Popularitatea friteuzelor cu aer cald a explodat în ultimii ani, însă experții în gătit avertizează că există câteva greșeli comune pe care mulți utilizatori le fac atunci când le folosesc. Indiferent dacă ești un „convertit” recent la gătitul cu aer cald sau un fan înfocat care laudă beneficiile acestora de ani de zile, ar trebui să eviți să gătești în friteuzele cu aer cald aceste cinci alimente și să folosești cuptorul convențional pentru rețetele care le includ.
Potrivit Huffington Post, primul aliment pe care ar trebui să-l eviți în friteuza cu aer cald este aluatul umed. Aceasta este o greșeală majoră, deoarece friteuza nu poate să facă aluatul crocant așa cum o face o friteuză clasică. În realitate, vei rămâne cu un rezultat dezamăgitor, probabil destul de lipicios, dacă încerci să gătești alimente acoperite cu aluat umed, așa că mai bine renunță la această idee.
Următorul sfat al experților este să eviți să gătești bacon în friteuza cu aer cald. Baconul este un aliment gras, iar atunci când este gătit în friteuză, grăsimea se poate scurge și provoca fum sau stropi. Acest lucru face ca baconul să fie greu de gătit uniform și poate produce mult fum și mirosuri.
Al treilea aliment pe care nu ar trebui să-l gătești în friteuza cu aer cald sunt verdețurile proaspete, mai ales dacă încerci să prepari chipsuri din kale, de exemplu. Oricine a făcut astfel de chipsuri știe cât de delicioase și sănătoase sunt în comparație cu chipsurile tradiționale, însă friteuza cu aer cald nu este ideală pentru ele.
Frunzele sunt prea ușoare și aerul din aparat le va face să se miște în toate direcțiile, ceea ce înseamnă că va trebui să cureți mizeria, iar chipsurile nu vor fi gătite uniform, deci vei fi dezamăgit.
De asemenea, experții recomandă să eviți să gătești brânză în friteuza cu aer cald, deoarece cel mai probabil vei ajunge la un rezultat… dezordonat. O friteuză cu aer cald nu este, de fapt, o friteuză clasică. Când faci un aliment cum ar fi un baton de mozzarella într-o friteuză clasică, se formează instant o crustă exterioară. În friteuza cu aer cald acest lucru nu se întâmplă, și vei ajunge, în schimb, cu un rezultat lipicios și brânzos.
În final, dacă ai poftă de burgeri de casă, experții recomandă să te rezumi la cuptorul tradițional, deoarece friteuza cu aer cald nu poate să le facă față. Friteuzele cu aer cald nu sunt ideale pentru a găti carne roșie. Poți obține interiorul unui burger la un grad de gătire mediu, dar exteriorul nu va avea acea crustă specifică pe care o dorești la un burger.
Foto: shutterstock