Pe măsură ce proporţia de alimente vegetale din dieta creşte, riscul de boli de inimă, diabet şi cancer scade, constată studiile. Aportul de legume şi fructe este de asemenea asociat cu o piele sănătoasă, un nivel crescut de energie şi greutate mai mică. Creşterea consumului de fructe şi legume scade semnificativ riscul de obezitate şi mortalitate. Ultimele studii afirmă faptul că roşiile aduc o serie de beneficii uimitoare legate de sănătate. Iată 5 afecţiuni care pot fi ameliorate prin consumul de roşii.
Cancerul
Fiind o excelentă sursă de vitamina C şi alţi antioxidanţi, roşiile pot ajuta la combaterea formării de radicali liberi cunoscuţi drept principala cauză a cancerului.
Cancerul de prostată
Licopenul a fost legat de prevenirea cancerului de prostată în mai multe studii. Potrivit lui John Erdman, profesor al departamentului de Ştiinţă Alimentară şi Nutriţie Umană la Universitatea din Illinois, „roşiile sunt un puternic sprijin în prevenirea cancerului de prostată.” În rândul bărbaţilor mai tineri, dietele bogate în beta-caroten pot juca un rol protector împotriva cancerului de prostată, potrivit unui studiu realizat de Şcoala Harvard de Sănătate Publică, Departamentul de Nutriţie.
Cancerul colorectal
Consumul de beta-caroten s-a dovedit a avea o asociere inversă cu dezvoltarea cancerului de colon în rândul populaţiei japoneze. Aportul ridicat de fibre din fructe şi legume este asociat cu un risc redus de cancer colorectal. Potrivit Societăţii Americane de Cancer, unele studii au arătat că persoanele care au diete bogate în roşii pot avea un risc mai mic de anumite tipuri de cancer, în special cancerul de prostată, plămâni şi stomac. Cu toate acestea, cercetările bazate pe oameni sunt în continuare necesare pentru stabilirea exactă a rolului licopenului.
Tensiunea arterială
Menţinerea unui aport scăzut de sodiu ajută la menţinerea tensiunii arteriale sănatoase. Cu toate acestea, creşterea aportului de potasiu poate fi la fel de importantă în cazul vasodilataţiei. Potrivit Studiului Naţional de Examinare a Sănătăţii şi Nutriţiei, mai puţin de 2% dintre adulţii din SUA satisfac zilnic aportul de potasiu recomandat.
Sănătatea cardiacă
Conţinutul de fibre, potasiu, vitamina C şi colină din roşii sprijină deplin sănătatea inimii noastre. O creştere a aportului de potasiu, împreună cu o scădere a consumului de sodiu este cea mai importantă schimbare dietetică pe care o persoană o poate face pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare, în conformitate cu Mark Houston, cadru medicat şi profesor asociat al Clinicii de Medicină la Vanderbilt Medical School şi director al Institutului de Hipertensiune la Spitalul St Thomas din Tennessee. Roşiile conţin de asemenea acid folic, care ajută la menţinerea nivelului de homocisteină sub control, reducându-se astfel un factor de risc pentru bolile de inimă.
Într-un studiu, cei care au consumat 4069 mg de potasiu pe zi au avut un risc de 49% mai mic de deces de boli cardiace ischemice, comparativ cu cei care au consumat mai puţin de potasiu (aproximativ 1000 mg pe zi).
Aportul ridicat de potasiu este de asemenea asociat cu un risc redus de accident vascular cerebral, o protecţie împotriva pierderii masei musculare, menţinerea densităţii minerale osoase şi reducerea formării pietrelor la rinichi.