Nu ai control asupra longevității, totul este genetic, nu-i așa? Nu neapărat. Se pare că există o mulțime de modalități de a adăuga ani la viața ta. De fapt, ai putea crește șansele de a trăi până la 100 de ani prin controlul obiceiurilor tale zilnice – cum ar fi prioritizarea exercițiilor fizice, a somnului și gestionarea stresului.
Dar poate una dintre cele mai ușoare modalități este schimbarea a ceea ce mănânci. Tot mai multe cercetări arată că dieta este un indicator foarte important pentru cât vei trăi și dacă vei dezvolta sau nu o serie de boli cronice care scurtează viața. Iată cinci alimente care îți prelungesc viața și pe care să le adaugi de astăzi pe farfurie.
Peștele a fost considerat întotdeauna hrană pentru creier și pe bună dreptate. Cercetările arată că anumiți compuși din pește numiți carotenoizi pot proteja împotriva bolilor neurologice.
În plus, un nou studiu publicat în The BMJ întărește ideea că omega-3 din peștele gras precum somonul, tonul și sardinele te poate ajuta să trăiești o viață mai lungă și mai sănătoasă.
După analizarea datelor de la peste 2.600 de adulți cu vârsta medie de 74 de ani, cercetătorii au descoperit că persoanele cu niveluri mai mari de omega-3 în sânge (ceea ce înseamnă că au consumat cel puțin două porții de pește pe săptămână) au avut un risc cu 18% mai mic de îmbătrânire accelerată.
Asta înseamnă că erau mai puțin susceptibili să sufere de boli cronice (cum ar fi bolile de inimă și cancerul), să experimenteze declin cognitiv sau limitări fizice sau să aibă probleme în viața lor de zi cu zi.
Gustarea ta preferată ar putea să-ți aducă ani în plus în viață. Două studii ample realizate de Universitatea Harvard au descoperit că oamenii care consumau mai des nuci, aveau un risc mai mic de moarte prematură. De fapt, persoanele care le mâncau zilnic aveau cu 20% mai puține șanse să moară din cauza cancerului, a bolilor de inimă și a celor respiratorii decât cei care nu le consumau.
De ce? Nucile sunt pline de nutrienți care protejează inima și luptă împotriva inflamației, cum ar fi grăsimile nesaturate, fibrele, acidul folic, vitamina E, potasiul, magneziul, calciul și antioxidanții precum carotenoizii și flavonoidele, notează cercetătorii.
Te îngrijorează caloriile suplimentare din acea mână de migdale? Nu e nevoie – cercetătorii au descoperit că nucile te pot ajuta de fapt să-ți menții o greutate sănătoasă pentru că sunt atât de sățioase. Doar asigură-te că o porție nu are mai mult de 30g.
Probabil știi deja că pâinea albă este practic lipsită de nutrienți, dar știai că te privează de ani în plus din viață? Mai multe studii au legat pâinea integrală, pastele și alte produse din cereale integrale de o longevitate crescută.
Potrivit unui studiu din JAMA, fiecare porție suplimentară de 30g de cereale integrale consumată a fost corelată cu un risc general de mortalitate mai mic cu 5% și un risc mai mic cu 9% de deces din cauza problemelor cardiace.
Cercetătorii cred că acest lucru se datorează nutrienților care se găsesc în tărâță, cum ar fi fibrele, vitaminele din complexul B, vitamina E, magneziul și fitochimicalele. Așa că fii atent la ambalajul pâinii tale – ar trebui să spună 100% grâu integral.
Scoate sosul iute: cercetările arată că un consum constant de mâncăruri picante te menține sănătos mai mult timp. Un studiu efectuat pe mai mult de 450.000 de bărbați și femei din China a descoperit că cei care consumau mâncăruri picante 6 sau 7 zile pe săptămână aveau un risc de mortalitate cu 14% mai mic decât cei care consumau mâncăruri picante doar o dată sau mai puțin într-o săptămână tipică.
Aceasta se datorează capsaicinei, compusul care conferă ardeilor picanți aroma lor specifică și care acționează ca un antioxidant, luptă împotriva inflamației, poate îmbunătăți nivelul zahărului din sânge și ar putea juca un rol în combaterea obezității și a cancerului, notează autorii studiului.
Vrei să amplifici puterea mâncărurilor picante? Renunță la băutură. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că relația între consumul de mâncăruri picante și longevitate era mai puternică la participanții la studiu care nu consumau alcool.
Iată un motiv bun să mănânci sushi diseară și să comanzi o salată de alge marine. Cercetările arată că fucoidanul, un compus natural din algele marine brune, poate avea efecte în lupta împotriva cancerului.
Speranța de viață a japonezilor este una dintre cele mai ridicate din lume. Pe lângă algele marine, oamenii de știință cred că o dietă bogată în leguminoase, legume și pește ar putea juca, de asemenea, un rol protector.
Sursă foto: Shutterstock
CITEȘTE ȘI: Dieta-minune pentru longevitate. Cum puteți avea o viață lungă și sănătoasă