Antioxidanții sunt fitonutrienți care au proprietăți benefice pentru sănătate datorită modului în care acționează asupra radicalilor liberi. Poți să te gândești la radicalii liberi ca la niște „băieți răi” care deteriorează celulele corpului și provoacă oxidare, contribuind la bolile cronice. Antioxidanții captează sau neutralizează radicalii liberi și îi elimină din corp reducând stresul oxidativ. Când stresul oxidativ este redus, inflamația din corp poate fi și ea redusă, ceea ce poate ajuta la scăderea riscului de apariție a bolilor și la îmbunătățirea rezistenței la insulină. Reducerea inflamației poate, de asemenea, ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare, la care pacienții cu diabet au un risc semnificativ mai mare de a dezvolta.
Există mii de antioxidanți în natură care au demonstrat un efect pozitiv asupra sănătății umane. Fie că vorbim de fructele și legumele proaspete de care te bucuri cu fiecare sezon sau fasolea pe care o adaugi în salată, există oportunități nenumărate de a integra acești nutrienți valoroși în dietă. Polifenolii sunt compuși naturali din plante care le ajută să se protejeze și formează o categorie largă de antioxidanți. Câțiva dintre cei mai comuni antioxidanți discutați când vine vorba de gestionarea diabetului includ carotenoizi, flavonoide, acizi fenolici, stilbene și lignani.
Flavonoidele, în special, sunt asociate cu o sensibilitate la insulină îmbunătățită și o inflamație redusă la persoanele cu diabet de tip 2. În plus față de polifenoli, vitamina C, vitamina E, beta-carotenul, seleniul și manganul sunt alți micronutrienți cu proprietăți antioxidante care pot ajuta la gestionarea diabetului.
Vești bune pentru iubitorii de ceai! Ceaiul verde decafeinizat este o alegere minunată în dietă pentru diabet. Ceaiul verde conține polifenoli, antioxidanți puternici care promit reducerea stresului oxidativ. Conform cercetărilor recente, compușii din ceaiul verde numiți catechine și teanină prezintă efecte antioxidante care ajută la reducerea inflamației, protejează sănătatea creierului, îmbunătățesc toleranța la glucoză și funcția insulinei.
Acest fruct roșu este o comoară pentru sănătate. De fapt, sucul de rodie 100% poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină, făcând mai ușoară reglarea nivelului de zahăr din sânge datorită conținutului ridicat de polifenoli.
Cercetările susțin includerea sucului de rodie în dietă când vine vorba de gestionarea diabetului. Oamenii de știință observă că fructul conține o varietate de polifenoli, inclusiv antocianine, flavonoide și compuși fenolici, toate având un rol în reducerea inflamației, îmbunătățirea controlului glucozei și răspunsului la insulină, și în final, asistând la o gestionare mai bună a diabetului.
Prunele nu sunt bune doar pentru digestie, ci conțin și antioxidanți care calmează inflamațiile, precum polifenolii. În plus, sucul de prune este o sursă naturală de fibre alimentare. Conținutul de fibre poate sprijini reglarea apetitului, sănătatea intestinului și echilibrul nivelului de zahăr din sânge. În plus, unele studii sugerează că unii compușii găsiți în prune, cum ar fi acidul fenolic și antioxidanții, pot ajuta la îmbunătățirea sensibilității la insulină.
Iubitori de vin, acesta este pentru voi! Un pahar de vin poate fi inclus într-o dietă prietenoasă cu diabetul. Vinul este o sursă concentrată de resveratrol, un polifenol găsit în coaja strugurilor, precum și în arahide și fructe de pădure. Cercetările sugerează că resveratrolul poate avea proprietăți antioxidante și antiinflamatorii și poate proteja celulele beta care produc și eliberează insulină, printre alte beneficii.
Aceasta este soluția ideală pentru a-ți crește aportul de antioxidanți: Smoothie-urile sunt una dintre recomandările noastre pentru a introduce o varietate de antioxidanți într-o singură porție, de la legume cu frunze verzi (spanac, kale) la semințe, ovăz și fructe de pădure. Smoothie-ul de mango și spanac este un smoothie excelent pentru „începători”.
Foto: shutterstock
Surse: