Aceasta conține multă grăsime saturată care crește nivelul inflamațiilor și duce la dureri de oase și de articulații.
Nu doar friptura intră în această categorie, ci și mezelurile, cârnații, șunca, baconul, în general produsele din carne procesate.
Un studiu publicat în Nutrition Journal a arătat că persoanele care consumă zilnic astfel de produse alimentare au un risc semnificativ mai crescut de a se confrunta cu artrită și dureri de oase în comparație cu persoanele care adoptă o dietă care include carne albă (pește, pui, curcan), legume și fructe proaspete, cereale integrale și nuci.
Pe lista de alimente care îți dau dureri de oase se numără și glutenul, care se regăsește în numeroase produse, cu precădere pâine, biscuiți, paste, patiserie, dulciuri etc.
Renunțarea sau limitarea consumului de alimente care conțin gluten reduce inflamația la nivelul articulațiilor și ameliorează semnificativ simptomele de artrită, arată un studiu publicat în revista Rheumatology.
Adăugați pe lista alimentelor de evitat și produsele cu multă sare. Excesul de sare este deosebit de periculos pentru inimă, dar și pentru articulații. Un studiu a demonstrat că excesul de sare este asociat cu un risc major de artrită reumatoidă.
Cantitatea maximă de sare recomandată zilnic este de 1 linguriță, însă studiile arată că, în medie, consumăm o cantitate dublă sau poate chiar triplă.
Printre alimentele care conțin foarte multă sare se numără: pizza, lasagna, hamburger (în general produsele semipreparate), mezelurile, condimentele, dressingurile pentru salate, legumele la conservă, alunele, chipsurile etc.
Nici alimentele sau băuturile cu mult zahăr nu trebuie să se regăsească frecvent în alimentația celor care doresc să se ferească de durerile de oase. Consumul excesiv de alimente și băuturi zaharoase declanșează o producție mai mare de citokine proinflamatorii care determină apariția durerilor.
De altfel, un studiu a arătat că printre principalii factori declanșatori ai crizelor de artrită se numără zahărul, iar persoanele care consumă de 5 ori pe săptămână alimente sau băuturi cu zahăr au un risc de 3 ori mai mare de a fi diagnosticate cu artrită.
De evitat, așadar, dulciurile, bomboanele, sucurile sau băuturile energizante cu zahăr!
Nu în ultimul rând, eliminați din dietă alimentele foarte procesate, cu mulți aditivi și coloranți. Astfel de ingrediente au potențial inflamator și determină apariția durerilor de oase sau agravarea acestora.
De asemenea, studiile arată că un consum frecvent de alimente hiperprocesate este asociat cu un risc crescut de obezitate și rezistență la insulină, ambii fiind factori ce pot grăbi instalarea artritei.
Exemple de alimente foarte procesate sunt supa la plic, mezelurile, brânza topită, maioneza, produsele de patiserie și în general alimentele care au în lista de ingrediente tot felul de E-uri.