Odată cu sosirea verii, rafturile magazinelor sunt pline de vegetale viu colorate, iar piețele sunt împânzite de standurile micilor producători locali, oferindu-ne o abundență de fructe și legume de sezon. Consumul acestor alimente nu doar că ne ajută să evităm kilogramele în plus, dar contribuie și la încetinirea procesului de îmbătrânire și la protejarea împotriva diverselor afecțiuni.
Un stil de viață sănătos implică numeroase aspecte, iar unul dintre cele mai importante este consumul alimentelor de sezon, cultivate în zona geografică în care trăim. Luna iulie este una dintre cele mai productive luni pentru fructele și legumele autohtone. Iată câteva dintre vedetele acestei luni și beneficiile lor pentru sănătate:
Roșiile sunt considerate fructe, dar în bucătărie sunt tratate ca legume. Acestea sunt bogate în antioxidanți, în special în licopen, care ajută la combaterea bolilor cardiovasculare și a anumitor tipuri de cancer. Roșiile sunt, de asemenea, o sursă excelentă de vitamina C, potasiu, folat și vitamina K.
Sfat: Cu cât este mai roșie tomata, cu atât este mai bogată în licopen.
Provenind din familia cruciferelor, conopida este o rudă mai palidă a broccoliului, dar la fel de nutritivă. Aceasta este bogată în nutrienți și are un conținut caloric scăzut, fiind ideală pentru cei care doresc să scadă în greutate.
Sfat: Poți încerca numeroase rețete de conopidă, inclusiv blat de pizza.
Cu un conținut de 96% apă, castraveții sunt o sursă importantă de antioxidanți, protejându-ne împotriva efectelor radicalilor liberi. Aceștia sunt delicioși în salatele proaspete de vară și au foarte puține calorii.
Sfat: Castraveții ar trebui consumați cu coajă pentru a beneficia la maxim de nutrienții lor.
Despre piersici se spune că au fost aduse din China în urmă cu 8000 de ani. Acestea conțin vitamine și minerale care ne protejează împotriva bolilor și încetinesc procesul de îmbătrânire. Fiind bogate în fibre insolubile, piersicile ajută la îmbunătățirea tranzitului intestinal.
Sfat: Piersicile pot fi congelate pentru a ne bucura de beneficiile lor și în sezonul rece. Piersicile congelate sunt mai bogate în nutrienți decât cele din compot.
Cunoscute și sub denumirea de mure de copac, dudele sunt bogate în vitamina C, vitaminele A și E, acid folic și betacaroten. Acestea conțin și antocianina, un antioxidant puternic recunoscut pentru beneficiile sale în afecțiunile neurologice.
Sfat: Dudele pot fi folosite în deserturi ușoare de vară.
Sursă – https://www.gobble.com/blog/summer-fruit-and-vegetables/