5 alimente şi legume pe care să le consumi după Crăciun şi Revelion. Nu lipsesc hummusul şi broccoli!

După Crăciun şi Revelion consumaţi alimente şi legume bogate în minerale -zinc, cupru, magneziu, fier şi vitamine A, B, C, E. Sunt bune pentru sistemul imunitar
  • Publicat:
5 alimente şi legume pe care să le consumi după Crăciun şi Revelion. Nu lipsesc hummusul şi broccoli!
5 alimente şi legume pe care să le consumi după Crăciun şi Revelion. Nu lipsesc hummusul şi broccoli! foto Shutterstock

Cu siguranţă, multe dintre rezoluţiile de la începutul Anului Nou sunt legate de planul alimentar. ”Să intru la dietă de slăbire” – este probabil una dintre cele mai rostite dorinţe (în gând, pe hârtie, cu voce dar sau chiar pe social media). Ei bine, dacă nu sunteţi la prima încercare ratată de a slăbi, poate că trebuie să reconsideraţi traseul şi anume să vă autoprogramaţi să ”mâncaţi sănătos”. Pe viaţă. Vă prezentăm câteva alimente şi potrivite pentru sezonul rece.

Una dintre principalele greşeli în alimentaţie pe care oamenii o fac după mesele copioase din preajma Crăciunului şi a Revelionului, mai ales dacă s-au ales cu câteva kilograme în plus este trecerea la diete drastice, privând organismul de nutrienţi necesari. Nu uitaţi, Sărbătorile de Iarnă sunt chiar… iarna, iar în sezonul rece organismul are nevoie de o alimentaţie echilibrată ce va ajuta sistemul imunitar să funcţioneze la parametri optimi. ”În sezonul rece şi nu doar hrana trebuie să fie sănătoasă, echilibrată, bogată în nutrienţi.
Aportul de minerale poate fi asigurat prin consumul de fructe proaspete şi uscate, legume, lapte, brânzeturi, ouă, uleiuri vegetale, peşte şi carne de pui” explică dr. Dragoş Cătălin Dănescu, medic de familie. Asiguraţi-vă că prin alimentaţie aveţi dozele optime de minerale care ajută la menţinerea stării de sănătate. ”Mineralele (zinc, cupru, magneziu, fier) şi vitaminele (A, B, C, E) susţin funcţionarea optimă a sistemului imunitar şi trebuie asigurate prin alimentaţia zilnică” a adăugat dr. Dănescu.

Hummus – hrănitor, gustos şi sănătos

Probabil unul dintre alimentele importate cele mai iubite de români – hummusul nu este vestit doar pentru gustul inconfudabil ci şi pentru nutrienţii deosebiţi pe care îi conţine atunci când este preparat ca la carte şi nu abundă în conservanţi chimici.
100 grame de hummus conţin 166 de kilocalorii, 9,6 g grăsimi, 7,9 grame proteine, 14, 3 g carbohidraţi, 6 grame fibre. Dintre mineralele conţinute amintim mangan, cupru, fier, zinc, fosfor. Prin conţinutul său nutriţional hummusul ajută la slăbire, însă puteţi înlocui pâinea cu felii de ardei gras de exemplu.
 

Varza – murată sau proaspătă este delicioasă şi de ajutor în curele de slăbire şi în bolile de stomac

Varza pentru unii români înseamnă astăzi doar frunzele în care se învelesc sarmalele. Însă beneficiile aduse de consumul regulat de varză sunt importante datorită fitonutrienţilor şi vitaminele A, C, K conţinute. O salată de varză este recomandată chiar şi persoanelor care suferă de constipaţie deoarece fibrele ajută la reglarea tranzitului intestinal. Mai ales după Crăciun şi Revelion, consumaţi varză murată. Conţine vitamine importante – vitamina C care ajută la buna funcţionare a sistemului imunitar, dar şi vitamina B 12 atât de necesară celor care au o dietă vegetariană sau vegană. Datorită conţinutului de probiotice, varza murată trebuie consumată şi pentru refacerea florei intestinale. Nu neglijaţi nici zeama de varză (în Germania, zeama de varză se vinde la cutii, precum sucurile).”Recomand pacienţilor care doresc să scadă în greutate să consume varză şi zeamă de varză murată, pentru că stimulează arderea grasimilor şi normalizează apetitul”, este recomandarea medicului nutriţionist Florin Ioan Bălănică.

Iaurt şi usturoi – împreună sau separat – de consumat (şi) după Crăciun şi Revelion

Uneori alimentele şi legumele cele mai bune sunt la îndemână dar poate prea ”prăfuite” ca imagine. Conform medicul de familie Drăgoş Cătălin Dănescu împrieteniţi-vă cu iaurtul natural şi cu usturoiul: ”Iaurtul şi usturoiul sunt produse care stimulează imunitatea şi care, pe perioada iernii, ar trebui consumate cât mai frecvent. Iaurtul mai are un rol important şi în echilibrarea digestiei, reducerea colesterolului, stimularea sistemului nervos prin aportul de vitamine din grupa B. Usturoiul conţine antioxidanţi şi substanţe cu efect anticancerigen.”
Sugestia noastră – consumaţi sos tzatziki (iaurt, usturoi, castraveţi) şi asezonează excelente legume la cupor, carne pe grătar.

Broccoli – campion la vitamina C, atât de necesară iarna

Despre broccoli numai de bine. Studiile arată că este bogat în vitamina C, că are fibre, antioxidanţi, fitonutrienţi. Ajută la buna circulaţie a sângelului datorită vitaminei K. Deoarece, suntem în plin sezon al răcelilor şi gripei, consumul regulat de broccoli cât mai puţin prelucrat termic (consumaţi-l crud în salate sau gătit uşor la abur) ajută sistemul imunitar să funcţioneze optim datorită conţinutul de vitamina C. 100 de grame de broccoli au o doză de 150% din necesarul zilnic de vitamina C al unui adult. De asemenea, anumite componente cu sulf din legumă sunt necesari ficatului pentru o procesul de detoxifiere. Datorită fibrelor conţinute, ajută şi la buna funcţionare a digestiei.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult