Ceaiul a fost mult timp asociat cu o serie de beneficii pentru sănătate. De la ceaiurile negre care contribuie la pierderea în greutate și la stimularea metabolismului, până la ceaiurile de păpădie pentru sănătatea ficatului și celulară, există extrem de mulți factori de sănătate asociați cu diverse tipuri ale acestei adevărate băuturi minune.
Iată 5 dintre beneficiile surprinzătoare alea ceaiului de mentă, confirmate de studii:
Când vine vorba de mentă, poate cel mai cunoscut și susținut științific beneficiu este sprijinul pentru digestie. Există studii clinice care arată că ajută tractul digestiv, stomacul deranjat și sindromul de colon iritabil.
Uleiurile esențiale din mentă pot ajuta la relaxarea sistemului digestiv, ceea ce poate calma durerile de stomac și poate ușura constipația.
Un review extins a constatat că menta are un efect relaxant asupra țesutului gastrointestinal, iar alte studii au arătat că menta are efecte pozitive asupra sindromului de colon iritabil. Studii suplimentare au constatat că uleiul de mentă are beneficii pentru tratamentul tulburărilor funcționale ale durerii abdominale la copii.
Data viitoare când tușești, o ceașcă de ceai de mentă ar putea să-ți ușureze disconfortul. Cercetările au constatat că ceaiul de mentă are beneficii potențiale în ameliorarea simptomelor infecțiilor acute ale căilor respiratorii, iar alte studii au arătat că vaporii de ulei de mentă acționează ca agent antibacterian împotriva patogenilor căilor respiratorii.
Studii mici, emergente, au constatat că menta poate îmbunătăți funcționarea cognitivă, aceasta fiind o opțiune excelentă pentru cei care nu doresc să adauge cofeină în alimentație. Asigură-te doar că ceaiul pe care îl prepari nu este amestecat cu ceai negru sau verde, care sunt cofeinizate.
Un studiu a constatat că uleiul de mentă îmbunătățește concentrarea, capacitatea de a efectua sarcini cognitive și reduce oboseala mentală. Un alt studiu a constatat că menta are capacitatea de a reduce somnolența.
Nu spunem că poți să renunți la spălatul pe mâini dacă bei regulat o ceașcă de ceai fierbinte, dar cercetările sugerează că menta are proprietăți antibacteriene care o fac bună pentru inhibarea patogenilor transmiși prin alimente. Cercetări suplimentare sugerează că menta are proprietăți antivirale, antiinflamatoare și antioxidante care ar putea ajuta la prevenirea bolilor.
Cercetările au constatat că uleiul de mentă poate crește fluxul sangvin și relaxează mușchii din frunte. În plus, alte studii au arătat că mentolul (ingredientul activ din mentă) poate ameliora migrenele.
Sursă foto: Shutterstock
Surse: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16767798/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30654773/
https://www.mdpi.com/2072-6643/10/11/1715
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0963996913001087
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30475513/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6116079/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15708642/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1878535211000232
https://link.springer.com/article/10.1007/s10068-017-0217-9
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23196150/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20456191/