5 alimente esențiale pentru oase cât mai sănătoase. Trebuie consumate zilnic

  • Publicat:
5 alimente esențiale pentru oase cât mai sănătoase. Trebuie consumate zilnic

Oasele noastre sunt structuri dinamice, care se reconstruiesc constant. Pentru a le menține puternice și sănătoase, este esențial să includem în alimentație anumite alimente bogate în nutrienți esențiali. Iată 5 dintre cele mai importante!

1. Lactate

Produsele lactate, precum laptele, iaurtul și brânza, sunt surse excelente de calciu, un mineral esențial pentru sănătatea oaselor. Calciul este principalul component al țesutului osos și joacă un rol crucial în menținerea densității osoase.

2. Pește gras

Peștele gras, cum ar fi somonul, macroul și sardinele, este bogat în vitamina D, un nutrient care ajută organismul să absoarbă calciul. De asemenea, peștele gras conține acizi grași omega-3, care au proprietăți antiinflamatorii și pot contribui la sănătatea oaselor.

3. Legume cu frunze verzi

Spanacul, kale-ul, varza și alte legume cu frunze verzi sunt bogate în calciu, vitamina K și vitamina C. Vitamina K este necesară pentru formarea de proteine care ajută la fixarea calciului în oase, iar vitamina C este importantă pentru producerea de colagen, o proteină structurală esențială pentru sănătatea oaselor.

4. Fructe uscate

Fructele uscate, precum migdalele, nucile, fisticul și caju, sunt bogate în calciu, magneziu și fosfor, minerale esențiale pentru sănătatea oaselor. De asemenea, conțin proteine și grăsimi sănătoase.

5. Cereale integrale

Cerealele integrale, cum ar fi ovăzul, quinoa și pâinea integrală, sunt o sursă excelentă de fibre, vitamine și minerale, inclusiv magneziu și fosfor. Aceste substanțe nutritive contribuie la menținerea sănătății oaselor.

Citește și: Ceea ce mănânci sau bei poate bloca absorbția calciului în oase. 6 alimente de consumat mai des pentru a avea oase puternice

Alte sfaturi pentru sănătatea oaselor

  • Expunere la soare: Soarele stimulează producția de vitamina D în organism.
  • Exerciții fizice regulate: Activitatea fizică, în special exercițiile cu greutăți, ajută la întărirea oaselor.
  • Renunțarea la fumat: Fumatul afectează negativ sănătatea oaselor.
  • Consum moderat de alcool și cafea: Consumul excesiv poate interfera cu absorbția calciului.

Sursă foto: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult