Mâncarea sănătoasă nu ar trebui să fie un lux şi nici o problemă complicată. De fapt, alimentele sănătoase ar trebui introduse zilnic în mesele noastre în moduri cât mai creative. De la legume şi fructe până la diverse sortimente de carne, am pregătit o listă cu topul celor mai sănătoase alimente care nu ar trebui să lipsească din dieta ta!
Bananele
De ce sunt bune pentru tine? În timp ce acest fruct tropical este un favorit american, bananele sunt de fapt clasificate ca plante medicinale. Sunt o sursă bogată de potastiu, sporind capacitatea efectivă a organismului de a absorbi calciul probiotic şi crescând dopamina, noradrenalina şi serotonina – substanţe chimice ale creierului care contracarează depresia.
Mandarinele
De ce sunt bune pentru tine? O mandarină are mai mulţi antioxidanţi decât o portocală, iar acest fruct puternic, dar mic, este plin de fibre solubile şi insolubile, care joacă un rol important în reducerea riscului de îmbolnăvire şi reprezintă de asemenea un punct de sprijin în managementul greutăţii. Mandarinele sunt o sursă bună de luteină şi zeaxantină, care ajută la scăderea riscului de boli cronice, cum ar fi cataracta. Studiile pe animale au sugerat faptul că flavonoidele găsite în mandarine pot fi de ajutor în protecţia împotriva diabetului de tip 2 şi a bolilor de inimă, aşa că este recomandat să foloseşti coaja de pe fructe şi legume, pentru a profita de beneficiile uleiurilor naturale ale fructului.
Cartofii dulci
De ce sunt buni pentru tine? Chiar dacă aceştia au zahăr într-o cantitate mai mare faţă de cartofii albi, aceştia sunt un pachet portocaliu plin de nutrienţi. Un cartof dulce mare conţine o doză foarte mare de vitamina A, esenţială pentru vedere şi pentru sănătatea aparatului reproductiv. Cartofii dulci conţin de asemenea vitamina B, fibre şi potasiu şi un antioxidant numit glutation, care poate spori imunitatea şi sprijină metabolismul.
Tonul
De ce este bun pentru tine? Experţii recomandă populaţiei generale, precum şi femeilor însărcinate sau celor care alăptează, să consume o porţie de fructe de mare pe săptămână pentru a stimula sănătatea creierului şi pentru a evita riscul de a dezvolta boli cardiovasculare. Alegerea de peşte bogat în acizi graşi esenţiali omega-3 cum ar fi tonul şi chiar şi conserve de ton poate spori imunitatea, sănătatea inimii şi poate chiar reduce depresia postpartum. Nu exagera cu toate acestea deoarecele tonul conţine şi cantităţi ridicate de mercur!
Iaurtul grecesc cu 2% grăsime
De ce este bun pentru tine? Iaurtul convenţional este o sursă excelentă de calciu, potasiu şi proteine, dar soiurile greceşti au dublu de proteine, jumătate de sodiu şi jumătate din carbohidraţii iaurtului normal. Probioticele, cum ar fi Lactobacillus acidophilus şi Lactobacillus sunt adesea adăugate la iaurt, sporind creşterea bacteriilor intestinale sănătoase şi susţinerea imunităţii, afirmă cei de la The Times.